Chokladmästare: Måste bli lyxvara för odlarnas skull
Choklad bör vara en lyx, tillverkad med kakaobönor från odlare som lever under drägliga förhållanden och som får skäligt betalt för sin produkt. Det säger den göteborgsbaserade chokladmästaren Sylvain Marron till GP, som har gjort en djupdykning i kakaoindustrin.
I dagsläget får många av de odlare som odlar kakao till den dussinchoklad som säljs i matvaruhandeln, klara sig på omkring 1 dollar per dag. Samtidigt har jättekonglomerat som Mondelez en omsättning på tiotals miljarder dollar per år.
bakgrund
Kakao
Wikipedia (sv)
Kakao (Theobroma cacao L.) är en art i familjen malvaväxter. Det är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Släktet Theobroma omfattar ett tjugotal arter, men det är bara T. cacao som idag används till chokladframställning.
Beroende på växtförhållanden kan trädet bli upp till tio meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd. En egenhet är att blommor och frukter växer direkt på stammen och grövre grenar, en företeelse som kallas kauliflori.
Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inne i frukten, som är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Kakaobönorna innehåller bland annat teobromin, som är giftigt för många djur, bland annat hundar och katter. Människan kan emellertid bryta ner ämnet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen