Hem
Mandelträden skakas så att skörden hamnar på en utbredd filt på marken. (CRISTINA QUICLER / AFP)

Global hälsotrend ger rekord för spanska mandelodlare

Spanska mandelodlare är på god väg att slå rekord i utbud för året 2018–2019, med en produktion som beräknas uppgå till 61 000 ton – en ökning med 15 procent jämfört med föregående säsong. Enligt AFP beror det främst på en skarp ökning i den globala efterfrågan, tack vare mandelns allt starkare rykte som nyttigt snacksalternativ.

Spanien är världens tredje största mandelproducent, efter den amerikanska delstaten Kalifornien och Australien. Kalifornien, som står för 80 procent av utbudet, har till och med inrättat ett ”mandelråd” som har arbetat aktivt med att nå ut med budskapet om mandelns nyttiga egenskaper.

– Tänka sig att det var spanska missionärer som tog med sig mandlar till USA [på 1700-talet], säger mandelodlaren José Millan till nyhetsbyrån.

bakgrund
 
Mandel
Wikipedia (sv)
Mandel (Prunus dulcis) är ett träd inom plommonsläktet och familjen rosväxter. Mandelträdet bildar stenfrukter, och inuti kärnan i frukten finns ett frö som är det som går under namnet mandel. Mer än hälften av världens mandelfrukt produceras i USA i Kalifornien.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen