Hem
Kronfågel i Valla. (PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Fel hos Kronfågels tvätt bakom höga smittotal

Ovanligt många svenskar har under hösten och vintern smittats av campylobacter och en av orsakerna tros vara att vi äter mer och mer färsk kyckling. Aftonbladet skriver att 30 procent av kycklingarna i producenten Kronfågels stora slakteri under hösten bar på bakterien. Orsaken ska ha varit ett installationsfel i en ny tvättanläggning – ett fel som företaget sök i månader men hittat först i slutet av januari. Kycklingar ska ha transporterats i lådor som tvättats med förorenat vatten.

Enligt Kronfågel har bakterienivåerna nu gått ner till normala nivåer.

– Vi förstår verkligen att man kan oroas av campylobacter, men man kan känna sig helt trygg med svensk kyckling när man tillagar den enligt anvisningarna och har bra kökshygien, säger Magnus Lagergren, vd på Kronfågel, till tidningen.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen