Hem
(Janerik Henriksson/TT / TT Nyhetsbyrån)

Julbordet blir ”bara” 3,6 procent dyrare i år

Julbordet har blivit i genomsnitt 3,6 procent dyrare i år jämfört med förra året. Så lite har inte priserna ökat sedan 2021, konstaterar SEB:s strateg Marcus Widén.

– Prisförändringarna har i och för sig lugnat ner sig, men jag tror att känslan att mycket fortfarande upplevs dyrt är starkare.

Potatis, kaffe och fläsk har stigit mest i pris, visar bankens sammanställning av SCB:s statistik. Småcitrus, äpplen och vitkål däremot har blivit billigare än förra året.

Så mycket har varorna på julbordet ökat i pris

Hårt bröd: 1,4%

Chark: 1,9%

Sillkonserver: 7,3%

Sallad, vitkål: -5,9%

Griskött: 9,1%

Småcitrus: -11,1%

Potatis: 16,3%

Kaviar: 5,2%

Äpplen: -7,6%

Gravad/rökt lax: 3,2%

Kaffe: 14,6%

Ägg: 0,8%

Konfektyr: 4,2%

Hårdost: 7,4%

Öl, 0-2,7%: 7,0%

Öl, >3,5%: 4,1%

Nötter och torkad frukt: 5,1%

Brännvin: 1,6%

Kemtvätt 5,2%

Källa: SCB, SEB:s julborsindex.

Varugruppers prisutveckling november 2023 till november 2024.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen