Forskare: Ultraprocessad mat gigantiskt folkhälsohot
Ultraprocessad mat ökar risken för flera kroniska sjukdomar och utgör ett omvälvande hot mot den globala folkhälsan. Det skriver en lång rad forskare i en artikelserie i den tunga medicinska tidskriften The Lancet.
Artikeln är i huvudsak en analys av över 100 observationsstudier om ultraprocessad mat. Den visar att risken att drabbas av typ 2-diabetes och depression är mer än 20 procent högre för personer som är högkonsumenter av ultraprocessad mat jämfört med dem som äter minst. Risken att dö i förtid ökar med 18 procent.
– Vi har nu tydlig evidens för att ultraprocessad mat kan skada hälsan, säger huvudförfattaren Carlos Monteiro.
Forskarna följer upp analysen med att anklaga globala livsmedelsföretag för den växande folkhälsokrisen kopplad till ultraprocessad mat. Företagen har byggt upp ett globalt nätverk av lobbyister, forskare och intressegrupper som gör allt för att blockera lagstiftning och reglering på området, hävdar man.