Forskare: Mängdrabatter på matvaror bör förbjudas
Matbutiker bör inte få sälja färskvaror med kampanjer av typen ”köp två för rabatterat pris”, annat än vid överskott. Det skriver fyra forskare, som skrivit en rapport för Nordiska ministerrådet, på DN Debatt.
”Forskningen visar att specialerbjudanden leder till mer svinn i butikerna, när kampanjvaror inte går åt eller att liknande varor säljer mindre.”
För att minska matsvinnet föreslår forskarna också att butikerna kraftigt ska sätta ner priset på varor vars bäst-före-datum passerat, i stället för att slänga dem, och tydligt signalera att maten är ätbar även efteråt.
Om debattörerna
Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem
Helén Williams, docent i miljö- och energisystem
Siri Jagstedt, universitetslektor i företagsekonomi
Peter Samuelsson, universitetslektor i företagsekonomi
Författarna är verksamma vid Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet.