Peter Eriksson (MP).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Biståndskritiken

Eriksson ”förbannad” över biståndsskandal inom FN

FN-organet UNRWA, som fått drygt sju miljarder kronor i bidrag från svenska skattebetalare de senaste tjugo åren, får svidande kritik i en hemlig rapport som SvD har läst.

Ledningen för UNRWA, FN:s organisation för palestinska flyktingar, anklagas för misskötsel och maktmissbruk. Bland annat ska den högsta chefen ha flugit business class över hela världen tillsammans med sin älskarinna för svenska skattepengar. Avslöjandet gör biståndsminister Peter Eriksson (MP) förbannad – och chefen bör avgå om uppgifterna stämmer, säger han.

– Det är oerhört viktigt att skattebetalarnas pengar sköts rätt. Det är min prioritet, säger han.

Läs mer

Toppnyheter

Brexit Omröstningen i parlamentet
Boris Johnson. Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Omröstningen i parlamentet

Johnson har skickat brevet till EU utan att signera det

Efter många turer skickade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sent på lördagskvällen brevet till EU där han ber att datumet för brexit skjuts fram från den 31 oktober till den 31 januari.

”Begäran om förlängning har just anlänt. Jag kommer nu att rådgöra med EU-ledarna om hur vi ska agera”, skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.

Johnson har tidigare sagt att han ”hellre ligger död i ett dike” än ber EU om en förlängning, men lördagens utveckling i parlamentet gjorde att han var juridiskt bunden att göra det. Han valde att inte signera brevet, däremot skickade han ytterligare ett brev där han bad EU att inte godkänna hans begäran.

Igår 21:11
Oliver Letwin i parlamentet i dag. - / AFP
undefined

Analyser: Han spolierade Boris Johnsons stora dag

Lördagen skulle bli en triumfens dag för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Men den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin har skjutit ner regeringens brexitplaner och nu är fortsättningen återigen mycket oviss, skriver Sky News Rob Powell i en analys.

Letwins tilläggsförslag som tvingar Johnson att be EU om mer tid för brexit gör att Storbritanniens framtid återigen ligger i EU:s händer. Den brittiska regeringen hoppas nu att EU bara förlänger i ett par veckor, vilket skulle sätta press på parlamentet att rösta igenom Johnsons brexitavtal.

Telegraphs Stephen Pollard skriver i en analys att det inte var förvånande att det var Letwin som sköt Johnsons planer i sank. Den tidigare Toryparlamentarikern har en historia av att ”skapa kaos”, skriver Pollard.

”Det förvånar nog ingen att det var han som låg bakom förslaget som har lett till att brexitutgången nu är mycket oviss igen.”

Igår 16:32
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Igår 13:50
Läs mer om Brexit
Apotekstjänst/Börje Wennberg (S). TT/PRESS
Materielbristen på sjukhusen

Han skrev på avtalet: ”Kan finnas skäl att häva det”

Börje Wennberg (S), före detta regionråd i Region Uppsala, var den som skrev under avtalet med Apotekstjänst, företaget som ligger bakom den materielbrist som lamslagit sjukhus i fem regioner, skriver Aftonbladet.

– Det här beslutet togs första halvåret 2018. Det är inte så enkelt att veta att ett företag ska fallera ett och ett halvt år senare, säger han.

Wennberg säger att det kan finnas skäl att överväga att häva avtalet med Apotekstjänst, men att huvudfokus ligger på att säkerställa att operationer kan genomföras.

– Någon måste leverera varorna. Det finns inget företag som sitter och väntar och kan leverera det här med omedelbar verkan, säger han.

Igår 19:59
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppsala hoppar krisövning: ”Redan övat i 14 dagar”

Region Uppsala står över den nationella krisövningen Havsörn nästa vecka på grund av den pågående materielkrisen på Akademiska, rapporter P4 Uppland.

– Vi har övat skarpt i 14 dagar, säger Monique Holmgren, säkerhetschef på Region Uppsala till SVT Uppland.

Regionen är en av 75 olika aktörer som i två dagar ska öva på att leda viktiga samhällsfunktioner i krissituationer, men hoppar nu av.

– I den situationen vi är i nu har regional ledning och regional stab varit i gång under så lång tid. Så de delarna kommer vi inte öva, säger Monique Holmgren.

Igår 13:09
Illustrationsbild. TT
undefined

Hon förutsåg krisen – bunkrade materiel i veckor

På flera sjukhus i Sverige råder det brist på materiel på grund av sena leveranser. Men inte på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tack vare undersköterskan Margareta Sandback.

Hon är materielansvarig på akuten och berättar för Aftonbladet att hon redan i somras, när det stod klart att sjukhuset skulle byta leverantör, förstod att det behövdes en plan.

– Jag kunde inte beställa allt på en gång, så under flera veckor gjorde jag extra stora beställningar, säger Sandback till tidningen.

I början av oktober, när den nya leverantören tog över, stod det fyra, fem pallar med materiel i korridoren på akuten och när en vaktmästare sa att det var trångt så svarade hon:

– Vänta du bara, det här kommer vi behöva sen. Och jag hade rätt.

Igår 06:48
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
En demonstrant ger en militär fingret i Santiaho. MARTIN BERNETTI / AFP
Protesterna i Chile

Våldsamt i Santiago trots undantagstillståndet

För andra dagen i rad blev det våldsamt i Chiles huvudstad Santiago på lördagen, trots att regeringen infört undantagstillstånd.

Demonstranter och kravallpolis drabbade samman och återigen sattes bussar i huvudstaden i brand. Den konservativa presidenten Sebastián Piñera utfärdade undantagstillståndet efter att demonstranterna stängt ner all kollektivtrafik under fredagen.

Protesterna startade för två veckor sedan, efter att regeringen höjt priserna för kollektivtrafiken. De har sedan kommit att handla om frustration över samhällsutvecklingen och de ökade klassklyftorna, skriver AFP.

– Det är sorgligt, men vandaliseringen är folkets sätt att få sin röst hörd. Chile var en tryckkokare, och den exploderade på värsta möjliga sätt, säger Santiago-bon Maria till nyhetsbyrån.

Igår 20:37
En kvinna skriker åt polisen under protesterna mot höjda priser på tunnelbanebiljetter i Santiago under fredagen. Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Undantagstillstånd i Chile efter t-baneupproret

Chiles president Sebastián Piñera har utfärdat undantagstillstånd i Santiago efter våldsamma protester i huvudstaden under fredagskvällen.

Samtidigt ger han militären ansvar för säkerheten under demonstrationerna som pågår i protest mot de höjda priserna för tunnelbanebiljetter.

Hela tunnelbanesystemet har stängts ner efter de våldsamma protesterna, där demonstranter bland annat satt eld på ingångar till stationerna.

– Det här är inte protester, det är ren brottslighet, säger Piñera, enligt TT.

Igår 04:42
Läs mer om Protesterna i Chile
Jack Hughes jublar. Ed Mulholland / TT NYHETSBYRÅN
NHL 19/20

Draftettan bröt måltorkan och sänkte Vancouver

Efter en trög start har Jack Hughes, som gick först i sommarens NHL-draft, öppnat målkontot. 18-åringen gjorde det enda målet när hans New Jersey Devils slog Elias Petterssons Vancouver hemma i Prudential Center.

Målet kom med sex minuter kvar av första perioden, då Hughes fick en fin passning och tryckte in 1–0 i numerärt överläge.

Pettersson var nära att kvittera med sju minuter kvar men skottet tog i ribban.

Igår 20:56
Robin Lehner. MIKE DINOVO / BILDBYRÅN
undefined

Chicago vann med Lehner i mål: ”Fantastisk känsla”

Robin Lehners Chicago Blackhawks segrade i natt mot Columbus Blue Jackets och svenskens insats i mål bäddade för framgången.

Lehner räddade 37 av 39 skott på mål men är ändå självkritisk och kallar första målet för oacceptabelt i en kommentar till NBC Sport.

Efter matchen hyllade han lagkamraterna.

”Fantastisk känsla att vinna med grabbarna. Fantastisk stämning i kväll! Så här ska vi fortsätta”, twittrar Lehner.

Igår 05:27
Läs mer om NHL 19/20