FHM: Svenskar måste äta mycket mindre kött
14 000 dödsfall per år kan kopplas till vad vi äter, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu har myndigheten tillsammans med Livsmedelsverket tagit fram nya nationella mål för livsmedelskonsumtionen.
Bedömningen är att svenskarna bör äta mycket mer fullkorn, grönsaker och frukt och mindre kött och salt.
– Det vi exponeras för är det vi väljer, därför är det viktigt att det här arbetet görs av både offentliga och kommersiella aktörer, säger Annmarie Wesley, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Målen för livsmedelskonsumtionen
Konsumtionen av baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär har ökat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
Konsumtionen av fullkorn har ökat med 100 procent år 2035 jämfört med år 2010.
Konsumtionen av fisk och skaldjur har ökat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2019.
Konsumtionen av energitäta och/eller näringsfattiga livsmedel har minskat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
Konsumtionen av kött har minskat med 30 procent till år 2035 jämfört med år 2021.
Konsumtionen av salt har minskat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2018.
Källa: Folkhälsomyndigheten