Trump vid onsdagens presskonferens i Trump Towers. DON EMMERT / AFP
Dagens börs

Hälsosektorn föll på börsen efter Trumpsmocka

USA-börserna backade inledningsvis när Donald Trump på onsdagen tog till orda vid hans första presskonferens sedan valet. Men kurserna hämtade sig med god marginal lagom till stängning. Dow Jones industriindex steg 0,5 procent, Nasdaqs kompositindex gick upp 0,2 procent och S&P 500 lyfte 0,3 procent.
Hälsosektorn fick dock en rejäl smocka av Trump sedan han sagt att läkemedelsbranschen ”klarat sig undan med mord” när de tillåtits ta ut överpriser för sina produkter. Pfizers aktie gick ner 1,9 procent medan Bristol-Myers Squibb var ner hela 5,3 procent.

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Rossana Dinamarca talar i samband med Knytblusmanifestation.  TT
Krisen inom Svenska Akademien

Hundratals i manifestation – visade stöd för Danius

Hundratals personer samlades utanför Börshuset i Stockholm under eftermiddagen för att protestera mot Svenska Akademien och stötta den avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius. Knytblusen, Danius signaturplagg, var symbol för arrangemanget.
– Avgå alla! Avgå alla! skanderade folkmassan, rapporterar Aftonbladet på plats.
Kriminologen Nina Rung, föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin stod bakom manifestationen som uppmanade alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar.
– Vi vill sätta fokus på förflyttningen. Att det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp nu i stället handlar om Sara Danius förmåga att leda Akademien, sa Nina Rung till SVT.
Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin var en av flera talare som riktade hård kritik.
– Sara Danius får lämna medan de som har känt till övergreppen i årtionden och inget gjort, de stannar tyst bakom sina stora svarta solglasögon. Nej hör ni, vi känner igen gubbröror när vi ser dem, sa hon enligt DN.
Samtidigt ska Akademien ha möte inne i Börshuset, med start klockan 17. Inga ledamöter har synts till – en förklaring kan vara att de kommit långt tidigare eller tagit en annan väg in i lokalerna, skriver TT.
En rad viktiga frågor står på agendan. Bland annat ska priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris behandlas, liksom det pressmeddelande om advokatutredningen av Akademien som skjutits upp gång på gång.

2 tim
Sara Danius och Sara Stridsberg. TT
Krisen inom Svenska Akademien

”Protesten mot Akademien en fortsättning på metoo”

Samtidigt som Svenska Akademien i dag sammanträder för första gången sedan Sara Danius avgick som ständig sekreterare samlas människor på flera håll i landet för att visa sitt missnöje med Akademien. Störst väntas manifestationen bli utanför Börshuset i Stockholm.
– Vi tror att enda möjligheten till att bli av med tystnadskulturen är att alla ledmöter ställer sina stolar till förfogande och att de börjar om, säger Kristina Wicksell, en av initiativtagarna, till Expressen.
Även om uppropet drogs igång i samband med Sara Danius avgång, menar Kristin Wicksell att frågan är större än bara en person. Hon säger att hon tror att många ser manifestationen som en fortsättning på metoo-rörelsen och att intresset visar att det fortfarande finns en kamplusta i frågor som rör jämställdhet.

4 tim
Sara Danius och Sara Stridsberg/Göran Malmqvist TT
Krisen inom Svenska Akademien

Ledamot: ”Vad har Danius bidragit till? En halsduk!?”

Göran Malmqvist, ledamot i Svenska Akademien, skriver inte under på bilden av att Sara Danius bidragit med förnyelse av kulturinstitutionen. Han menar att mediebilden inte stämmer överens med verkligheten, rapporterar Ekot.
– Vilken förnyelse är det Danius bidragit till? En halsduk!? En vit halsduk om halsen? Det är nytt. Men vad det gäller Akademiens arbete kan jag inte se något tecken på förnyelse för hennes räkning, säger Malmqvist som tycks syfta på Danius signaturplagg.
Knytblusen har blivit en symbol för protesterna mot att Danius tvingats att sluta.
Malmqvist säger sig själv önska en högre grad av transparens än den Svenska Akademien uppvisat de senaste veckorna.

Idag 11:10
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
JM LOPEZ / AFP
Syrienkriget

Strider och flygangrepp mot IS i Syrien – 40 döda

Syrisk militär har drabbat samman med terrorgruppen IS i östra Syrien. I staden al-Mayadin har nära 40 personer dödats.
25 av de döda ska ha tillhört regeringsstyrkorna medan 13 var jihadister, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Syriska regimen har inte kommenterat uppgifterna.
En lokal befälhavare uppger enligt Reuters att den syriska militären planerar en offensiv mot de IS-kontrollerade områdena i östra Syrien.
Från östra Syrien kommer också rapporter om att irakiskt stridsflyg attackerat IS-mål inne i Syrien, längs gränsen mot Irak. Attacken godkändes av den syriska al-Assad-regimen och utfördes av amerikanska F 16-plan som det irakiska flygvapnet förfogar över, enligt Bagdad.

20 min
Arkivbild. En FN-expert granskar ett område i Syrien där en kemvapenattack misstänks ha ägt rum 2013.   HOEP / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Expert: Spåren av klorgas försvinner snabbt

Vittnesmål och intervjuer med läkare och offer används när experter från OPCW ska utreda om en kemvapenattack ägt rum i Syrien. Men spåren av exempelvis klorgas försvinner fort, säger Rikard Norlin, kemvapenexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå, till TT.
– De tar prover på jord och olika byggnadsmaterial på plats. De letar antingen efter det kemiska stridsmedlet i sig eller efter nedbrytningsprodukter.
Beroende på vilken gas som använts så försvinner spåren olika snabbt. Klor dunstar exempelvis fortare, och lämnar mindre tydliga spår än andra stridsmedel.
– Man måste i stället leta efter reaktionsprodukter när klorgas reagerat med kroppar, byggnader eller annat. Ett exempel är att metaller som utsatts för klor ofta blir ärgade, säger Norlin.

Idag 09:24
En man som anslutit sig till Hayat Tahir al-Sham.   Uncredited / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Ny extremistgrupp på frammarsch i Syrien

Medan västvärlden varit fokuserade på att bekämpa terrorgruppen IS har en annan farlig extremistgrupp växt sig allt starkare i Syrien, rapporterar Wall Street Journal.
Gruppen Tahrir al-Sham har vuxit fram ur Nusrafronten, som är en gren av al-Qaida, och har gjort stora framsteg i Idlib-provinsen där man besegrade IS i mars, skriver tidningen. I Idlib har gruppen nu infört sharialagar och samlar in skattepengar. De senaste veckorna har man även bekämpat den syriska armén i Homs, Hama och Aleppo.
– Området verkar inte vara i fokus för västmakterna. Jihadisterna har en smekmånad där, säger Hassan Hassan, analytiker vid Tahrir Institute for Middle East Policy, till tidningen.

Idag 07:23
Läs mer om Syrienkriget
Akademieledamoten Katarina Frostenson med maken Jean-Claude Arnault.  Kerstin Carlsson / TT / SCANIPX SWEDEN
Röster om krisen i Svenska Akademien

Forskare i nytt upprop: Släpp advokatutredningen

Svenska Akademien måste offentliggöra advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Det kräver 465 forskare och akademiker inom humaniora i ett upprop som publicerats i DN.
”Vi kräver att Svenska Akademien omvandlas grundligt och efterlever väletablerade grundprinciper om öppenhet och rättssäkerhet”, skriver debattörerna. De kräver också att alla misstänkta brott ska polisanmälas.
Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet har skrivit under uppropet. Han säger till SVT:s Kulturnytt att Akademien behöver en ”radikal reform”.
– För precis som Macchiarini-skandalen skadade Karolinska institutet, så skadar detta vår forskning. Nu kräver vi att advokatutredningen offentliggörs, att medlemmarna tar sitt ansvar och att de eventuella brott som begåtts lagförs, säger han.
Tidigare i veckan publicerade DN ett upprop från 228 akademiker inom litteratur- och språkforskning, där de uttryckte stark oro över Akademiens trovärdighet.

2 tim
Svenska Akademien i Börshuset.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om krisen i Svenska Akademien

Professor: Akademien kan börja fylla tomma stolar

Det är inga problem för återstoden av Svenska Akademiens ledamöter att börja fylla de tomma stolarna. Det är en missuppfattning att det skulle behövas tolv ledamöter för att välja in en ny, menar Claes Sandgren som är professor emeritus i civilrätt.
I stadgarna står att det krävs närvaro av tolv ledamöter för att inval ska kunna ske, men det bygger på förutsättningen att det finns 18 ledamöter, förklarar Claes Sandgren. Då är tolv ett rimligt minimum. Men förutsättningen finns inte längre om det bara finns elva ledmöter.
Det finns dessutom en paragraf som väger tyngre, nämligen den som säger att en ledamot är ”behörigen invald” om kungen godkänner det. Kungen bestämmer alltså och för det behövs ingen stadgeändring.
– Det har mig veterligen inte hänt i modern tid att kungen inte har godkänt någon som Akademien föreslagit, säger Claes Sandgren.

3 tim
Ilustrationsbild. TT
Röster om krisen i Svenska Akademien

Stjärnkritiker: Vem vill ta emot Nobelpris av de här?

Opinion Att Sara Danius har lämnat Svenska Akademien är ett mycket hårt slag och hon bör återkomma så fort som möjligt, skriver den internationellt erkände litteraturkritikern James Wood i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Han skriver vidare att han tror att den senaste tiden händelser kommer att ha stor återverkan på Nobelpriset i litteratur, och att det inte var kulturprofilen Jean-Claude Arnault som solkade ner Nobelpriset utan Akademiens oförmåga att hantera saken.
”Vem skulle vilja ta emot årets Nobelpris i litteratur från en reducerad, sargad och djupt vanryktad grupp?”

3 tim
Läs mer om Röster om krisen i Svenska Akademien
Joshua Wicks. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Wicks får sparken: ”Han är förkrossad över det här”

Målvakten Joshua Wicks får sparken från Sirius. Det säger klubbens ordförande Ove Sjöblom efter att spår av kokain hittats i Wicks dopningsprov.
Kort före klubbens match mot Häcken i går kom beskedet från Riksidrottsförbundet. I samband med det hade klubbrepresentanter kontakt med Wicks.
– Han är förkrossad. Det här är hans yrke och han kan inte fortsätta sitt yrke. Han är också förkrossad över hur han kan göra det här misstaget, säger Sjöblom på pressträffen.

2 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2018
Attacken i Stockholm Rättegången
Rakhmat Akilov (tv) och John Bevington (th). TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Pappan: Chris hade lyssnat och försökt hjälpa dig

Crispin ”Chris” Bevington var ett av de fem dödsoffren vid terrordådet i Stockholm. I dag fanns hans familj på plats under rättegången mot Rahkmat Akilov. Chris pappa John Bevington tog chansen att tala direkt till Akilov.
– Du gjorde vad du kände att du måste göra, vilket jag hatar. Om du hade träffat Crispin hade han varit stödjande och hjälpsam. Han hade lyssnat på dina åsikter och försökt hjälpa dig att bättre komma in i det svenska samhället, sa han enligt TT.
På familjens begäran befann sig Akilov inte i rummet, men tog del av budskapet via länk.

2 tim
Chris Bevington (tv) och hans pappa John (th) TT
Attacken i Stockholm Rättegången

Chris Bevingtons pappa: Fick inget svar av Löfven

Ett av dödsoffren vid terrordådet i Stockholm förra året var brittiska medborgaren Chris Bevington, som sedan tio år bodde i Sverige. I dag var hans familj på plats under rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.
– Det har varit förkrossande för vår familj, vi kommer alltid att sörja Chris och kommer alltid att minnas honom, sa Chris pappa John Bevington på en presskonferens efter förhandlingen.
Han tackade för stödet familjen har fått från människor i Sverige, men riktade kritik mot att dådet kunde ske.
– Chris dödades på en säker shoppinggata, som tydligen inte var så säker trots allt, sa John Bevington, som också var kritisk mot att Rakhmat Akilov kunde gömma sig i Sverige trots att han fått ett utvisningsbeslut.
På frågan om vilket stöd familjen fått från regeringen blev svaret:
– Inte mycket om man ska vara ärlig. Vi skrev ett brev till statsministern, men fick aldrig något riktigt svar.

4 tim
Bild från Drottninggatan efter att lastbilen rusat fram, 7 april, 2017. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

”Kan inte se en lastbil utan att associera till morsan”

En anhörig till en kvinna som dog i terrordådet i Stockholm berättade i rätten i dag om hur hans mammas död ständigt gör sig påmind: I form av medierapportering, i samtal och i allmänhet i vardagen.
– Jag kan inte se en lastbil utan att associera till morsan, sa personen.
De anhörigas vittnesmål utgör en ny fas i rättegången. Under tre dagar ska de framföra sina skadeståndskrav och i några fall höras som vittnen, skriver TT.

Idag 10:31
Läs mer om Rättegången
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Fritzon räknar med C-stöd: Kan inte förstå annat

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) räknar med att Centerpartiet kommer att ställa sig bakom lagförslaget om att låta ensamkommande som studerar stanna i Sverige.
– Om man bara tittar på de interpellationsdebatter jag har haft i riksdagen och på de uttalanden som C har gjort i sakfrågan då kan jag inte förstå annat än att man kommer att rösta med förslaget, säger ministern.
Hon säger vidare att hon hoppas att frågan inte blir ”föremål för något politiskt spel”. Regeringen behöver C:s stöd för att få igenom förslaget, men partiet vill inte omedelbart meddela hur man ställer sig när förslaget lades fram i dag

3 tim
Johann Jönsson (C). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

C: Ett dåligt utformat förslag med många brister

Centerpartiet ställer sig inte omedelbart bakom regeringens proposition om att låta unga ensamkommande få uppehållstillstånd i Sverige om de studerar. Partiet vill först analysera förslaget i sin riksdagsgrupp, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson.
– I grunden vet vi att det här inte är den väg vi hade valt. Det är ett dåligt utformat förslag med många brister. Samtidigt är det detta förslag som finns på bordet och vi har sagt att vi vill hitta en lösning för dem som var minderåriga när de kom och har drabbats av långa handläggningstider, säger Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson till TT.
För att förslaget ska gå igenom krävs att regeringen får stöd av Centerpartiet. Övriga allianspartier och SD har redan meddelat att de inte tänker ställa sig bakom det.

5 tim
Migrationsminister Heléne Fritzon (S). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Trots kritik: Få ändringar i lag om ensamkommande

Regeringen lägger nu fram propositionen som ska ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige. Trots hård kritik är förändringarna små, rapporterar TT.
I sitt yttrande skrev juristerna i Lagrådet att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.
Men regeringen går nu vidare och lämnar över en proposition till riksdagen utan några större förändringar i sak. Däremot görs en del justeringar och förtydliganden i lagtexten. Regeringen kommer också med en del förklaringar för att bemöta kritiken.
Tanken med lagförslaget är att ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande unga som vill studera. Propositionen omfattar de som sökte asyl senast 24 november 2015, som fått vänta i minst 15 månader på besked och hunnit fylla 18 år under tiden.

Idag 11:26
Läs mer om Svenskt mottagande

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.