Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetet mot psykisk ohälsa

Första specialistkliniken för självskadevård öppnar

Sveriges första specialistmottagning för personer med självskadebeteende har öppnat på Östra sjukhuset i Göteborg, rapporterar TT. Förutom psykologer, dietister och fysioterapeuter finns stödpersoner med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och självskadebeteende på plats.

– Jag har verkligen varit på botten. Men jag mår bra nu och kan visa andra att det kan bli bättre, säger Tess Johansson som arbetar på avdelningen.

Av de som sökte hjälp för självskadebeteende år 2017 var över 4000 kvinnor och omkring 2000 var män.

Toppnyheter

15-årige Jaffar dödades i helgen i Malmö. TT / Privat
Dödsskjutningen vid Möllevångstorget

15-årige Jaffars anhöriga: Han var inte kriminell

Anhöriga och bekanta till 15-årige Jaffar som sköts ihjäl vid en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i helgen motsätter sig bilden av att han var kriminell. Enligt polisen var pojken känd för polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten.

– Alla barn i Malmö är kända av polis i så fall, säger en fritidsledare som jobbat nära en av pojkarna, till tidningen.

Pappan säger till tidningen att han son var ett barn, inte kriminell.

Den andra pojken som sköts vid pizzerian skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publiceringen av Jaffars namn och bild sker i samförstånd med familjen.

8 min
Polisens kriminaltekniker säkrar spår efter en skottlossningen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen granskar inlämnade mobilfilmer från platsen

Polisen har fått in ett flertal mobilfilmer från den plats i närheten av Möllevångstorget i Malmö där två tonårspojkar sköts i helgen, skriver Sydsvenskan. Det rörde sig många människor i området kring den pizzeria där dödsskjutningen skedde på lördagskvällen vid 21-tiden.

Sedan tidigare har polisen tagit del av övervakningsfilmer från platsen som visar hur två personer tog sig på cykel till pizzerian och avlossade skott.

En 15-årig pojke dog efter dådet och den andre pojken fick livshotande skador. Hittills finns ingen misstänkt för skjutningen.

Idag 11:35
Före detta utrikesminister Margot Wallström.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Margot Wallström skakad av våldet: Sprids en rädsla

Den före detta utrikesministern Margot Wallström (S) är skakad efter helgens våldsvåg i Malmö där en 15-årig pojke sköts ihjäl och en annan fick livshotande skador.

– Det sprids rädsla och osäkerhet i samhället som leder till bristande tilltro till politiken. Det urholkar på sikt vår demokrati, säger hon i en intervju med Kvällsposten.

Hon menar att det inte räcker med fler poliser utan efterlyser ett helhetstänk där hela samhället involveras för att vända utvecklingen.

Idag 09:44
Läs mer om Dödsskjutningen vid Möllevångstorget
Skador efter explosionen vid polishuset i Staffanstorp i oktober. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reklamfilmen för Staffanstorp

S-politiker: Bilden av idyllen stämmer inte riktigt

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) i Staffanstorp stämmer in i kritiken mot kommunens nya reklamfilm, som målar upp Staffanstorp som en idyll dit människor flyr undan otryggheten i storstaden. Till Sydsvenskan säger han att kommunen borde lyfta fram sina positiva sidor i stället för att svartmåla andra platser. Delar av filmen är inspelad i Malmö.

Han påpekar också att även Staffanstorp nyligen drabbades av en sprängning.

– Bilden av idyllen Staffanstorp stämmer inte riktigt heller, säger Sjöström.

Filmen har bland annat kritiserats för att bara ljushyade personer medverkar. Bland annat spelas en kioskägare av en ljushyad skådespelare, medan den som äger kiosken på riktigt har invandrarbakgrund.

– Jag hade ställt upp, men de frågade inte, säger kioskägaren till ETC.

43 min
 Christian Sonesson.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sonesson om kritiken: ”Folk läser in för mycket”

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) slår ifrån sig kritiken mot reklamfilmen där kommunen marknadsförs som en tillflyktsort för dem som tröttnat på otryggheten i Malmö. Flera har reagerat på att alla som syns på reklamfilmens bilder från Staffanstorp är vita.

– Folk läser in för mycket. Vi registrerar inte etnicitet, vi tänker inte på vilken hudfärg människor ska ha när vi gör annonser, säger Sonesson till Kvällsposten.

Idag 10:41
Skärmdump från reklamfilmen  Staffanstorps kommun/Skärmdump från reklamfilmen
undefined

Svidande kritik mot reklam där familj flyr Malmö

En reklamfilm för Staffanstorps kommun får svidande kritik då den anses svartmåla Malmö, skriver lokala medier.

I reklamfilmens första del som är inspelad i Malmö visas svartvita bilder av ungdomsgäng och rädda pensionärer. ”Många av oss vaknar upp i en stad som vi en gång kallade vår hemstad – men utvecklingen med otryggheten och utanförskapet har gjort att många känner sig förlorade och vilsna”, säger en berättarröst.

I reklamfilmens senare del visas en familj som flyttar till Staffanstorp. Denna del är inspelad i färg och visar leende grannar, sädesfält och glada småhandlare.

En av filmens kritiker är S-politikern Torbjörn Lövendahl.

– Det är en politisk propagandafilm, inte en informationsfilm, säger han till Skånska Dagbladet.

Idag 08:48
Läs mer om Reklamfilmen för Staffanstorp
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson ökar avstånd till Labour efter Farages utspel

Konservativa Torypartiet ser ut att öka ledningen till socialdemokratiska Labour i mätningarna inför brittiska nyvalet 12 december, rapporterar Sky News. Enligt en ny väljarbarometer från Yougov leder nu premiärminister Boris Johnsons parti med 14 procentenheter mot Jeremy Corbyn.

Orsaken tros vara att Brexitpartiets partiledare Nigel Farage meddelat att fokus kommer att vara att ta andelar från Labour i stället för att utmana Johnson. I mätningen får Torypartiet 42 procent, Labour 28 procent och Liberaldemokraterna 15 procent.

1 tim
Jeremy Corbyn i Blackpool. Phil Noble / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corbyn om cyberattacken: ”Jag är mycket nervös”

Partiledaren Jeremy Corbyn är orolig efter cyberattacken mot Labour i dag, rapporterar Sky News. Under ett tal i Blackpool sa han att attacken var allvarlig, även om den misslyckades.

– Om det här är ett tecken på vad som kommer att komma i det här valet är jag mycket nervös, sa Corbyn.

Tidigare på tisdagen utsattes oppositionspartiet i Storbritannien för en så kallad DDOS-attack, vilket innebär att en hemsida eller ett system överbelastas av stora mängder trafik.

44 min
Jeremy Corbyn och bild på överbelastningsattack. TT
undefined

Expert: ”Attacken var med en hammare, inte skalpell”

Cyberattacken mot det brittiska oppositionspartiet Labour var en så kallad DDoS-attack, visar de uppgifter som Sky News har tagit del av. Det är en överbelastningsattack som görs genom att driva hög trafik till en hemsida.

En ganska simpel attack att utföra, enligt tidningens techreporter Rowland Manthorpe.

– Det är inte den typ av kirurgiska attacker som statliga aktörer brukar vara kända för. Det här är otäck internetvandalism med råstyrka, säger Manthorpe.

– Det här är cyberattackernas motsvarighet till en hammare, inte en skalpell, fortsätter han.

Partiernas nyvalskampanjer har gått in på sin sjunde dag. Valet hålls om exakt en månad.

Idag 12:36
Läs mer om Brexit
Morgan Johansson (S) och Anders W Jonsson (C). TT
Misstroendeförklaringen mot Johansson

Inte heller C tänker fälla: ”Hjälper inte situationen”

Centerpartiet har nu bestämt sig för att rösta nej i misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det skulle på intet sätt hjälpa situationen som finns i Malmö och övriga Sverige, säger partiets gruppledare Anders W Jonsson till Ekot.

I och med C:s beslut står det klart att Johansson kommer att klara sig. Misstroende har väckts av SD och fått stöd av M och KD. Men en klar majoritet i riksdagen, S, MP, V, L och C, kommer att rösta nej.

2 tim
Nyamko Sabuni.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Morgan Johansson har inte gjort något fel

Liberalerna kommer inte att stödja en misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson (S) uppger partiledaren Nyamko Sabuni på en pressträff i riksdagen. Enligt henne kan den negativa utvecklingen inte lastas på ett enskilt statsråd.

– Misstroendeförklaring väcker man mot ett statsråd som gjort ett konkret fel. Morgan Johansson har inte gjort något fel, möjligen har han gjort för lite, och då riktar man inte en misstroendeförklaring, säger Nyamko Sabuni.

Sedan tidigare står det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna stöder den misstroendeomröstning mot Johansson som Sverigedemokraterna vill se.

Idag 11:04
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD)  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: M och SD erbjuder bara populistiska utspel

Opinion Den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Malmö dominerar dagens ledarsidor.

Aftonbladets Jenny Wennberg är kritisk till att Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) lägger fokus på en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson snarare än nationell samling för att lösa problemen. ”När Sverige behöver nationell enighet har de inget mer att erbjuda oss än populistiska utspel”, skriver hon.

Expressens ledarsida menar att det är rätt av oppositionen att utkräva ansvar för den ökande brottsligheten, men konstaterar samtidigt att få problem löses av att justitieministern får avgå.

Sydsvenskans ledare skriver att statens våldsmonopol är utmanat och att dess första och främsta uppgift att säkerställa medborgarnas trygghet vansköts. ”Det är ett misslyckande som i längden inte kommer att kunna pratas eller kommuniceras bort. Vare sig på politisk nivå eller på myndighetsnivå.”

Idag 06:59
Läs mer om Misstroendeförklaringen mot Johansson
Trump vid kvällens tal. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Frihandelns framtid

Trump: Kina och USA ”nära” fas ett av handelsavtalet

USA och Kina är nära att enas om första fasen i ett handelsavtal. Det sa Donald Trump i ett tal hos Economic Club of New York på tisdagskvällen, enligt flera medier.

– Vi är nära. Ett viktigt fas ett-avtal kan bli klart, kan bli klart snart, sa presidenten enligt Bloomberg.

Däremot gav Trump inga detaljer kring om nuvarande tullar ska tas bort eller om han ska träffa Kinas ledare Xi Jinping.

Samtidigt uttryckte Trump att han ansåg att unionen har allt för höga hinder för internationell handel.

Wall Street handlades något högre under talet, men med små rörelser.

1 tim
Till vänster: USA:s president Donald Trump. Till höger: Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Trump skriver snart på – kan lyfta börsen

De handelskrigande presidenterna i USA och Kina kommer att skriva på ett första handelsavtal före årsskiftet. Det är åtminstone Danske Banks huvudscenario, skriver den seniora ekonomen Maria Landeborn i ett blogginlägg.

De tullar som infördes i september kommer i alla fall att rullas tillbaka, tror hon.

De minskade spänningarna mellan stormakterna bör ge medvind till börsen, anser Landeborn i blogginlägget där hon också noterar att OMXS30 stigit motsvarande tre normala årsavkastningar sedan årsskiftet.

”Även den mjuka penningpolitiken globalt är positiv för börsen. Vi behåller därför en övervikt i aktier i våra portföljer”, skriver hon.

Landeborn får medhåll av TD Securities-strategen Mitul Kotecha som säger till CNBC att båda sidor vill få till en överenskommelse och att fas 1-avtalet lär skrivas på i december.

Idag 05:01
Läs mer om Frihandelns framtid
Ali Esbati (V)  TT
Arbetsförmedlingens framtid

AF-reform kan stoppas – V vill samla oppositionen

Regeringen kan få svårt att få igenom reformen av Arbetsförmedlingen i riksdagen, skriver Expressen.

Vänsterpartiet vill samla oppositionen och gjorde enligt tidningen ett misslyckat försök att samla en majoritet mot reformen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är kritiska till hur myndigheten ska göras om och den mycket snäva tidsplanen.

– Det här handlar om att bli överens om det enkla: Att stoppa detta. Inte hur Arbetsförmedlingen ska se ut i framtiden, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson till tidningen.

Oppositionen har en majoritet i riksdagen men inte i arbetsmarknadsutskottet på grund av fördelningen av utskottsplatser.

5 tim
Arkivbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

AF:s neddragningar slår mot funktionsnedsatta

De pågående nedskärningarna på Arbetsförmedlingen har gjort det svårare för personer med funktionsnedsättning att hitta jobb.

Nästan tusen personer färre får hjälp med att hitta jobb eller annan sysselsättning nu jämfört med vad man trodde för ett par månader sedan, skriver TT.

Bland annat har Arbetsförmedlingen skrivit ner prognosen för hur många med funktionshinder som deltar i arbetsmarknadspolitiska program. Myndigheten har även tappat många så kallade Sius-konsulenter, som ger individuellt stöd till personer med funktionsnedsättning.

– När beskedet kom om nedskärningar blev jag oroad från första stund, säger Rasmus Isaksson, ordförande för DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) till TT.

Igår 06:15
Martin Ådahl. TT
undefined

C-toppen: ”Det behövs bättre arbetsförmedlare”

Opinion Arbetsförmedlingen har i år efter år misslyckats och nu är det dags att nya aktörer får chansen, inte minst på landsbygden. Det skriver Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl i en debattartikel i Aftonbladet.

Han menar att Arbetsförmedlingen på kort sikt måste uppfylla sitt löfte att vara närvarande i alla kommuner.

”Sedan behöver vi ta nästa steg. Jobb på landsbygden kräver många andra reformer, som lägre skatt för småföretag och infrastruktur, men det behövs bättre fungerande arbetsförmedlare”, skriver Ådahl.

Han tar bland annat upp att man under nästa år kommer att lansera ett pilotprojekt i 32 kommuner där de arbetssökande på orten kan välja en fristående aktör som ska hjälpa till att förmedla jobb.

10 nov
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund