Bangkok. JORGE SILVA / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Läkare varnar för luften: Bangkok står inför en kris

Läkare i Thailand varnar för att Bangkok står inför en krissituation om inget görs mot luftföroreningarna och smogen i staden, rapporterar Sky News.

I veckan har nivåerna av dammpartiklar nått hälsoskadliga nivåer i 30 av stadens 50 distrikt. Landets medicinska råd ser också att antalet personer som lider av luftvägssjukdomar har ökat i Bangkok sedan augusti.

– I min mening är det en varningssignal om att vi står inför en kris inom de närmaste två eller tre åren om vi inte har en plan, säger professor Nitipatana Chierakul på Siriraj-sjukhuset.

Under veckan har thailändska regeringen använt vattenkanoner och skickat upp flygplan för att trigga igång regn som ska rensa dammet över huvudstaden.

Toppnyheter

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Ungern

UD markerar mot Ungern – efter Strandhälls ordbråk

Utrikesdepartementet gjorde i dag en tydlig markering mot Ungern under ett möte med landets ambassadör i Sverige. Detta med anledningen av ordbråket mellan S-ministern Annika Strandhäll och ministrar i Ungern, skriver Expressen.

Under mötet framfördes vikten av att kunna föra en politisk diskussion utan att gå till personangrepp, uppger UD.

– Det ligger i båda parters intresse att man för en saklig dialog, även i frågor där man står ganska långt ifrån varandra, säger Anton Dahlquist vid UD:s presstjänst.

I helgen kallade Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen Strandhäll för en ”sjuk varelse” efter att hon kritiserat Ungerns familjepolitik på Twitter.

41 min
Annika Strandhäll och Zsolt Semjen. TT
Sveriges relation med Ungern

Ungersk minister kallade Strandhäll ”sjuk varelse”

Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen gick till vilt angrepp mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i helgen.

Semjen medverkade i ett program på den regeringsvänliga kanalen Echo-TV och fick frågor om Strandhälls kritik mot Ungerns familjepolitik. Han refererade då flera gånger till Strandhäll som ”en sjuk varelse”, enligt SVT.

”Det finns stora skillnader mellan den svenska och ungerska familje- och jämställdhetspolitiken, vilket jag visade på. Det är politiska skillnader, och det är viktigt att kunna föra en diskussion om politik utan att gå till personangrepp”, skriver Strandhäll på Twitter.

UD har kallat upp den ungerske ambassadören för ett möte på onsdagen.

Igår 21:19
Annika Strandhäll. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Ungern

Sverige kallar upp Ungerns ambassadör efter ordkrig

Sverige kallar upp Ungerns ambassadör med anledning av bråket mellan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och flera ministrar i Ungern, rapporterar SVT Nyheter.

Ordkriget började med att Strandhäll twittrade kritiskt om Ungerns premiärminister Viktor Orbáns familjepolitik, där hon bland annat skrev att den ”osar 30-tal”. Detta väckte stor ilska bland flera av Orbáns partikamrater. Så sent som i helgen kallade vice premiärminister Zsolt Semjen Strandhäll för ”en stackars sjuk varelse”, enligt SVT.

Mötet med Ungerns ambassadör kommer att äga rum under onsdagen, uppger UD för tv-kanalen.

Igår 19:52
Läs mer om Sveriges relation med Ungern
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Expert: Pollensäsongen kan bli den värsta på decennier

Årets pollensäsong kan bli den värsta sedan mätningarna inleddes för 45 år sedan, säger pollenexperten Åslög Dahl till P4 Göteborg. I alla fall i södra och västra Sverige, där förra årets varma sommar gett de vårblommande träden chans att ”ladda upp” ordentligt.

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Dahl, som är forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

På östkusten väntas i stället lägre nivåer än förra året, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till TT.

18 feb
Läs mer om Vintervädret
Landstingshuset på Kungsholmen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

Region Stockholm visste om rättsliga osäkerheter

Region Stockholm kände till att det fanns rättsliga osäkerheter kring patientuppgifter när en privat aktör har verksamhet utomlands, likt företaget Medhelp som står i centrum för Vårdguidenläckan, rapporterar DN.

I april 2018 beslutade man därför att upphandla tjänsten på nytt. I det nya avtalet förbjuds Medhelp att ha verksamhet i utlandet. Det avtalet börjar gälla i september i år – fram till dess är det det gamla som gäller.

Medhelps underleverantör Medicall har sin verksamhet i Thailand.

Igår 15:08
Illustrationsbild. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

Företagets förklaring: En felkopplad internetsladd

När en anställd kopplade in en internetsladd i en dator blev den interna server som miljontals 1177-samtal låg sparade på nåbar för allmänheten. Tommy Ekström, vd på Voice Integrate Nordic AB, säger till DN att det troligtvis är förklaringen till den stora samtalsläckan.

Ekström säger att det finns checklistor kring alla andra system förutom det nu drabbade.

– Det visar sig att även den simplaste hårddisk är nåbar om den ansluts till nätet. Det är ju bara att ta åt sig av detta och säga ”wow, fasiken också”, säger han till tidningen.

Igår 14:01
Läs mer om Vårdguiden-läckan
Malkohi-lägret. LUIS TATO / AFP
Valet i Nigeria

Boko Harams offer känner sig bortglömda i valet

Nigerianer som flytt terrogruppen Boko Harams våldsvåg känner sig bortglömda inför valet i landet, skriver AFP. En av dem är Idriss Abdullahi, som fick fly när terrorgruppen utropade hans hemstad till ett ”kalifat” för fem år sedan. Även flyktinglägret Malkohi, där han lever i dag, har utsatts för attacker.

– Till och med djuren har det bättre än jag, säger han till AFP.

Samtidigt säger Abdullahi och de andra flyktingarna nyhetsbyrån talar med att de tänker fortsätta stödja president Muhammadu Buhari i helgens val:

– Under Buhari har vi sett att flera av våra byar inte har återtagits från Boko Haram. Men om vi ger honom en andra chans kan vi kanske få komma hem, säger ungdomsledaren Yunussa Takda.

1 tim
Utrustningen testas inför helgens val. YASUYOSHI CHIBA / AFP
Valet i Nigeria

Uppskjutet val – högt pris att betala för nigerianer

Invånare i Nigeria vittnar om hur det uppskjutna valet drabbar dem ekonomiskt, skriver Al Jazeera.

Okiti Erhovwo berättar att han måste boka om sitt bröllop på grund av beslutet. Hans fästmö har tagit det hårt, säger han.

– Ingen blir glad över sådana plötsliga nyheter. Hon blev ledsen, familjen blev ledsen.

Al Jazeera skriver att många nigerianer reste många mil för att rösta i helgen och att en del nu är ”strandade” i väntan på den nya valdagen den 23 februari. Andra är beredda att betala resekostnaderna på nytt för att kunna rösta.

– Valet är väldigt viktigt och folk vill visa att de har tilltro till demokratin genom att delta i besluten inför framtiden, säger affärsmannen Pascal Matuh.

Igår 21:29
Medlemmar ur Nigerias president Muhammadu Buharis parti talar på ett valmöte i Abuja. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Nigeria

Expresidenter om läget: Västafrika står vid vägskäl

Nigeria, Senegal och Elfenbenskusten kommer alla att gå till val i år eller nästa. Västafrika har kommit till ett vägskäl och nu krävs det internationella samfundets stöd för att garantera demokratiska framsteg, skriver Nigerias tidigare president Olusegun Obasanjo, Ghanas tidigare president John Dramani Mahama, Sierra Leones tidigare president Ernest Bai Koroma och Malawis vicepresident Saulos Chilima i en debattartikel på sajten Project-Syndicate.

De är kritiska till att valet i Nigeria sköts upp, bara timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat i lördags. Nigeria som stark och stabil demokrati kan i egenskap av Afrikas folkrikaste land utgöra ett viktigt föredöme i regionen, skriver de.

Omvärlden behöver trycka på för att politiker ska följa vallagar och verka för en hållbar utveckling i de kommande valen, skriver de.

Igår 21:10
Läs mer om Valet i Nigeria

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Övervakningsbild visar hur Begum (mitten) och två andra flickor lämnar London för att ansluta sig till terrogruppen IS i Syrien 2015. TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Analys: Begums öde kan ge ny syn på medborgarskap

Kommer Storbritannien lyckas dra tillbaka 19-åriga Shamima Begums medborgarskap efter tiden hos terrorgruppen IS i Syrien? Det återstår att se, skriver The Guardians Vikram Dodd i en analys.

Enligt internationell rätt får ett land inte göra en person statslös genom att dra in dennes enda medborgarskap. Det brittiska inrikesdepartementet motiverar dock sitt beslut med att Begum på grund av sin mammas ursprung antagligen kan beviljas medborgarskap i Bangladesh. Det argumentet kan prövas inom kort då 19-åringen nu har 28 dagar på sig att överklaga beslutet, skriver Dodd.

Även Washington Posts Ishaan Tharoor lyfter debatten som ett av flera exempel på de problem som följer på terrorgruppens fall. Kritiker menar att Shamima Begums öde kan fungera som ett slags prejudikat för en ny syn på medborgarskap – där alla med utländsk bakgrund riskerar att få sin enda nationalitet fråntagen om de inte sköter sig.

2 tim
Arkivbild. Shamima Begum. LAURA LEAN / POOL
Kampen mot IS

19-åringen om beskedet: ”Chockad – lite orättvist”

19-åriga Shamima Begum är ”lite chockad” över beskedet att Storbritannien vill dra in hennes medborgarskap, säger hon i en intervju med ITV.

– Det är lite upprörande och frustrerande. Det känns lite orättvist mot mig och min son.

Begum är född i Storbritannien och lämnade landet 2015 för att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien. Enligt familjens advokat har hon inget annat medborgarskap. Det brittiska inrikesdepartementet motiverar sitt beslut med att hon har möjlighet att bli medborgare i Bangladesh, där hennes mamma har sitt ursprung.

Familjens advokat säger att man undersöker alla möjligheter att överklaga beslutet. Begum säger att hon även kommer utforska om det går att få ett medborgarskap genom sin nederländska make.

3 tim
Bild på Begum och två andra tonåringar när de lämnade Storbritannien för att ansluta sig till IS 2015. HO / METROPOLITAN POLICE
Kampen mot IS

Brittiska Shamima Begum förlorar medborgarskapet

Shamima Begum som anslöt sig till IS i Syrien 2015 och nu vill återvända till Storbritannien kommer att få sitt brittiska medborgarskap indraget, skriver brittiska medier. Det är 19-åringens familj som uppges ha fått informationen från inrikesdepartementet.

Familjens advokat Tasnime Akunjee säger i ett uttalande på Twitter att kvinnans anhöriga är mycket besvikna: ”Vi överväger alla rättliga vägar för att förändra det här beslutet.”

Begum befinner sig i ett flyktingläger i Syrien och födde i helgen en son. Hennes fall har väckt stor uppståndelse i Storbritannien.

Igår 19:12
Läs mer om Kampen mot IS