Hem
En kvinna framför en jurta på den mongolska stäppen. (Petr David Josek / SCANPIX)

Därför älskar mongoler mjölk – fast de inte tål det

I Mongoliet är mejeriprodukter gjorda på mjölk från kor, getter, får, hästar och jakar en grundsten i matkulturen sedan årtusenden. Under sommarmånaderna kan hälften av många mongolers totala kaloriintag komma från mejeriprodukter. Detta trots att 95 procent av befolkningen på grund av sitt dna kan vara laktosintoleranta och därför ha svårt att bryta ner laktosen i mjölk.

Popular Science följer i ett längre reportage forskaren Christina Warinner på en resa till den mongoliska stäppen i jakten på svar kring landets märkliga relation till mjölk.

Det hon hittar kan både skriva om historien om hur människan en gång började dricka mjölk och ge en varning om vad som kan gå förlorat när vi överger våra traditionella matkulturer.

Om långläsning

Varje helg rekommenderar Omni-redaktionen några läsvärda längre reportage från olika delar av världen. Ämnesvalen kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Långläsning är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen