Hem
Illustrationsbild (TT)

Fackförbund: Obegripligt med nya las-förhandlingar

Det är obegripligt att återuppta de kraschade las-förhandlingarna, skriver LO-förbunden Seko, Byggnads, Transport, Fastighets, Målarna och Pappers i ett pressmeddelande.

”Att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar vinstlotten och balansen mellan parterna förändras i grunden, kan aldrig bli lyckad”, skriver fackförbunden.

De argumenterar att det inte har presenterats något nytt som förändrar förutsättningarna samt att förhandlingar skapar sprickor inom LO.

Läs mer

bakgrund
 
Lagen om anställningsskydd
Wikipedia (sv)
Lag om anställningsskydd (1982:80), förkortat LAS, är i Sverige den lag som skyddar arbetstagare vid uppsägningar och avskedanden. Den nuvarande lagen antogs 1982, och ersatte då den tidigare LAS (1974:12). I Lag om anställningsskydd (1982:80) infördes bland annat regler om provanställning och anställningsformen visstidsanställning vid tillfällig arbetsanhopning. Tidigare hade uppsägningsrätten genom lag inskränkts för vissa grunder, bland annat fackföreningstillhörighet 1936 och graviditet 1939. LAS gäller för alla arbetstagare med undantag för de i företagsledande ställning. Lagen reglerar bl.a. uppsägningstider, tidsbegränsade anställningar, hur besked om uppsägning ska skötas och vilka typer av uppsägningar som är giltiga. Lagen är tvingande, men kan inskränkas genom kollektivavtalsskrivelser. 18 juni 2019 fattades beslut om att förlänga arbetsskyddet till 69 års ålder. Lagen träder gradvis i kraft och den 1 januari 2020 höjdes åldern till 68 år för att den 1 januari 2023 slutgiltigt höjas till 69 år.. Enligt Januariavtalet tillsattes en utredning om att "modernisera" lagen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen