Hem
En blodig biff. Arkivbild. (Claudio Bresciani/TT / TT Nyhetsbyrån)

FHM: Svenskar måste äta mycket mindre kött

14 000 dödsfall per år kan kopplas till vad vi äter, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu har myndigheten tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram nya nationella mål för livsmedelskonsumtionen.

Bedömningen är att svenskarna bör äta mycket mer fullkorn, grönsaker och frukt och mindre kött och salt.

– Det vi exponeras för är det vi väljer, därför är det viktigt att det här arbetet görs av både offentliga och kommersiella aktörer, säger Annmarie Wesley, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Målen för livsmedelskonsumtionen

Konsumtionen av baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär har ökat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.

Konsumtionen av fullkorn har ökat med 100 procent år 2035 jämfört med år 2010.

Konsumtionen av fisk och skaldjur har ökat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2019.

Konsumtionen av energitäta och/eller näringsfattiga livsmedel har minskat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.

Konsumtionen av kött har minskat med 30 procent till år 2035 jämfört med år 2021.

Konsumtionen av salt har minskat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2018.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen