Tech

Färska siffror visar att PC-försäljningen ökar

Trenden med sjunkande datorförsäljning är bruten. Det konstaterar analysfirmorna Gartner och Canalys i färska rapporter där man tittat på siffrorna för årets tredje kvartal. Det handlar enligt Gartner om en tämligen marginell ökning på 1,1 procent jämfört med samma period 2018, men det går åtminstone åt rätt håll. Gartner uppger att det levererats 68 miljoner datorer under årets tredje kvartal, vilket kan jämföras med förra årets 67 miljoner. De största ökningarna står Lenovo, HP och Dell för, medan Apple och Asus sålt sämre.

Canalys är mer positiva i sin rapport och hävdar att ökningen ligger på hela 4,7 procent.

Att stödet för Windows 7 upphör tidigt under nästa år är förstås en starkt bidragande faktor till uppgången, då många företag väljer att uppgradera sin hårdvara i samband med övergången till Windows 10.

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården