Hem
Eva Nordmark. (Claudio Bresciani / TT)

Delar av las-paketet klubbat: ”Historisk reform”

Regeringen klubbade i dag det som kallas omställningspaket, som är en del av las-överenskommelsen, som fack och arbetsgivare tidigare enats om, rapporterar TT.

– Det här är en historisk arbetsmarknadsreform, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens.

Paketet innebär i stora drag att arbetsgivare får lättare att säga upp personal, mot att de anställda får bättre villkor vid uppsägningar.

Regeringen och Centerpartiet har kommit överens om paketet i januariavtalet. I en debattartikel i Aftonbladet skriver statsminister Magdalena Andersson (S) och centerledaren Annie Lööf att paketet erbjuder de bästa möjligheterna för att alla i Sverige ska kunna vara med på den snabbt växande arbetsmarknaden.

bakgrund
 
Lagen om anställningsskydd (las)
Wikipedia (sv)
Lag om anställningsskydd (1982:80), förkortat LAS, är i Sverige den lag som reglerar anställningsförhållandet (mellan arbetstagare och arbetsgivare), bland annat vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande. Den nuvarande lagen antogs 1982, och ersatte då den tidigare LAS (1974:12), ursprungligen namngiva Åmanlagarna efter Valter Åman som lade bakom utredningen vilket resulterade i ursprungslagen. LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning. Lagen är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser.18 juni 2019 fattades beslut om att förlänga arbetsskyddet från 67 till 69 års ålder. Lagen träder gradvis i kraft och den 1 januari 2020 höjdes åldern till 68 år för att den 1 januari 2023 slutgiltigt höjas till 69 år.. I enlighet med överenskommelse i Januariavtalet tillsattes samma år en utredning om att "modernisera" lagen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen