Odenberg. Arkiv. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bristerna på Svenska kraftnät

Företrädaren: Svårt för Sandborgh att sitta kvar

Svenska kraftnäts förre generaldirektör Mikael Odenberg tror inte att hans efterträdare Ulla Sandborgh kan sitta kvar som chef efter Dagens Nyheters avslöjanden om brister på myndigheten. Till exempel har höga chefer inom myndigheten fått tillgång till hemliga uppgifter och känsliga it-system utan att vara ordentligt säkerhetsprövade.

– Jag har svårt att se att tillträdande regering, oavsett sammansättning kommer att kunna behålla myndighetschefer som tar säkerhetsskyddslagstiftningen i egna händer, säger Odenberg till DN.

Energiminister Ibrahim Baylan har kallat till sig Ulla Sandborgh, mötet väntas äga rum under fredagen.

Toppnyheter

Julia Reda. Pressbild
EU-striden om upphovsrätten

Timmarna inför beslutet: Kamp på nätbarrikaderna

Förespråkare och kritiker ägnade de sista timmarna inför omröstningen om upphovsrättsdirektivet i EU-parlamentet åt att mobilisera opinion på nätet, rapporterar Politico.

Flera delar av reformen har redan slagits fast men striden står bland annat om artikel 13, som kritiker anser kommer att förändra internet för gott. Förespråkarna anser att kreatörer och upphovsrättsinnehavares rättigheter stärks.

Inom parlamentet går den tyska ledamoten Julia Reda från Piratpartiet i bräschen för att utkastet till lagen ska förändras innan ett beslut tas. EU-parlamentskollegan Tiemo Wölke från tyska socialdemokratiska SPD är också kritisk.

– Protesterna är en tydlig signal om att unga européer inte står bakom den här reformen, säger han enligt politiksajten.

2 tim
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-striden om upphovsrätten

SD: Internet som vi känner det kan snart vara borta

Opinion Om de nya upphovsrättsreglerna röstas igenom av EU-parlamentet i dag kommer internet i sin nuvarande form på sikt vara ett minne blott. Det skriver SD-duon Kristina Winberg och Jessica Stegrud i en debattartikel på Altinget.

De menar att förslagen som ligger skulle leda till en ”effektiv nedmontering av den uppkopplade yttrandefriheten”. Sverigedemokraterna kommer därför att rösta nej i parlamentet.

”Vi hoppas att alla övriga partier tar sig en lång funderare kring om dessa förändringar verkligen är för de europeiska folkens bästa. Innan det är för sent”, skriver Winberg och Stegrud.

1 tim
Jasenko Selimovic (L) och Jytte Guteland (S). TT
EU-striden om upphovsrätten

Censur eller avgörande – svenska politiker är oense

De flesta svenska EU-parlamentarikerna kommer i dag att rösta nej till de nya upphovsrättslagarna. De mest omdiskuterade delarna är artikel 11 och 13 som flera vänder sig emot. För SVT utvecklar de sina resonemang.

– Det innebär censur och övervakning på ett oacceptabelt sätt, säger Jasenko Selimovic (L), som kommer att rösta nej om inte de två artiklarna omarbetas.

Han får medhåll av parlamentariker från alla politiska läger, bland annat Fredrick Federley (C), Kristina Winberg (SD) och Soraya Post (Fi). Några av socialdemokraterna går dock mot strömmen.

”De nya reglerna är avgörande för att musiker, låtskrivare, författare och andra kulturskapare och journalister ska kunna försörja sig och få rättvis ersättning”, skrev S-duon Jytte Guteland och Marita Ulvskog på SvD Debatt i går.

4 tim
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Rysslandsutredningen
Mitch McConnell. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Senaten stoppar försök att få ut hela Muellers rapport

Demokrater i USA:s representanthus kräver att justitieminister William Barr lämnar över hela den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport senast den 2 april, rapporterar amerikanska medier.

Samtidigt blockerar senatens majoritetsledare Mitch McConnell för andra gången Demokraternas försök att få ut den, skriver Reuters.

Debattvågorna går höga i Washington DC efter att Barr offentliggjort en summering av rapporten som visar att det inte skedde någon samverkan mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland. Tidigare i mars röstade representanthuset enhälligt för ett offentliggörande av Muellers rapport.

2 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Trump har fått ett kraftigt politiskt vapen

Sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers Rysslandsutredning ger Donald Trump ett kraftigt politiskt vapen att använda mot kritikerna i Demokraterna och media i början av hans omvalskampanj, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

”Trumps kritiker kommer att känna att den särskilde åklagaren har gett presidenten en enorm politisk present. Och det är det”, skriver han och tillägger att Trump inte är skyldig till de brott som han anklagats för att ha begått.

Däremot anklagade Trump utredningen för att vara en ”häxjakt”, vilket visade sig vara osant eftersom presidenten då skulle ha åtalats, menar Collinson. Dessutom har hela rapporten ännu inte offentliggjorts, och den kan ju faktiskt visa att presidenten och hans medarbetare gjort sig skyldig till grova etiska överträdelser, skriver han.

Igår 21:09
Sarah Huckabee Sanders. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Demokrater och media är skyldiga Trump en ursäkt”

”Demokraterna och de liberala medierna” är skyldiga president Donald Trump en ursäkt, säger Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders i NBC:s program ”Today”.

– Medierna och Demokraterna har kallat presidenten för en agent för utländska regeringar. Det är en anklagelse som går att jämställa med landsförräderi, vilket kan straffas med döden i detta land... De slösade bort två år och skapade en massiv störning och distraktion från saker som påverkar allas dagliga liv, säger hon.

I sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport, som offentliggjordes i går, framgår att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

Igår 14:13
Läs mer om Trumps USA
Josefin Nilsson. TT
Josefin Nilsson 1969–2016

Ledare: 20 år har gått – vi sviker fortfarande kvinnor

Opinion Många har reagerat på SVT-dokumentären om Josefin Nilssons liv och död – och i dag märks det även i spalterna. Expressens ledarsida tycker att filmen visar hur djupa såren kan bli när en älskad slår och förnedrar. Samtidigt visar Europarådets nya granskning att Sveriges insatser mot våld i nära relationer brister på en rad punkter trots att det har gått 20 år sedan Nilsson misshandlades, skriver tidningen.

”Det är oacceptabelt att Sverige fortfarande sviker offren för våld i nära relationer.”

Även Göteborgs-Postens Alice Teodorescu reagerar på dokumentären. För att få handlingarna som framkommer i filmen att upphöra måste fler våga agera, skriver Teodorescu, som konstaterar att för få vågar.

”Vad beror det på? Brist på civilkurage, dåligt ledarskap, rädsla för dålig stämning?” frågar hon sig.

3 tim
Dramaten/Amanda Lind. Arkivbilder. TT
Josefin Nilsson 1969–2016

Kulturministern: Jag ska träffa Dramaten

Kulturminister Amanda Lind (MP) ska träffa ledningen för Dramaten med anledning av dokumentären om Josefin Nilsson, skriver hon på Facebook på måndagskvällen.

Lind skriver att dokumentären om Nilssons liv ”berörde henne djupt”.

”I morgon (tisdag) kommer jag att träffa Dramaten och framöver även våra andra nationalscener. Jag kommer att fortsätta följa vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp”, skriver hon.

På tisdagsmorgonen intervjuades Lind i P1-morgon.

– Den här dokumentären har aktualiserat frågor som rör våra nationalscener och Dramaten, säger hon.

– Det är klart att jag vill lyssna på hur de bedömer situationen och planerar att agera framåt.

Igår 21:50
Dramaten. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Tidigare pojkvännen: ”Det är helt uppåt väggarna”

Sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons tidigare pojkvän uttalar sig nu om SVT-dokumentären där det framkommer att hon hotades och misshandlades av honom.

Dramatenskådespelaren, som på 90-talet dömdes till villkorlig dom för misshandeln, säger till Aftonbladet att han sett delar av dokumentären och att han reagerar på att den är ”märkligt gjord”. ”En slags hämndaria”, kallar han den.

– Det är ju alldeles uppåt väggarna, säger han till tidningen och fortsätter:

– Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt.

Igår 19:44
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016