Illustrationsbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Kolonilotter ska bli året runt-boende i Göteborg

Flera kolonilotter i Göteborg ska omvandlas till bostäder, rapporterar P4 Göteborg. Kommunen vill omvandla stugorna för att minska bristen på bostäder. Över 1 000 av de cirka 2 000 kolonilotterna i staden berörs.

Först kommer två områden med ett hundratal kolonistugor att omvandlas till året runt-boenden och sedan ska ytterligare åtta områden ombildas.

– Om man kan frigöra bostäder hos de som har både lägenhet inne i stan och kolonistuga, så får man loss bostäder, säger Annelie Silwander, avdelningschef för fastighetskontoret i Göteborg, till radion.

I de områdena som kommunen vill omvandla finns det flera stugor med hög standard som säljs för miljontals kronor.

Toppnyheter

Trumps USA Trumps team
Donald Trump och John Bolton. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

John Bolton sågar Donald Trumps utrikespolitik

John Bolton som nyligen slutade som nationell säkerhetsrådgivare kritiserade president Donald Trumps utrikespolitik vid ett privat lunchmöte under onsdagen, berättar gäster som bjudits in för Politico.

– Han sågade Trump flera gånger utan att säga hans namn, säger en av gästerna som var på plats vid lunchen som arrangerades av den konservativa tankesmedjan Gatestone-institutet, till tidningen.

Bolton ska bland annat sagt att han tycker att Trumps plan på att bjuda in talibanerna till Camp David var en dålig idé, en plan som sedan ställdes in.

Den förre säkerhetsrådgivaren sa att det skulle ha skickat en ”fruktansvärd signal” och varit ”respektlöst” gentemot offren för 11 september-attacken.

Han sa även att förhandlingarna med Nordkorea och Iran är ”dömda att misslyckas” och att ingen av länderna kommer ge upp sina försök att skaffa sig kärnvapen.

Igår 20:55
Robert O'Brien vid besöket i Sverige. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Robert O'Brien blir ny säkerhetsrådgivare i USA

Robert O'Brien, särskilda sändebudet för gisslanfrågor, blir ny nationell säkerhetsrådgivare efter John Bolton, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

O’Brien var den gisslanförhandlare från USA som besökte Sverige i och med rättsfallet mot rapartisten Asap Rocky i somras.

”Han kommer att göra ett bra jobb”, twittrar Trump.

Bolton fick nyligen sparken av Trump, men han själv hävdar att han avgick självmant.

Igår 13:29
Läs mer om Trumps USA
TT.
Dagens börs

Asien handlas mestadels upp – Hongkong tyngs

Börserna i Asien öppnade något uppåt efter Feds väntade räntehöjning i går, skriver TT. Men vid 05.20 svensk tid har Hongkong vänt klart ner. Ledande index noteras då enligt följande:
• Nikkei: +1,0 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hongkong: –1,0 %
• Kospi: +0,4 %
Det är försäkringsbolaget AIA som tynger index i Hongkong, skriver CNBC, och noterar att aktien är ner 1,65 procent.

Oljepriset steg marginellt i den tidiga handeln i Asien, terminerna för brentoljan handlades strax över 63,6 dollar per fat, noterar CNBC.

På morgonen, svensk tid, har Bank of Japan haft policymöte och besutat att lämna depositräntan oförändrad på minus 0,1 procent, rapporterar Reuters. Yenen stiger på beskedet.

1 tim
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street backar efter besked om sänkt ränta

Wall Street föll på beskedet att centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan med 25 punkter. Strax efter beskedet om det nya intervallet på 1,75 till 2,0 punker föll börsen brett, men på den efterföljande presskonferensen lugnade Jerome Powell marknaden. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: +/- 0%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,1%
Sänkningen från Fed var väntad och som analytiker flaggat för var centralbanken försiktig i sin prognos över vad som väntar framöver. Federal Reserve skrev i sitt uttalande att det råder osäkerhet kring prognoser framöver. Som huvudargument till sänkningen angavs osäkerheten i ekonomin globalt, och det dämpade inflationstrycket.

Bland bolagen backade Fedex efter att ha rapporterat efter stängning på tisdagen, då bolaget sänkte sin årsprognos för år 2020. Aktien är ner nästan 13 procent på onsdagen.

Strax innan börsöppningen annonserade Trump att han vill införa nya sanktioner mot Iran. Energisektorn backade något.

Igår 18:23
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm steg inför kvällens Fedbesked

Stockholmsbörsens ledande index steg på onsdagen i linje med de europeiska börserna inför kvällens räntebesked från Federal Reserve. Vid stängning stod huvudindexen klart på grönt:
• OMXS: +0,6%
• OMXS30: +0,4%
Regeringens höstbudget släpptes under morgonen. De större satsningarna har redan presenterats och budgeten saknade annars nyheter med tyngd nog att få finansmarknaderna att reagera.

I stället riktades blickarna mot andra sidan Atlanten och dagens börshandel skedde i skuggan av Feds räntebesked i kväll. Centralbanken väntas sänka styrräntan för andra gången i rad.

Den finska verkstadsjätten Wärtsilä vinstvarnade för tredje kvartalet och rasade tvåsiffrigt i Helsingfors. Det drog med sig sektorkollegan Alfa Laval som backade 4,7 procent. Även SKF och Volvo tyngdes något av vinstvarningen.

Också Kinnevik landade i botten av OMXS30-listan med en nedgång på 2,9 procent. SEB sänkte under gårdagskvällen rekommendationen för aktien efter beskeden att bolaget minskar innehavet i Zalando och delar ut teleoperatören Millicom till ägarna.

Bäst av storbolagen gick Getinge som steg 2,7 procent och Ericsson som ökade 1,9 procent.

Igår 15:32
Läs mer om Dagens börs
Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson i Aktuellt. SVT
Höstbudgeten

Het debatt om budgeten: ”En allvarlig anklagelse”

Oenighet om siffror och anklagelser om siffertricksande präglade debatten när finansminister Magdalena Andersson (S) och M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson möttes i Aktuellt för en budgetdebatt.

Enligt Svantesson gör regeringen alldeles för lite för att bekämpa gängkriminaliteten. Anslagen till polisen höjs på tok för lite, menade hon. Andersson svarade att polisen och övriga delar av rättsväsendet får betydligt ökade resurser.

– Man ska inte tricksa med siffrorna om man är finansminister. Ja, det är mycket mer pengar nästa år, men det är en följd av Moderaternas och Kristdemokraternas budget, sa Svantesson.

Det fick Andersson att tända till rejält.

– Det är en allvarlig anklagelse att jag tricksar med siffrorna, Elisabeth Svantesson. Det vet du att jag inte gör.

Igår 19:28
Fagersta/Magdalena Andersson. Wikimedia/TT
undefined

Flera S-kommuner kritiska: ”En knuff nerför stupet”

Flera socialdemokratiska kommunalråd är kritiska mot regeringens höstbudget och anser att pengarna till kommunerna inte alls räcker, rapporterar Expressen.

Kommunerna får 8 miljarder kronor mer 2020 för att upprätthålla nivån i vård, skola och omsorg. Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten säger att pengarna inte räcker till, framför allt oroar han sig för ökade kostnader för försörjningsstöd och nedläggningen av Arbetsförmedlingen.

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger han till tidningen.

Igår 17:53
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson skakar hand med finansminister Magdalena Andersson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vänsterns budgetkritik: ”Ett svek mot välfärden”

Regeringens budgetproposition fick hård kritik från både höger och vänster när den debatterades i riksdagen i dag.

– När man ska göra satsningar kan jag bara konstatera att man lägger mer pengar på friåret än på polisen. Hur tondöv kan en regering och dess stödpartier bli? frågade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tyckte alla att budgetsatsningarna på rättsväsendet är för skrala.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt framhöll även att hans parti vill tillföra mer pengar till kommunerna.

Vänsterpartiets Ulla Andersson passade under debatten på att gratulera den ekonomiska eliten som hon menar är de som gynnas av regeringens skattesänkningar.

– Det är ett svek mot välfärden, sa hon i riksdagens talarstol.

Igår 11:11
Läs mer om Höstbudgeten
Bilden visar rök från attackerna i helgen. TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

”Väsentliga frågan uteblir – och Iran har övertaget”

Den väsentliga frågan har fortfarande inget svar – om drönarna och robotarna avfyrats från iransk mark eller inte. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter att Saudiarabien sagt att vapnen som avfyrats är av iranskt ursprung, men det är ännu oklart var ifrån vapnen avfyrats.

”Allt vi fick var ett kryptiskt uttalande om att de kom norrifrån”, skriver han och poängterar att utredningen fortfarande pågår om vem som är ansvarig.

Foreign Policys Emily Meierding skriver att även om Iran kanske inte har varit inblandat i attackerna i helgen så gynnar de landets intressen.

Hon menar att fram tills att andra länder inte är fullt så beroende av oljan kommer Iran att ha ett övertag då andra länder, även USA, inte är immuna mot instabilitet på oljemarknaden.

Igår 22:09
Mike Pompeo är på plats i Saudiarabien efter attacken. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo kallar oljeattacken för ”en krigshandling”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna för en ”krigshandling” och säger vidare att det var en ”iransk attack”, rapporterar AFP. Pompeo anlände i dag till Saudiarabien och uttalade sig om drönar- och robotattacker på planet på väg dit.

Tidigare under dagen meddelade Saudiarabien att man har bevis för att robotarna och drönarna som avfyrats var av iranskt ursprung. Däremot har man inte kunnat fastställa den exakta avfyrningsplatsen ännu.

USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har även diskuterat oljeattackerna i dag. De ska ha pratat om att de vill försöka enas kring ett gemensamt diplomatiskt svar på dåden.

Igår 17:53
Rester från den robot som användes vid attacken mot en av oljeanläggningarna i helgen. HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Saudiarabien visar upp bevis: ”Vapnen var iranska”

Saudiarabien säger att de drönare och robotar som avfyrades mot två saudiska oljeanläggningar i helgen ”utan tvekan var från Iran”. Det berättar Turki al-Malki som är talesperson för det saudiska försvarsdepartementet under en presskonferens, rapporterar BBC.

Turki al-Malki visade upp vrakdelar, bland annat från kryssningsrobotar, som sägs ha använts vid attackerna i helgen. Han säger att 18 obemannade drönare, samt sju stycken kryssningsrobotar, var av iranskt ursprung.

Turki al-Malki säger även att attacken kom norrifrån, men att den exakta avfyrningsplatsen ännu inte är fastställd.

Igår 15:07
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien