Hem
Bild från slakteri. Slakteriet har ingen koppling till granskningen. (RICKARD NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Kravmärkta slakterier har oftare hygienbrister: ”Vill inte ha bajs på maten”

Kravmärkta slakterier har fler anmärkningar på hygien och livsmedelsäkerhet än slakterier utan certifiering, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

Bland bristerna som nämns finns fekala föroreningar, avföring på djurkroppar till följd av bristande renhållning.

– Det är ju viktigt för att inte människor ska bli sjuka av maten. Ett enkelt uttryck kan vara att vi faktiskt inte vill ha bajs på maten, säger Tobias Krantz på Livsmedelsverket.

SVT-programmet har gått igenom Livsmedelsverkets 134 förelägganden mot slakterier de senaste tre åren. 90 av föreläggandena gällde Kravslakterier.

Krav säger att man inte känt till att det såg så illa ut och att rutinerna nu ska ses över.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen