Hem
Somaliska kvinnor i flyktinglägret i Dadaab i Kenya i augusti 2019. Tusentals människor från Somalia samlades i lägret på grund av hunger. (Shutterstock)

Kortast livslängd i världen – men trenden ser positiv ut

Afrika kan komma ikapp Europa när det gäller människors livslängd redan detta århundrade. Det spådde läkaren, professorn och folkbildaren Hans Rosling ett år före sin död.

– Det finns dock en grundmurad uppfattning att det inte kommer att ske, men det sas även om Kina. Världen är mycket mera framgångsrik i att förbättra hälsa än förbättra det materiella välståndet, sa Rosling till TT.

Det kan vara svårt att tro på för den som följer nyhetsflödet. De 21 länderna som parkerar i botten av WHO:s statistik över livslängd återfinns alla i Afrika. Medellivslängden i den fattigaste delen av världen ligger fortfarande mellan 50 och 60 år, och allra kortast lever människor i Lesotho, Centralafrikanska republiken och Somalia.

“En synergi av infektioner, skador och icke-smittsamma sjukdomar”, skrev Quartz Africa som förklaring tidigare i år. Dessutom lever många utan mat och rent vatten.

Till råga på allt riskerar pandemin att föra med sig ännu mer elände. I mars varnade FN för att ytterligare 59 miljoner afrikaner kan hamna under gränsen för extrem fattigdom om pandemins effekter inte minskar under året.

Även om problemen är
högst verkliga finns en annan verklighet. För en månad sedan noterade The Africa Report att länder i östra Afrika “fortsätter att blomstra”. Konflikter har avslutats, tillväxten är hög, infrastrukturprojekt sjösätts och handeln utvecklas.

För den som lyfter blicken bortom problemen, precis som Hans Rosling gjorde, går det att se mer hoppfulla tendenser. WHO:s statistik visar visserligen att medellivslängden i Afrika är klart lägst i världen – men också att den har ökat med nästan tolv år under 2000-talet.

bakgrund
 
Länders och kontinenters livslängd
Wikipedia (en)
The article documents lists of countries by average life expectancy by various sources of estimates.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen