Cancerlarm skakar Nutella – men stämmer det?
Nutella har blivit föremål för en het debatt och alarmerande cancerrubriker. Men rapporteringen är missvisande, varnar flera medier som grävt i historien.
Palmolja används i den populära nötkrämen för att den ska bli len och enkel att bre på mackan. Men många fick avsmak efter att produkten i en rad artiklar kopplats till cancer. Slutsatserna baserades på en rapport från EU-myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, från i maj. Men rapporten har misstolkats, menar flera medier.
I studien slår man fast att raffinerad palmolja, uppvärmd till 200 grader, avsöndrar en större andel glycidylestrar (GE) än andra vegetabiliska oljor, skriver The Verge. GE kan innebära en förhöjd risk för cancer, har tidigare studier slagit fast – men det finns i nuläget inga vetenskapliga bevis för att det faktiskt orsakar cancer hos människor.
Att undvika palmolja kan ändå vara en bra idé, eftersom produktionen kräver att enorma mängder regnskog skövlas främst Indonesien och Malaysia.