Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Valets efterspel

Ipsos: Miljö och invandring viktigaste EU-frågorna

Högst upp på väljarnas agenda inför EU-valet ligger miljö och klimat, rapporterar DN utifrån en mätning tidningen gjort tillsammans med Ipsos. Ungefär var fjärde väljare rankar frågan som sin viktigaste när de ska avgöra vilket parti de ska rösta på. En annan fråga som ligger högt är invandring.

– De som nämner invandringen som en viktig fråga tenderar att vilja minska den. Det är en betydligt mindre grupp som ser mottagande och integration som det viktiga, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Så gjordes undersökningen

DN/Ipsos har den 9–22 april intervjuat 1.007 röstberättigade väljare som var ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Opinionsmätningar är alltid förknippade med viss osäkerhet.

Frågan som ställdes var: Vilken eller vilka frågor är viktigast när du ska ta ställning till hur du kommer att rösta i valet till Europaparlamentet? De svarande hade möjlighet att uppge flera alternativ. 

Svaren

Vet inte, kan eller vill inte svara: 32 procent

Miljö/klimat: 23 procent

Invandring/integration/migration/asyl- och flyktingfrågor: 21 procent

Minska EU:s inflytande/sänkta avgifter för EU/gå ur EU: 7 procent

Brottslighet/lag och ordning/terrorbekämpning: 4 procent

Ekonomi: 4 procent

Sociala frågor, välfärd, vård/skola, omsorg: 3 procent

Jämställdhet: 3 procent

Samarbete /samverkan (inom EU): 2 procent

Fred, säkerhet och förvar: 2 procent

Mer om valet

Toppnyheter

Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

3 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA