Hem
Regnskog i en nationalpark i Ghana. (OLIVIER ASSELIN / SCANPIX)

Djur och växter dör framför våra ögon: ”Förintar livet”

Det har inte hänt sedan dinosauriernas tid. Men nu, 65 miljoner år senare, varnar biologer för att jorden kan vara i början av ett nytt massutdöende av arter. Det innebär i sådana fall att tre fjärdedelar av alla djur- och växtarter försvinner från jordens yta – för all framtid.

Forskare brukar prata om fem massutdöenden i historien. Tidigare har arterna utplånats av vulkaner, istider eller meteoriter. Den här gången pekas människan ut som ansvarig.

– Vi förintar livet på vår planet – och det är det enda kända livet i hela universum, säger Paul Ehrlich, professor i befolkningsstudier vid Standforduniversitetet, till CNN.

En uppmärksammad FN-rapport
från 2019 slog fast att en miljon djur- och växtarter på kort tid riskerar att försvinna för alltid. Människans påverkan förklaras bland annat med ett flitigt användande av bekämpningsmedel och ett ohållbart brukande av jordens natur.

En av författarna bakom studien, den tyske professorn och entomologen Josef Settele, säger till Deutsche Welle att världen är i stort behov av politiker som främjar produktionen av hållbara produkter. Han menar också att ett mer hållbart brukande av skog och mark måste uppmuntras.

Många experter är överens om
att det ännu går att stoppa ett sjätte massutdöende – om vi hjälps åt. Geologiprofessorn Vivi Vajda säger till Expressen att världens länder gick samman för att fasa ut freonet, vilket enligt henne har lett till att ozonskiktet nästan är helt återställt i dag.

– När människan verkligen vill går det att förändra på nolltid. Om vi sätter frågan högst på agendan.

Fördjupning

bakgrund
 
Massutdöende
Wikipedia (sv)
Massutdöende eller massdöd är de händelser i jordens historia då hela grupper av organismer dött ut under en med geologiska mått mätt ganska kort tidsrymd. Baserat på fossilfynd kan man sluta sig till att det i allmänhet dör ut två till fem artfamiljer av havslevande djur, både ryggradsdjur och ryggradslösa djur, per en miljon år. Sedan livets uppkomst på jorden har det dock inträffat flera massutdöenden, där arter dött ut i mycket högre takt än normalt. Trots att det tveklöst har inträffat massdödar både under de geologiska tidsperioderna arkeikum (4600 miljoner år sedan - 2500 miljoner år sedan) och proterozoikum (2500 miljoner år sedan - 542 miljoner år sedan), är det först under fanerozoikum (från 542 miljoner år sedan till idag) som det går att systematiskt studera de mönster som finns rörande arters försvinnande, eftersom det i och med den kambriska explosionen utvecklades djur med yttre och inre skelett. Det senaste massutdöendet inträffade för omkring 65 miljoner år sedan, då bland annat dinosaurierna dog ut. Det utdöendet har fått mest uppmärksamhet i modern tid. Det pågår mycket forskning för att försöka ta reda på om mänsklig påverkan av klimat och biotoper eventuellt kan vara på väg att orsaka nya massutdöenden. Det sjätte massutdöendet är en pågående utrotning och benämns den holocenska massutrotningen, vilket är människoartens (homo sapiens) och dess samhällens utrotande av naturliv, djurarter och miljön.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller – och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till marcus.andersson@omni.se.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen