Hem
Inlagd gurka och Marie-Louise Danielsson Tham. (TT/Wikimedia)

Flera döda av botulism i Europa – experter varnar

Under sommaren har flera personer i Italien dött av botulism. Det senaste dödsfallet skedde i tisdags när en kvinna dog efter att ha ätit guacamole på en matmässa på Sardinien. En dryg vecka tidigare hade en 36-årig kvinna dött efter att ha ätit samma mat.

Botulism är en sällsynt sjukdom som orsakas av bakterien clostridium botulinum. Det är lukt- och färglöst och därför omöjligt att upptäcka genom att titta eller lukta på maten.

Botulism är sällsynt i Sverige. De senaste 50 åren har det rapporterats ett trettiotal fall. Det kan uppstå i olika fisk- eller grönsaksinläggningar om inte livsmedlen hanteras korrekt.

– Det bästa skyddet är att förvara alla inläggningar och all mat i kylskåp. Högsta temperatur för grönsaksinläggningar ska aldrig överstiga tio grader, för fisk högst 3,3 grader, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, till TV4 Nyheterna.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen