Hem
Erdogan Francisco Seco / AP

Erdogan: Släpper in Sverige i Nato – om EU öppnar dörren för Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kommer att ge stöd åt Sveriges Natoansökan om EU öppnar upp för nya samtal om turkiskt EU-medlemskap. Det meddelar han i ett tv-framträdande, enligt AFP.

”Först, öppna vägen till Turkiets medlemskap i EU, sen kommer vi att öppna upp för Sverige, precis som vi har gjort för Finland” sa Erdogan innan han åkte till Natotoppmötet i Litauen. Något som han även ska ha uttryckt till USA:s president Joe Biden när de två ledarna pratade i telefon under söndagen, skriver AFP.

Erdogan säger även att expansionen av Nato inte hänger ihop med köpet av stridsflygplanet F-16 från USA.

I juni sa EU-ledamöter att parlamentet inte är beredda att återuppta förhandlingarna med Turkiet om en anslutning till EU. Motiveringen ska vara den tydliga avsaknaden av framsteg i landet när det gäller EU-relaterade reformer.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons