Exklusivt wagyu dyker i pris – når fyraårslägsta i Japan
Det exklusiva wagyuköttet handlas nu till det lägsta priset på fyra år i Japan, skriver Nikkei Asia.
Vanligtvis sjunker wagyupriset under tider av hög inflation, eftersom efterfrågan går ner när hushållen måste prioritera annat. Nu ligger priset per kilo på den lägsta nivån sedan juni 2020, då pandemin hastigt minskade konsumtionen.
Den fallande efterfrågan och priset leder till att allt fler bönder pressas och utsikterna för att priset ska upp ser heller inte goda ut, skriver tidningen.
– När priset på all slags mat stiger, så har jag inte råd att köpa wagyu även om jag vill, säger en kvinna i en butik till Nikkei.
bakgrund
Wagyu
Wikipedia (sv)
Wagyū (和牛, Wagyū?) syftar på flera raser av nötkreatur som genetiskt har en tendens att ha en omfattande grad av marmorering i köttet, samt att bilda hög procenthalt av oljigt, omättat fett.
De raser som används för produktion av wagyu-kött är Japanese Black - kuroge washu, Japanese Brown - akage washu, Japanese Polled - mukaku washu och Japanese Shorthorn - tankaku washu.
Kött från wagyū-nöt är känt för marmoreringsegenskaperna och kvaliteten, och har ett högt pris på marknaden. Från flera områden i Japan levereras nötköttet med områdesnamn. Exempel på detta är nötkött från Kobe, känt som Kobebiff, Mishima, Ōmi och Sanda.
Wagyūs genetiska uppbyggnad ger ett kött som innehåller en högre procenthalt omega-3- och omega-6-fettsyror än vanligt nötkött. Den ökade graden av marmorering ökar också halten av enkelomättade fetter i förhållande till halten av mättade fetter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen