Hem
Premiärminister Viktor Orbán. Heinz-Peter Bader / AP

Inget ungerskt ja till Sverige i Nato nästa vecka

På måndag samlas Ungerns parlament återigen efter sommaruppehållet – men det blir ingen omröstning om Sveriges Natomedlemskap, rapporterar TT.

Frågan står inte på agendan för den första veckan, uppger oppositionspolitikern Ágnes Vadai.

Den senaste veckan har Ungern trappat upp kritiken mot Sverige. I ett brev till utrikesminister Tobias Billström (M) klagade den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó på ett fyra år gammalt UR-klipp om demokratibrister i landet.

På måndagen uppgav en högt uppsatt ungersk regeringsföreträdare för Radio Free Europe att Ungern vill ha ett besök från den svenska statsministern eller utrikesministern innan en ratificering kan bli aktuell.

Annons

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons