Hassler: Ta bort incitamenten för att höja priserna
Matpriserna i Sverige rusar i den högsta takten sedan 1950-talet. Priserna på livsmedel stod för det största bidraget till inflationsuppgången i februari, enligt data från SCB. Nu ökar pressen på politikerna, skriver TT.
Men vad kan de göra åt problemet?
John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, påpekar att man behöver gör det ”mindre intressant för företagen att höja priserna”.
– Se till att det blir svårare att sälja genom att minska efterfrågan – då har företagen inte lika starka incitament att prisöka, säger han till TT.
Anna Seim, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet och ledamot i Finanspolitiska rådet, understryker att politiken ska prioritera att stötta de svagaste hushållen.
Läs också
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen