Thierry Baudet, Jordan Bardella, Caio Giulio Cesare Mussolini och Nathalie Loiseau. TT
EU-valet Nya parlamentet

Få koll på: Politikerna som kan ta plats i parlamentet

En diktators barnbarnsbarn, en fängslad katalan och den franska extremhögerns nya gunstling – skaran av nya EU-parlamentariker ser ut att bli färggrann, skriver BBC och listar ledamöter som kan komma att ta plats i Bryssel.

Den blågula representationen på BBC:s lista utgörs av SD-politikern Peter Lundgren. Mediebolaget skriver att SD velat se hårdare tag mot invandring för att stävja sexualbrotten – och att Lundgren nu utreds för sexuellt ofredande.

Jordan Bardella

BERTRAND GUAY / AFP

Nationell samlings 23-årige toppkandidat ses som extremhögerns stjärnskott i Frankrike. Genom honom hoppas partiet framstå som mjukare och locka yngre väljare.

Oriol Junqueras

ANGEL NAVARRETE / POOL

Den katalanske separatisten Oriol Junqueras ställde upp som kandidat i EU-parlamentet – trots att han sitter fängslad anklagad för uppror. Han företräder Europeiska fria alliansen som förespråkar rätten till självbestämmande och språkfrihet.

Nathalie Loiseau

LUDOVIC MARIN / AFP

Nathalie Loiseau går i bräschen när Emmanuel Macrons parti En Marche tar plats i EU-parlamentet. Hon har gjort sig känd som en skarp kritiker av brexit och väckte uppmärksamhet när det avslöjades att hennes namn funnits på en lista med aktivister från yttersta högern när hon var student.

Thierry Baudet

EVA PLEVIER / TT NYHETSBYRÅN

Thierry Baudet tog den nederländska politiken med storm i EU-valskampanjen. 36-åringen för en EU- och invandringskritisk politik och väckte uppmärksamhet när han liknade EU-toppen Jean-Claude Juncker med Hitler med hänvisning till inställningen till Ryssland.

Caio Giulio Cesare Mussolini

ALBERTO PIZZOLI / AFP

Diktatorn Benito Mussolinis barnbarnsbarn ger sig in på den politiska arenan. Caio Giulio Cesare Mussolini företräder högerextrema Italiens bröder. Kandidaturen har av vissa avfärdats som ett sätt för partiet att dra till sig uppmärksamhet – själv har politikern inte varit sen att dra nytta av familjenamnet.

Toppnyheter

Annika Hirvonen Falk. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationssamtalen

Efter kraschade samtalen: MP hoppas på ny väg

Efter att migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna havererat öppnas åter dörren för Miljöpartiet som varit utestängda från samtalen mellan S och de borgerliga, rapporterar TT.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Socialdemokraterna är villiga att fortsätta samtalen med de partier som ”är intresserade av det”.

Men frågan är om S, MP, C och L kan gå samman om en framtida migrationspolitik. Företrädare för C och L ville i går inte uttala sig i frågan.

– Jag hoppas att det kommer att gå att hitta en sådan lösning. Jag tror att det finns goda möjligheter, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

1 tim
Migrationsforskaren Joakim Ruist / arkivbild från partiledardebatt  TT
undefined

Migrationsforskare: Debatt om volymer inget nytt

Sverige har haft ett volymmål i asylinvandringen i snart 40 år även om det inte varit definierat i ett exakt antal. Det säger nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist i en intervju med Dagens Nyheter.

Han är förvånad över att frågan skapade en så stor politisk debatt i migrationsförhandlingarna som nu havererat mellan S och M.

Ruist menar att Sverige jobbat utifrån en känsla om vad som är ett acceptabelt antal men att detta ”till 99 procent” är detsamma som att ha ett volymmål.

2 tim
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson i SVT:s Morgonstudion.  SVT
undefined

S och M inte överens om varför samtal havererade

Socialdemokraterna och Moderaterna har helt olika uppfattning om varför förhandlingarna om den framtida migrationspolitiken bröt samman.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger i SVT:s Morgonstudion att problemet är att S inte velat gå emot regeringspartnern MP.

– Det har blivit väldigt uppenbart att Socialdemokraterna valt makten istället för politiken, säger hon i programmet.

Migrationsminister Morgan Johansson håller inte med. Han menar att Moderaterna vägrat kompromissa i många av frågorna och slängt in nya krav i förhandlingarna.

3 tim
Läs mer om Migrationssamtalen
Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

5 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

Idag 04:21
Läs mer om Coronaviruset