Hem
Pasta med färs baserad på mjölmask/Arkivbild. (Pavel Houbek/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Forskare: Mat som forskas fram är inte onaturlig

Ett livsmedel är inte onaturligt för att det är ”vetenskapligt framtaget”, skriver forskarna Karolina och Björn Östbring på DN Debatt.

Tvärtom så påminner dagens livsmedelsinnovationer om de som kom till för att lösa problem i bondesamhället eller industrisamhället, menar debattörerna. Vissa idéer visade sig vara lysande – så som köttkvarnen, separatorn och frysen – medan andra försvann lika snabbt som de kom.

”Kanske kommer vi i framtiden skrocka åt vissa av de idéer som nu prövas – men samtidigt ha anammat ett par nya livsmedel”, skriver Karolina och Björn Östbring.

Om debattörerna

Karolina Östbring, doktor och forskare i livsmedelsteknik, Lunds universitet

Björn Östbring, doktor i statsvetenskap, Lunds universitet

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen