Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Expert: Får vänja oss med svagare krona i framtiden

Den svenska kronan är undervärderad – men inte så undervärderad som många tror. Det säger SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll till Dagens Industri.

– Om man tänker lite mer långsiktigt så tror jag att vi får vänja oss vid att vi kommer ha en svagare krona än vad vi haft historiskt, säger Falkenhäll till DI.

Läs också

Toppnyheter

EU-valet Europa röstar
Lodewijk Asscher firar. KOEN VAN WEEL / ANP
EU-valet Europa röstar

Partiledaren förvånad över succésiffrorna: ”Bisarrt”

”En bisarr comeback”. Det säger Arbetarpartiets partiledare Lodewijk Asscher efter att hans socialdemokratiska parti enligt vallokalsundersökningar blir största parti i Nederländernas EU-parlamentsval, enligt nyhetsbyrån ANP.

Partianhängare jublade när Asscher talade under torsdagskvällen. Partiet ser ut att med över 18 procent av rösterna ha säkrat fem mandat i parlamentet efter flera tuffa år.

Enligt den politiska kommentatorn Ron Frensen visar mätningar att över 50 procent av de som röstade på partiet gjorde det för att Frans Timmermans ingår, skriver Dutch News. Han är en profil inom partiet eftersom han är av favoriterna till att ta över jobbet som EU-kommissionens ordförande senare i höst.

Nederländerna och Storbritannien var i dag först ut av EU:s 28 medlemsländer att rösta i EU-parlamentsvalet.

Igår 21:21
Arkivbild på Abetarpartiets partiledare Lodewijk Asscher. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Skräll i Nederländerna – Socialdemokraterna störst

Den första fingervisningen om hur det går i EU-parlamentsvalet har kommit. Arbetarpartiet, det socialdemokratiska partiet i Nederländerna, går starkt framåt i den första vallokalsundersökningen och blir största parti med 18,4 procent, skriver Europe Elects på Twitter.

Samtidigt gör landets högerpopulistiska partier oväntat dåliga resultat. Det nya partiet Forum för demokrati som väntades bli största parti blir bara fjärde störst med drygt 11 procent. Samtidigt störtdyker Geert Wilders Frihetspartiet (PVV) med över nio procentenheter jämfört med valet 2014 med ett resultat på 4,1 procent.

De officiella siffrorna presenteras först på söndag. Även Storbritannien inledde EU-valet i dag, men därifrån kommer inte siffror förrän på söndag.

Igår 19:11
Mark Rutte efter att han har lagt sin röst i dag. PIROSCHKA VAN DE WOUW / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Premiärminister Rutte om rivalens siffror: ”Overkligt”

Nederländernas premiärminister Mark Rutte gratulerar landets socialdemokratiska parti Arbetarpartiet till framgången i EU-parlamentsvalet, skriver Politico.

– En overkligt bra prestation i kväll, säger Rutte om att partiet fick 18 procent av rösterna.

Hans eget liberala parti Folkpartiet för frihet och demokrati ser ut att få fyra mandat i parlamentet, ett mindre än Arbetarpartiet.

Även Derk Jan Eppink, toppkandidaten för det favorittippade högerpopulistiska partiet Forum för demokrati, har gratulerat Arbetarpartiet – även om han menar att hans eget parti var den stora vinnaren.

– Vi går från noll platser till tre, säger han.

Han tror att den socialdemokratiska framgången förklaras av att Frans Timmermans ingår i partiet, den nederländska profilen som är en av favoriterna att bli ny ordförande för EU-kommissionen.

Igår 21:39
Läs mer om EU-valet
Jimmie Åkesson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska valrörelsen

Kraftig smäll nära Jimmie Åkessons bil: ”Chockad”

En kraftig smällare kastades mot SD-ledaren Jimmie Åkessons bil när han i dag lämnade Mariestad, skriver Mariestads-Tidningen.

SD:s stabschef Mikael Eriksson säger till Expressen att ingen skadades och att polisen agerade väldigt snabbt.

– Men givetvis blir man chockad när något sprängs alldeles bredvid, säger han till tidningen.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till misshandel.

Igår 19:34
Heléne Fritzon (S). Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenska valrörelsen

Flyktingdebatten övergick till en diskussion om terror: ”Det där är ren populism”

Det andra ämnet i Kvartals debatt inför EU-valet var flyktingpolitiken.

– Vill man vara med i EU kan man inte bara plocka russinen ur EU-kakan, sa Heléne Fritzon, som vill att alla EU-länder ska hjälpas åt.

Men Sverigedemokraternas Peter Lundgren tyckte det motsatta.

– Det ska vara upp till varje land att tala om precis hur många man kan ta emot, sa han.

Flyktingfrågan är en av de svåraste frågorna att knäcka, sa KD:s Sara Skyttedal när hon fick ordet, och började sedan prata om sin oro för radikal islamism.

Hon möttes då av mothugg från flera partier.

– Det här är så himla farligt, att du kopplar ihop migranter med kriminalitet, sa Soraya Post.

– Tror du att vi hade haft IS-återvändare om vi inte hade haft migration till Sverige? svarade Skyttedal då.

– Kristdemokraterna tar det här på allvar, vi kommer ta människors oro på allvar, fortsatte hon.

Även Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon och Liberalernas Karin Karlsbro var kritiska.

– Det är ren populism, sa Fritzon.

– Plocka inte billiga poäng på terrorism, sa Karlsbro till Skyttedal.

Igår 16:13
Stefan Löfven. Arkivbild. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska valrörelsen

Löfven om smällaren: Det gör mig oerhört bestört

Statsminister Stefan Löfven (S) reagerar starkt på uppgifterna om att en kraftig smällare kastats mot SD-ledaren Jimmie Åkessons bil.

”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skriver han i ett mejl till TT.

Även L-ledaren Jan Björklund fördömer attacken.

”Att använda våld, i det här fallet en smällare, för att skrämmas och hota är oacceptabelt”, skriver han på Twitter.

Igår 19:54
Läs mer om Svenska valrörelsen
Brexit Storbritanniens framtid
Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Uppgifter: Theresa May avgår från sin post i juni

Theresa May kommer under fredagen meddela sin avgång, skriver Financial Times. Planen är att den 10 juni kliva åt sidan som partiledare för Tories, enligt uppgifter till Bloomberg. Därmed går startskottet för den interna processen att välja Mays efterträdare.

May har för avsikt att fortsätta som premiärminister under tiden – valet kan ta uppemot sex veckor. Boris Johnson är favorit.

Innan dess kommer hon bland annat att ta emot Donald Trump som kommer till Storbritannien på ett statsbesök den 4 juni.

May kommer att träffa sina rådgivare under fredagsmorgonen då hon väntas bekräfta sitt beslut att lämna sin tjänst som Storbritanniens premiärminister, uppger FT.

Igår 21:02
Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

May kämpar för att ta kontroll över härdsmältan

Den brittiska regeringen kommer inte alls att lägga fram det reviderade förslag till utträdesavtal, som förhandlats fram med oppositionen, som planerat under fredagen. Orsaken är omfattande kritik från hennes eget parti och egna regering.

Frågan är när hon kommer att avgå. Källor nära premiärministern säger till The Guardian att hennes avgång i morgon fredag eller på måndag är ett väldigt sannolikt utfall. Men de säger också att May ännu inte landat i den slutsatsen.

Tidningen tolkar utvecklingen som att May försöker ta kontroll över situationen. Hon ska exempelvis träffa utrikesminister Jeremy Hunt för att diskutera hans invändningar mot det nya förslaget.

– Premiärministern lyssnar på sina kollegor när det kommer till förslaget och det kommer att bli fortsatta diskussioner, säger en talesperson för premiärministern.

Men de flesta är överens om att det är över för May. ITV:s Robert Peston menar att Andrea Leadsoms avhopp sent i går kväll var dödsstöten, skriver han på Twitter.

Igår 17:57
Peter Nicholls / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Statsvetare: May lär ersättas av en hård brexitör

Statsvetaren Nicholas Aylott spår att nästa partiledare och premiärminister sannolikt blir en hård brexitör, som är beredd att ta Storbritannien ur EU utan avtal. De flesta partimedlemmarna är starkt emot EU.

– Favoriten är Boris Johnson som upprepade gånger förespråkat en avtalslös brexit. Inrikesminister Sajid Javid är ett alternativ, Andrea Leadsom ett annat. Sedan finns den nya försvarsministern Penny Mordaunt och utrikesminister Jeremy Hunt, säger han till TT.

Igår 17:57
Läs mer om Brexit
Bildbyrån
Ishockey-VM 2019

Sverige är ute ur ishockey-VM – Finland avgjorde rysarmatch i sudden death

Sverige är utslagna ur ishockey-VM efter att ha förlorat en rysare mot Finland i kvartsfinalen med 4–5. Tre Kronor ledde med 4–3 i slutet av tredje perioden men med 1,30 kvar kvitterade Marko Anttila till 4–4.

I förlängningen avgjorde sedan Sakari Manninen med sitt 5–4-mål och skickade ut Tre Kronor ur turneringen.

Resultatet är en rejäl missräkning för Sverige som hade 21 NHL-proffs i truppen mot Finlands två.

Igår 20:31
Svenskt depp. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

”Det är ett av Tre Kronors största fiaskon någonsin”

En svensk trupp med 21 NHL-proffs slogs ut av en finsk trupp där de flesta kommer från inhemska SM-liiga. Det är ett av de största misslyckandena i svensk hockeys historia, skriver Sportbladets Mats Wennerholm.

”Det går inte att kalla annat än ett historiskt fiasko.”

Sydsvenskans Kent Leijon Jönsson skriver att Sveriges VM har präglats av bra prestationer mot sämre länder, och dåliga prestationer mot de bättre.

”Tre Kronor har lidit svårt av övermod turneringen igenom. Lägg därtill en otydlig rollfördelning och ett defensivt arbete med stora frågetecken”, skriver han.

GP:s Johan Rylander väljer att fokusera på Henrik Lundqvist som inte spelat på topp den här turneringen.

”Det här var garanterat sista gången vi såg Henrik Lundqvist i Tre Kronor – och jag hade önskat att landets bäste hockeymålvakt genom tiderna fått ett vackrare avslut.”

Igår 21:20
Rikard Grönborg. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Bittert slut för Grönborg: ”Fick det inte att lyfta”

Efter två raka VM-guld blev det ett abrupt slut för Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg som nu blir tränare i Schweiz.

Grönborg säger att laget var passivt under hela matchen.

– Det känns som att vi hela tiden försvarade vår ledning i stället för att gå för det. Det blev en jättekonstig matchbild, säger han till SVT efter matchen.

På frågan om vilka spelare som inte lyckades i VM vill Grönborg inte ge något svar.

– Men vi fick det inte att lyfta. Och det får jag ta ansvar för, säger han.

Igår 20:58
Läs mer om Ishockey-VM 2019
Emmanuel Macron, Donald Trump och Narendra Modi. TT
Valet i Indien

Världsledare gratulerar Modi: ”Stora saker väntar”

Indiens omvalda premiärminister Narendra Modi gratuleras av världsledarna. Frankrikes president Emmanuel Macron har skrivit till Modi på Twitter.

”Den största demokratin i världen röstade. Mina varma gratulationer till premiärminister Narendra Modi”, skriver Macron.

Även USA:s president Donald Trump har gratulerat till segern.

”Stora saker väntar i samarbetet mellan USA och Indien med premiärminister Modi tillbaka vid rodret. Jag ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete tillsammans!” skriver han på Twitter.

Modi har tackat Trump med en egen tweet.

”Jag ser också fram emot att arbeta nära dig med närmare bilaterala band, som också gynnar den globala freden och välståndet”, skriver han.

Igår 19:49
En anhängare till BJP poserar med en bild på Modi. DIPTENDU DUTTA / AFP
Valet i Indien

Analyser: Machomannen Modi har förändrat Indien

Det politiska landskapet i Indien har revolutionerats under Narendra Modis tid som premiärminister. Hans hindunationalistiska parti BJP har traditionellt varit starkast i hindispråkiga områden men har växt i takt med att bilden av Modi som landsfader har etablerats, skriver BBC:s Soutik Biswas i en analys.

Den höga arbetslösheten och den hårt kritiserade skattepolitiken borde ha inneburit ett ras för BJP i parlamentsvalet, skriver Biswas. Men Modi parerade skickligt missnöjet genom att göra valkampanjen till en folkomröstning om sig själv.

”Dagens resultat visar att folket ännu inte anklagar Modi för problemen”, skriver Biswas.

DN:s Mia Holmgren skriver under på att allt ljus hamnat på Modi, som hon kallar en ”machoman” som kan jämföras med Erdogan i Turkiet och Trump i USA.

– Modis valtriumf kan också förklaras med att oppositionen inte förmådde att ena sig och ta den chans som uppstod i vintras, säger hon.

Igår 14:15
Rahul Gandhi. SAJJAD HUSSAIN / AFP
Valet i Indien

Gandhi: Folket har valt Modi, det respekterar jag

Indiens oppositionsledare, Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi, erkänner sig besegrad i parlamentsvalet.

– I dag har folket gjort sitt val. Det indiska folket vill att Narendra Modi blir premiärminister igen och det respekterar jag, säger han enligt Times of India.

Valresultatet är ett rejält fiasko för både Gandhi och hans parti. Gandhi kommer inte ens in i parlamentet och hans framtid som partiledare är osäker.

Igår 13:54
Läs mer om Valet i Indien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Göran Hägglund. Arkivbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europeiska abortdebatten

Göran Hägglunds kritik mot Adaktusson: Okänsligt

Kristdemokraten Lars Adaktusson får hård kritik från den förre KD-ledaren Göran Hägglund för sin inställning i abortfrågan, skriver Aftonbladet.

– Kristdemokraterna står bakom den svenska abortlagstiftningen sedan decennier tillbaka. Lars Adaktusson har röstat på ett i mina ögon konstigt sätt som uttrycker en okänslighet, säger han.

Bakgrunden är DN:s granskning som visade att Adaktusson röstat emot i frågor om aborträtten oftare än andra svenska politiker.

Även nuvarande KD-ledaren Ebba Busch Thor och partiets toppnamn till EU-parlamentet Sara Skyttedal har kritiserat hans hållning.

Igår 18:34
Lars Adaktusson (KD). Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europeiska abortdebatten

Adaktussons förklaring har inte registrerats

Lars Adaktussons (KD) förklaring till ett av hans mest omdebatterade ställningstaganden i abortfrågan finns inte registrerad i EU-parlamentet, skriver Ekot.

Fallet gällde ett fördömande av Paraguay som nekade en 10-årig flicka att göra abort. Adaktusson röstade först för sin partigrupp EPP:s förslag, som innehöll fördömanden. Men när det föll röstade han – som enda svensk – nej till den slutgiltiga resolutionen.

På Facebook har Adaktusson skrivit att han förklarade sitt ställningstagande i en så kallad röstningsförklaring. Men när Ekot gräver i parlamentets handlingar hittar man ingen sådan. Adaktusson skriver i ett sms att han ”gav i uppdrag åt sitt kansli att skriva en röstförklaring. Varför den inte registrerats vet jag inte”.

Igår 16:21
Lars Adaktusson. Arkivbild. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Europeiska abortdebatten

Lars Adaktusson ställer in medverkan i SVT:s valvaka

KD-toppen Lars Adaktusson kommer inte att delta i SVT:s valvaka på söndag. Han säger till kanalen att han saknar energi till att medverka efter den senaste tidens turbulens.

Bakgrunden är DN:s granskning om att Adaktusson röstat emot i frågor som rör aborträtt i parlamentet på ett sätt som sticker ut bland svenska politiker. Granskningen har väckt starka reaktioner från politiskt håll.

Adaktusson kommer inte heller att vara med i Expressens uppesittarkväll på lördag inför EU-valet.

Igår 13:17
Läs mer om Europeiska abortdebatten