Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix
Fotbolls-VM Efterspelet

Exdiplomat: VM ledde inte till politiskt brobyggande

Trots att fotbolls-VM i Ryssland var en succé för spelare och publik lär det inte leda till någon vändpunkt för hur politiker och opinionsbildare ser på Ryssland. Det skriver Karl-Erik Norrman, före detta diplomat, på SvD Debatt.
Norrman uppmanar dock till fortsatt dialog med Ryssland som han menar har ”starka kulturella band till Europa” som vi inte kan ”tänka bort”.
Han anser också att Sverige till viss del deltar i Natos vapenskramlande mot Ryssland som han tycker rimmar illa med Sveriges tradition av försiktigt brobyggande:
”Diplomati och dialog förblir den bästa metoden att garantera fred och säkerhet i vår del av världen.”

Om debattören

Karl-Erik Norrman, före detta ambassadör, gästföreläsare vid Institute for Cultural Diplomacy Berlin, författare till boken ”Livets Mening? – Om Fotbollens roll i världen”.

Läs också

Toppnyheter

Arkivbilder. Mohammed bin Salman (t v),  Ahmed al-Assiri (t h). TT
Fallet Jamal Khashoggi

Kronprinsens rådgivare kan få skuld för Khashoggis död

Saudiarabien överväger att lägga skulden för journalisten Jamal Khashoggis död på en general vid namn Ahmed al-Assiri. Det skriver New York Times, som hänvisar till tre källor med insyn i processen.
Landet har hittills förnekat all inblandning i journalistens försvinnande och befarade död.
Vita huset ska redan ha fått namnet på generalen. Den officiella historien väntas bli att al-Assiri, kronprins Mohammed bin Salmans nära rådgivare, fått befogenhet att ta in Khashoggi för förhör. Därefter ska generalen antingen ha missförstått eller gått emot sina order och mördat journalisten.

2 tim
Trump får stöd. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trumps partikollegor vänder sig mot Khashoggi

Konservativa republikaner i USA:s representanthus har internt delat högerextrema artiklar som eldar på konspiratoriska misstankar mot journalisten Jamal Khashoggi, uppger fyra källor för Washington Post.
Artiklarna handlar om att den saudiska journalisten i sin ungdom hade kopplingar till Muslimska brödraskapet och att han också har arbetat som inbäddad journalist i närheten av Osama bin Laden.
Syftet med delningarna är att skydda Trump från kritik kring hantering av fallet. Samtidigt vill partikollegorna stödja presidentens motvilja till att kraftfullt ta avstånd från handelspartnerns handlingar, skriver tidningen.

4 tim
Osman Orsal / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Turkiska utredarna söker efter kvarlevorna i skog

Turkisk polis genomsöker en skog i utkanten av Istanbul i jakt på kvarlevor efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, uppger källor för Reuters.
Utredare ska ha följt efter bilar som lämnade det saudiska konsulatet i staden den 2 oktober, dagen då Khashoggi försvann. Det uppges ha lett dem till skogen, som ligger nära staden Yalova.
Källorna säger också att utredare har kunnat säkra många spår i samband med genomsökningarna av konsulatet och av konsulns hem. Dessa ska nu genomgå dna-analys.
Khashoggi misstänks ha mördats på konsulatet men Saudiarabien nekar till anklagelserna.

Igår 21:31
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Tidigare chef: Har utfört skatteupplägg i Sverige

SEB har medverkat till avancerade upplägg för att minska skatten på aktieutdelningar i Sverige. Det säger en tidigare SEB-chef till SVT.
Den förre tyske bankchefen beskriver upplägget som en ”standardtransaktion” som SEB utfört i flera länder. I praktiken går det till så att aktieägaren under en kort period flyttar aktien från utlandet till det land banken finns i. Allt för att undvika skatt på aktier.
– På SEB har vi gjort sådana affärer i stor skala helt tills 2015 när de tyska skattelagarna ändrades. Då var det inte möjligt att utföra sådana affärer längre, åtminstone inte i Tyskland, säger han till SVT.

1 tim
TT
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Ledare: Det räcker nu – bankerna måste skärpa sig

Opinion Den svenska storbanken SEB har varit inblandad i en gigantisk svindelaffär som har plundrat europeiska statskassor på miljardbelopp. Torsdagens avslöjande fick de svenska ledarsidorna att tända till.
”Vill du ha en framgångsrik karriär som riktigt stor bov tycks en bra bankman vara det första du behöver skaffa dig”, skriver Aftonbladets Ingvar Persson.
Men det får faktiskt vara nog nu, tycker Persson. Bankerna, som har skattebetalarna i ryggen och är viktiga för hela samhället, måste bli mer ödmjuka och öppna för insyn.
Bankskandalerna har avlöst varandra på senare tid, konstaterar Sydsvenskan. Risken finns att allmänhetens tilltro till hela banksektorn urholkas.
”Bara misstanken att banker, även svenska, tar aktiv del i skumraskaffärer är skadlig”, skriver ledarsidan.

1 tim
SEB, Nordea och Danske Bank har alla pekats ut i olika härvor den senaste tiden.
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Analys: ”Påhittiga trollkarlar drivs av bonus”

Att myndigheterna börjar vrida åt skruvarna runt bankernas klåfingriga tummar visar att etik och moral stigit på värdeskalan. Det skriver SvD:s Birgitta Forsberg i en analys om den senaste tidens bankskandaler.
”Men även om det är nya tider så är jakten på stora pengar inte slut. Bankernas påhittiga trollkarlar, som gör de "smarta" affärerna, drivs av bonus. Och bankernas ägare kräver hög avkastning från styrelse och ledning. En avkastning som är omöjlig att nå utan att ta rätt mycket risk.”
DN:s Carl Johan von Seth skriver att bankerna genom sina ageranden riskerar stukat förtroende, miljardböter, sjunkande börsvärden och strängare tillsyn.
”Men det som saknas är en tillsyn med ordentliga tänder. Inom Sverige är myndigheternas ansvar splittrat, och på EU-nivå är problemet ännu värre. En konsekvens av skandalerna borde bli mer samordning.”

2 tim
Läs mer om Miljardsvindleriet mot statskassorna
Valaffischer för kandidaten Hameeda Danesh. Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Afghanistan

Trots våldet: Rekordmånga kvinnor ställer upp i valet

I morgon går Afghanistan till val efter en valrörelse kantad av blodiga attacker. Men årets parlamentsval utmärker sig även på ett annat sätt: 417 kvinnor, fler än någonsin tidigare, kandiderar.
– Säkerheten är ett stort orosmoln, men jag försöker att tona ned riskerna. Vi behöver utbilda kvinnor så att de kan stå upp för och skydda sina rättigheter, säger en av dem, Fatema Nazari, till tyska Deutsche Welle.
Sedan 2004 kvoteras kvinnor in på en fjärdedel av platserna i parlamentet – men även utöver dessa utmärker sig kvinnorna i valrörelsen, enligt Afghanistankännaren Anders Fänge.
– Kvinnornas beslutsamhet, att de vill göra sina röster hörda, är en av få positiva saker med valet, säger han till TT.

22 min
Scott Miller Tech. Sgt. Sharida Jackson / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Afghanistan

Talibanerna: Toppmilitär från USA var mål för attack

Den amerikanske militärchefen Scott Miller var ett av målen för dagens attack vid ett politiskt möte i Kandaharprovinsen i Afghanistan, uppger talibanerna enligt AFP. Miller överlevde angreppet men två andra amerikanska soldater skadades.
Det andra målet för attacken var den afghanske polischefen Abdul Raziq. Han dödades i angreppet, enligt landets myndigheter.
Enligt uppgifter ska en man som agerat säkerhetsvakt ha öppnat eld när ett möte med högt uppsatta deltagare avslutades. Razig uppges ha skjutits i ryggen.

Igår 15:06
Abdul Raziq STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Afghanistan

Angrepp mot militärmöte: Polischef som kämpade mot talibanerna dödades

Den afghanske polischefen Abdul Raziq har dödats i samband med en attack i provinsen Kandahar i dag. Raziq har enligt BBC gjort sig känd som en mäktig motståndare till talibanrörelsen och gruppen har pekat ut honom som ett av målen för attacken.
Den amerikanska befälhavaren Scott Miller, enligt talibanerna det andra målet för attacken, ska ha klarat sig oskadd. Två amerikanska soldater skadades.
Dådet utfördes vid ett säkerhetsmöte på hög nivå som hölls med amerikansk militär.
Uppgifterna om vilka som dödats och skadats går isär. Det har förekommit rapporter om att Kandahars guvernör dödats men enligt BBC har han skadats svårt.
Attacken inträffar bara dagar för parlamentsvalet i landet.

Igår 15:15
Läs mer om Valet i Afghanistan
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson. Oscar Sjöstedt (SD). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

SD öppnar för att stödja en moderat övergångsbudget

Sverigedemokraterna stänger inte dörren för att rösta på en moderat budgetmotion om regeringsförhandlingarna drar ut på tiden. Det innebär att övergångsregeringen kan tvingas regera med moderat politik.
– Vi kommer att lägga en egen budgetmotion. Den kommer vi så klart att rösta på. Vad vi gör om den faller håller vi öppet, säger SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt till SR Ekot.
I den nya riksdagen skulle det räcka att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstar på Moderaternas budget för att den ska bli gällande politik, skriver Ekot.

3 tim
Stefan Löfven (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Allianskälla: ”Vi har inte fått något bud från Löfven”

Stefan Löfvens försök att bilda regering uppges gå trögt. Få uppgifter har framkommit efter S-ledarens möte med Alliansens partiledare, men enligt en uppgiftslämnare till Ekot har samtalen inte handlat om sakpolitiska frågor eller tänkbara kompromisser.
– Vi har inte fått något bud, säger en högt uppsatt allianspolitiker till SR.
Löfven ska på måndag ge en avstämning till talmannen Andreas Norlén och därefter har han ytterligare en vecka på sig att sondera för att försöka bilda regering.

Igår 14:18
Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppmaningen: ”Samtala med oss om du är så orädd”

I en intervju i Expressen i går sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon är ”mest orädd” av alliansledarna för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna.
– Jag kommer inte att bli så nervös över hur ett annat parti i kammaren röstar att jag avstår från att rösta för den jag tror vore bäst som statsminister, sa hon.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är mycket nöjd med uttalandet – men kräver också handling.
– Om nu Ebba Busch Thor verkligen är så orädd som hon säger, så borde hon använda det modet till att börja samtala med oss, säger Åkesson till tidningen.

Igår 10:47
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Dagens börs

Stabil börsöppning runt nollan – Volvo i rampljuset

Stockholmsbörsen smittas inte av de tunga nedgångarna på Wall Street under gårdagen och öppnar med index runt nollstrecket på fredagen efter en tung rapportmorgon. OMXS: +-0,0 procent OMXS30: -0,1 procent Fordonsjätten Volvo – vars aktie pressats de senaste veckorna – levererade ännu en rekordrapport och slog analytikernas högt ställda förväntningar. Aktien är upp 1 procent i den tidiga handeln.
Rapporter har också släppts från bland annat Telia, Skanska och Assa Abloy. Assa stiger 3 procent och Telia tappar 5 procent i den tidiga handeln. Lite mer än hälften av nedgången i Telia beror på att aktien i dag handlas utan utdelning.
Skanska släppte en svag rapport med nedskrivningar i förtid under torsdagskvällen och pressas hårt på börsen – ner 6 procent.
Texten uppdateras.

5 min
Yam G-Jun / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Bred nedgång i Asien efter svaga BNP-siffror från Kina

Asienbörserna faller på fredagsmorgonen för andra dagen i rad efter att Kina presenterat sin svagaste kvartalstillväxt sedan den globala finanskrisen 2009, skriver Reuters.
”Marknaderna fortsätter att ta in kombinationen av högre amerikanska räntor, den pågående handelskonflikten och en svagare kinesisk tillväxt”, skriver en analytiker på ANZ, enligt Reuters.
Nedgångens leds av japanska Nikkei 225 medan Shanghaibörsens kompositindex noteras runt nollan.
• Shanghai: −0 & • Nikkei 225: –1,1 % • Hang Seng: –0,4 % • Topix: –1,1 % • Kospi: –0,3 % • Shenzhen: −0,1 %

3 tim
Arkivbild. TT
Dagens börs

Oro för räntor och tullkrig sänkte Wall Street

USA-börserna backade kraftigt på torsdagen efter några dagar av relativt häftig volatilitet. Oro för tullkriget med Kina, stigande räntor och en eventuellt övervärderad techsektor överskuggade enligt investerare starka kvartalsrapporter, skriver CNBC. Indexen föll också efter finansminister Steven Mnuchins besked att han ställer in besöket vid ekonomikonferensen i Saudiarabien nästa vecka.
Vid stängning såg indexen ut så här: • Dow Jones: −1,3 % • S&P 500: –1,4 % • Nasdaq: −2,1 %
Bostadssektorn backade efter att tioårsräntan tillfälligt klättrat över 3,20 procent igen.
Caterpillar hörde också till förlorarna och backade 3,9 procent.
Tunga techbolag drog ner Nasdaq. Alphabet tappade 2,6 procent, Amazon 3,3 procent, och Facebook 2,8 procent, Apple 2,3 procent. Netflix resa uppåt efter den starka rapporten fick ett abrupt slut och aktien föll 4,9 procent.
Svenska Spotify föll 4,3 procent.
Inför öppningen offentliggjordes nya arbetsmarknadsdata. Nyanmälda arbetslösa noterades lägre än väntat. Förre Fed-chefen Alan Greenspan (1987–2006) menar att arbetsmarknaden nu är den stramaste han någonsin sett, säger han till CNBC. Detta borgar ”tids nog” för höjda löner och därigenom högre inflation.

Igår 20:03
Läs mer om Dagens börs