Julbordet blir ”bara” 3,6 procent dyrare i år
Julbordet har blivit i genomsnitt 3,6 procent dyrare i år jämfört med förra året. Så lite har inte priserna ökat sedan 2021, konstaterar SEB:s strateg Marcus Widén.
– Prisförändringarna har i och för sig lugnat ner sig, men jag tror att känslan att mycket fortfarande upplevs dyrt är starkare.
Potatis, kaffe och fläsk har stigit mest i pris, visar bankens sammanställning av SCB:s statistik. Småcitrus, äpplen och vitkål däremot har blivit billigare än förra året.
Så mycket har varorna på julbordet ökat i pris
Hårt bröd: 1,4%
Chark: 1,9%
Sillkonserver: 7,3%
Sallad, vitkål: -5,9%
Griskött: 9,1%
Småcitrus: -11,1%
Potatis: 16,3%
Kaviar: 5,2%
Äpplen: -7,6%
Gravad/rökt lax: 3,2%
Kaffe: 14,6%
Ägg: 0,8%
Konfektyr: 4,2%
Hårdost: 7,4%
Öl, 0-2,7%: 7,0%
Öl, >3,5%: 4,1%
Nötter och torkad frukt: 5,1%
Brännvin: 1,6%
Kemtvätt 5,2%
Källa: SCB, SEB:s julborsindex.
Varugruppers prisutveckling november 2023 till november 2024.