Kocken om Rysslandskritik: ”Är obefogat och orimligt”
Stjärnkocken Daniel Höglander avfärdar att han skulle ha öppnat en lyxkrog i Ryssland mitt under pågående anfallskrig i Ukraina. Däremot bekräftar svensken att han hjälpt en ung kvinna att öppna restaurangen Drevå i St Petersburg.
”Vi lärde känna varandra och satte upp mål för Drevå redan år innan kriget, när kriget bröt ut och det ryska världshatet drevs på växte även min medmänsklighet djupare”, skriver han på Instagram.
Vidare skriver Höglander att många ryssar är kritiska till kriget och att det vore ”fel och rasistiskt” att avbryta arbetet på grund av regeringens handlingar. I köket jobbar både ryssar och ukrainare, enligt kocken.
Inlägget kommer efter kraftig kritik på sociala medier mot krogöppnandet.
”Den pajkastning, påhopp och glåpord jag fått dessa två dagar är obefogade och orimliga.”
Höglander är med och driver den tvåstjärniga Michelinrestaurangen Aloë i södra Stockholm.