Shamima Begums syster Renu Begum håller en bild av systern/illustrationsbild, kvinna i syriskt flyktingläger. TT
Kampen mot IS

Familjen: Shamima, 19, har fått barn i flyktinglägret

19-åriga Shamima Begum som lämnade Storbritannien för att ansluta sig sig till IS för fyra år sedan har fött en pojke, skriver Sky News. Begum befinner sig i ett flyktingläger i Syrien och uppger att hon flytt från terrorgruppen och att hon vill komma hem. En advokat som företräder tonåringens familj säger att hon och barnet mår bra.

Frågan om Begum har väckt starka känslor i Storbritannien och vissa politiker vill hindra Begum från att återvända. Om hon kommer hem och döms till fängelse har familjen sagt att de är beredda att ta hand om barnet eftersom de inte vill att skattebetalarna ska behöva stå för notan, skriver The Telegraph.

Läs mer

Toppnyheter

EU-valet Röster om valet
Tre högljudda EU-kritiker under ett möte förra veckan: Italiens Matteo Salvini, Frankrikes Marine Le Oen och Nederländernas Geert Wilders. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Röster om valet

Analys: Populisterna skapar inte mys – men ökad skärpa

Många oroar sig för att EU-kritiska och nationalistiska krafter ska få ökat inflytande i EU efter valet. Men i en analys skriver SVT:s Christoffer Wendick att en ny, riktig opposition kan stärka parlamentet. Han hänvisar till nederländaren Luuk van Middelaar som i en ny bok argumenterar för att EU blir mer trovärdigt med mer strid och ifrågasättande.

Wendick skriver att populistpartiernas ledamöter inte kommer att höja mysfaktorn i parlamentet.

”Men blir de en riktig opposition i sakfrågor kommer det dominerande blocket runt mitten att tvingas vässa sina argument, reagera snabbare och tänka igenom besluten bättre”, skriver han.

I SvD blickar Theresa Küchler framåt och går igenom vilka frågor det nya parlamentet kommer att få sätta tänderna i. Hon nämner bland annat att de nya kommissionärerna ska godkännas och att budgeten ska klubbas.

Hon skriver också att klimatfrågan kommer att bli viktig de kommande åren och att EU måste enas om hur man ska se på det pågående handelskriget. Ska man gå i klinch med Trump eller sträcka ut en olivkvist?

”Det kan bli en stormig femårsperiod”, slår hon fast.

1 tim
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Röster om valet

Juncker i brandtal: ”Rösta – vi har ödet i våra händer”

Opinion EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker anser att EU-valet under en lång tid präglats av en ”hel del väljarapati”. Det skriver han på DN Debatt.

”EU finns till för dig – inte tvärtom. Och det är genom att rösta som du försäkrar dig om att det förblir så”, skriver han och fortsätter:

”Vi har alla vårt öde i våra händer”.

Juncker menar att valet gör skillnad för vår planets framtid och att Europas länder kan åstadkomma mer tillsammans.

1 tim
Manfred Weber. Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Röster om valet

Hårt pressad Weber gör ett sista ryck för ny medvind

Med mindre än ett dygn kvar innan vallokalerna öppnar i Tyskland har kristdemokraten Manfred Weber gett sig ut på kampanjturné i München för att använda varje timme till att locka väljare, rapporterar Express.

Det är en pressad kandidat till posten som EU-kommissionens nya ordförande som stött på motstånd på alla fronter den gångna veckan. Det var tänkt att bli en lätt match för Weber, skriver Politico, men sedan inträffade bakslag på bakslag.

Först drogs Webers ”bästa vän”, Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, in i Ibizaskandalen, skriver sajten. Därpå visade en opinionsundersökning på sjunkande stöd för Webers parti och slutligen uppmanade youtubern Rezo sina följare att bojkotta Tysklands styrande koalition i valet.

Idag 12:26
Läs mer om EU-valet
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalar inför EU-valet. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

”Lite motigt när statsradio och stats-tv är emot oss”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor riktar en hård känga mot DN, SVT och SR i ett inlägg på Instagram.

”Att andra partier kommer med slag under bältet, det är väntat. Men när också statstelevisionen, statsradion och Dagens Nyheter köper motståndarnas förvridna bild, då kan det kännas lite motigt”, skriver hon.

Busch Thor syftar på att partikollegan Lars Adaktussons vägval i flera abortomröstningar i EU-parlamentet har blivit en het diskussion inför EU-valet. DN avslöjade tidigare i veckan att KD-toppen som enda svensk röstade emot abort 22 gånger, vilket har lett till kritik. Avslöjandet blev också ett hett ämne när politikerna drabbades samman i SR:s och SVT:s slutdebatter.

15 min
Carl Schlyter, Mattias Bjärnemalm och Fredrik Sander. Expressen tv
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Småpartier berättade om sina mål: ”Rädda planeten”

Tre representanter för mindre utmanarpartier möttes i Expressen/Di:s ”uppesittarkväll” inför morgondagens EU-parlamentsval. Det var Carl Schlyter från partiet Vändpunkt, Mattias Bjärnemalm från Piratpartiet och Fredrik Sander från Medborgerlig samling som gästade studion.

Piratpartiet var tidigare representerat i parlamentet. Mattias Bjärnemalm sa att det efter utträdet är svårt att få uppmärksamhet och att partiet därmed kämpar i uppförsbacke.

– Jag vill säkerställa människors digitala frihet, sa han om sina ambitioner.

Vändpunkt vill satsa mer på klimatet.

– Vårt mål är att rädda en utbränd planet, sa Carl Schlyter, tidigare MP-ledamot i Bryssel.

Mindre makt till Bryssel, tycker Medborgerlig samling. I slutändan vill partiet att EU-parlamentet läggs ner, men nu vill det satsa på att göra unionen tryggare.

– Den yttre gränsen måste hållas tät så att vi vet vem som kommer in, sa Fredrik Sander.

3 tim
Bild från debatten. Expressen tv
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Åkesson till Björklund: ”Du jämför mig med Hitler”

SD-ledaren Jimmie Åkesson och L-ledaren Jan Björklund möttes i en debatt i Expressen/DI:s ”uppesittarkväll” med en dag till EU-valet. Björklund sa att han är ”livrädd” för nationalismen som rörelse, och menade att en sådan politik har prövats i Europa förut. Han sa att det i slutändan ledde fram till ideologin som rådde i Europa på 1930-talet.

– I praktiken jämför du mig med Hitler. Jag tycker inte det är okej, sa Åkesson, som hellre beskriver partiets politik som ”folkhemssocialdemokratin”.

Björklund höll inte med om att han gjorde den jämförelsen.

– Det är trams, sa han.

Innan debatten drog i gång fick Åkesson frågor om att smällare har kastats mot hans bil under valrörelsen. Han sa att det inte var någon fara för egen del, men att det small högt vid två tillfällen.

– Det började ringa i örat till och med. Rädd vet jag inte, men man rycker till, sa han.

4 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Omni guidar
Toppkandidaterna för respektive riksdagsparti. TT
EU-valet Omni guidar

Invandring, miljö och jobb – det här vill partierna i EU

Söndag den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Då har svenskarna chans att påverka vilka politiker som får makten att stifta de EU-lagar som också kommer att gälla i Sverige.

Totalt sitter 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna i Europaparlamentet. För tillfället delar de åtta riksdagspartierna och Feministiskt initiativ på de 20 svenska mandaten.

Efter Storbritanniens utträde ur EU minskar antalet parlamentsplatser till 705. Då får Sverige också ett extra mandat.

Få koll inför EU-valet med Omni nedan.

23 maj
Marie Demker och Tommy Möller. Arkivbilder. TT
EU-valet Omni guidar

Här är statsvetarnas bästa tips till osäkra väljare

Är du fortfarande osäker på vilket parti eller vilken kandidat du ska rösta på i EU-valet? Statsvetarna Marie Demker och Tommy Möller ger sina bästa tips i en intervju med TT.

Enligt Demker är det bra att först ta reda på vad parlamentet ens fattar beslut om. Sök även upp kandidaterna som står på partiernas valsedlar och till sist, kolla vilken partigrupp i parlamentet som det svenska partiet vill ansluta sig till.

Möller tipsar om valkompasser, men precis som Demker tycker han att det är viktigt att ta reda på vilka de olika kandidaterna är och vad de vill göra i EU.

– Partipiskorna viner inte lika hårt i Bryssel som i Stockholm, och en driven EU-parlamentariker kan få en hel del uträttat, det har historien utvisat, säger han.

3 tim
Så här många mandat har respektive medlemsland i EU-parlamentet. Riksdagens illustration
EU-valet Omni guidar

Blickarna vänds mot större länder när Sverige röstar

I morgon röstar svenskarna i EU-valet, men världens blickar vänds troligen mot länder som har mer makt i parlamentet. De svenska partierna kämpar om 2,7 procent av platserna i Bryssel, eller 20 mandat.

När EU-valet går in i sitt avslutande skede i morgon ska också stora länder som Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Polen rösta. Politikerna där gör upp om 96, 74, 73, 54 respektive 51 mandat, drygt 45 procent av alla mandat i parlamentet. Antalet ledamöter från varje land beror på befolkningsmängden.

Efter valet kommer politikerna att dela upp sig i olika partigrupper. För tillfället är den konservativa gruppen EPP störst, följt av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Efter att Storbritannien har lämnat EU sjunker antalet platser i parlamentet från 751 till 705, samtidigt som Sverige går från 20 mandat till 21. Då kommer alltså 3,0 procent av stolarna att vara svenska.

5 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska slutspurten
Alice Bah Kuhnke och Sara Skyttedal. Expressen tv
EU-valet Svenska slutspurten

Skyttedal: ”Är ingen som tvekar på att ni har hjärta”

Kristdemokraternas Sara Skyttedal och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke möttes i en debatt i Expressen/DI:s ”uppesittarkväll” inför EU-valet. Klimatet inledde debatten.

– Det är ingen som tvekar på att ni har hjärta, men man måste ha hjärta och hjärna, sa Skyttedal.

Flyktingfrågan tog sedan vid, och Miljöpartiet vill se fler lagliga vägar till Europa.

– Barn dör just nu och fler barn kommer att dö. Varför ska inte då vi, de rikaste länderna i EU, ta mer ansvar? sa Bah Kuhnke.

Därefter blev det dags för partierna att berätta om sina viktigaste vallöften. Miljöpartiet kommer att ha fullt fokus på klimatet och kampen mot högerextremismen medan Kristdemokraterna kommer att kämpa för ett mer lagom EU.

2 tim
Bild från debatten. Expressen tv
EU-valet Svenska slutspurten

Tobé: ”Fritzon, vad ska ni göra när solen inte skiner?”

Toppkandidaterna Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M) möttes i en debatt i Expressen/DI:s ”uppesittarkväll”. Ämnena som diskuterades var migrationspolitiken, klimat och miljö och arbetet mot kriminalitet.

Fritzon menade att hon inte ser någon klimatpolitik ”på högersidan.”

– Då kastar man in kärnkraftsfrågan i stället, sa Fritzon, som menar att den frågan avgörs i Sverige och inte på EU-nivå.

Men vad ska ni göra när inte solen skiner eller vinden blåser, undrade Moderaternas Tomas Tobé då. Han sa att M vill bygga ihop Europas olika elnät.

– Vi höjer ambitionerna både för det förnybara och kärnkraften, sa han.

I slutet av debatten fick de skicka sina sista hälsningar till väljarna inför valet. Moderaterna kommer att kämpa för att stoppa stöldligorna och Socialdemokraterna kommer att jobba stenhårt för ökad jämlikhet, meddelade kandidaterna då.

3 tim
Fredrick Federley och Malin Björk under debatten. Expressen tv
EU-valet Svenska slutspurten

Björk: ”Måste begränsa storföretagens makt i EU”

Marknaden och klimatet debatterades när Centerpartiets toppnamn Fredrick Federley och Vänsterpartiets förstanamn Malin Björk drabbades samman i en debatt i Expressen/Di:s ”uppesittarkväll”. I början av debatten fick de peka på de största svagheterna i motståndarens politik.

– Hon är för fientligt inställd till marknaden i Europa, sa Federley om Vänsterns politik.

Sedan var det Björks tur att svara på samma fråga.

– Man sätter storföretagen först, man sätter marknaden först, sa hon.

Debatten övergick sedan till klimatet. Vänsterpartiet vill att den kommande kommissionsordföranden utropar ett klimatnödläge. Malin Björk sa att hon kommer att rösta för en sådan kandidat.

– Det kan jag lova väljarna. Klimatpolitiken måste gå hand i hand med att vi begränsar storföretagens makt, sa hon, och frågade om Federley kommer att göra det.

– Det gör jag gärna. Men vi kan väl vara överens om att det är 2023 vi fattar de här besluten, för det är då vi gör den här översynen av EU:s mål, svarade han.

4 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Tsipras kampanja i Aten. Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Nederlag för Tsipras i EU-valet kan ge grekiskt nyval

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras säger att han ser söndagens val till EU-parlamentet som en förtroendeomröstning om hans egen politiska linje. En källa nära Tsipras säger enligt Reuters att presidenten kan komma att utlysa nyval om hans vänsterparti Syriza inte blir största parti i valet.

Tsipras har nyligen lagt fram ett paket för hur han vill fasa ut den åtstramningspolitik som han fört i landet sedan eurokrisen kastade in landet i politiskt kaos.

– Om de här åtgärderna avfärdas är alla möjligheter på bordet, sa Tsipras i en intervju med tv-bolaget ERT TV.

I mätningar inför valet har Syriza legat efter oppositionspartiet Ny demokrati.

3 tim
Eamon Ryan, ledare för Irlands gröna parti. TT/Wikimedia
EU-valet Europa röstar

Irlands gröna parti tackar klimatstrejkande unga

Irlands gröna parti ser ut att nå oväntat stora framgångar i EU-parlamentsvalet. Enligt en vallokalsundersökning kan partiet, som inte suttit i parlamentet på 20 år, få tre av landets 13 mandat, skriver Reuters.

I ett uttalande skriver partiledaren Eamon Ryan att det är för tidigt att jubla men att undersökningen är mycket upplyftande. Han menar att den senaste tidens klimatstrejker har gynnat partiet och att en ”våg av grönt tänkande” sveper över Europa.

– Det beror på de unga som ställt sig upp och sagt att vi måste skydda vår framtid, säger Ryan i en intervju med statliga tv-bolaget RTE.

Idag 16:12
Affischer inför valet i belgiska Wuustwezel. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Belgiska vänstern kan göra debut i EU-parlamentet

Belgien hör till de länder som håller EU-val under söndagen. Mätningar visar att Arbetarpartiets Marc Botenga kan vinna en plats i parlamentet. Det skulle i så fall innebära att Belgien för första gången någonsin får en ledamot i partigruppen GUE/NGL där bland annat svenska vänsterpartiet ingår, skriver EU Observer.

Även landets gröna partier har fått ett uppsving under valrörelsen och de rider också på vågen av klimatdemonstrationer och -strejker bland Belgiens unga.

En av de mer framträdande politikerna i den belgiska valrörelsen är Guy Verhofstadt, som leder den liberala partigruppen i EU-parlamentet, Alde. Hans flamländska liberalkonservativa parti ser ut att säkra ett mandat, vilket innebär att Verhofstadt får sitta kvar en mandatperiod till.

4 tim
Läs mer om EU-valet
Brexit Storbritanniens framtid
Dominic Raab HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Förre brexitministern Raab ger sig in i maktstriden

Den tidigare brexitministern Dominic Raab är den sjätte personen att meddela att han tänker kandidera till att ta över posten som ledare för Torypartiet efter Theresa May, rapporterar flera medier.

Raab lovar att kämpa för att få till det han kallar ”ett mera rättvist avtal” med EU om utträdesvillkoren.

”För att lyckas leverera brexit krävs fokus, disciplin och en vilja att lösa problem”, skriver Raab i en text i Mail on Sunday. Han skriver också att hans erfarenhet av att vara brexitminister gör att han är rätt man.

2 tim
DANIEL SORABJI / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Brexit lär knäcka Mays efterträdare också

Theresa Mays korta tid vid makten har förlamats av brexit och oenigheten om skilsmässan blev slutet för hennes ledarskap. Mays misstag var att hon tog för tydlig ställning – ingen inre marknad, ingen tullunionen – mot EU för tidigt, skriver Sky News politiska redaktör Beth Rigby i en kommentar.

Men hon vänder sig mot dem som pekar ut Mays ledarskap som historiskt uselt – med tanke på vad som väntar. För grundproblemen återstår, skriver Rigby. Ett av dem är att samtidigt som ”hård brexit är den snabbaste vägen till en Tory-ledamots hjärta” så har en majoritet i parlamentet tagit ställning mot detta, alltså att lämna EU utan ett avtal.

”Om nästa premiärminister försöker lämna EU utan ett avtal den 31 oktober, kommer parlamentet fälla regeringen då?” frågar hon sig bland annat.

2 tim
Nigel Farage i samband med att han röstade i EU-valet. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Nigel Farage kan utredas av EU efter miljondonationer

Den brittiska politikern Nigel Farage kan utredas av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, Olaf, som för tillfället ser över saken. Det skriver The Guardian.

Men det innebär inte att ”individerna i fråga är skyldiga till några oegentligheter”, säger EU-generaldirektoratet, som poängterar att man respekterar det faktum att Farage är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad.

Europaparlamentet öppnade tidigare i veckan en utredning av Farage efter avslöjanden om att politikern mottagit gåvor på cirka 450 000 brittiska pund, omkring 5,5 miljoner kronor, från försäkringsmagnaten Aaron Banks. Gåvorna ska ha delats ut under året som följde brexitomröstningen. Pengarna redovisades inte, vilket bryter mot parlamentets regler.

Farage är aktuell som grundare och partiledare av Brexitpartiet som ser ut att bli största parti i det brittiska EU-parlamentsvalet.

Idag 15:40
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
DAVID W CERNY / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Kanada spelade ut Tjeckien – möter Finland i final

Kanada hade inga som helst problem med att besegra Tjeckien i hockey-VM:s semifinal. Redan efter fem minuter tog laget ledningen genom Mark Stone och därmed var tonen satt för resten av matchen.

När domaren blåste för full tid stod det 5–1 på resultattavlan.

– De gjorde allting rätt, det blev aldrig dramatiskt, en känsla av att de hade full kontroll, sa SVT:s expert Jonas Andersson efter matchen.

I final väntar nu turneringens stora överraskning Finland som tidigare under lördagen slog ut stjärnspäckade Ryssland med 1–0. De båda finallagen möttes även i turneringens inledning, den gången vann Finland med 3–1.

2 tim
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Finlands nya skräll – slog ut Ryssland i semifinalen

Finland är klara för final i hockey-VM efter en bragdartad 1–0-seger mot Ryssland i semifinalen.

Det finska VM-laget var uträknade på förhand, men slog ut Sverige i kvarten efter förlängning och stod för en ny imponerande insats i matchen mot Ryssland.

– Det här Finland var fullständigt sågat och nedskrivet inför VM. De skulle inte ha en chans. Inte en enda chans, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Nu väntar antingen Kanada eller Tjeckien i finalen.

Idag 15:26
Läs mer om Ishockey-VM 2019