Maxida Märak, Emma Knyckare och José González. Arkivbilderna.
Svenskt mottagande

”Låt hbtq-flyktingar stanna i Sverige – ompröva beslut”

Opinion Flera kända namn som Maxida Märak, Rickard Söderberg, Emma Knyckare och José González skriver på Aftonbladet Debatt att hbtq-flyktingar måste få stanna kvar i Sverige. Debattörerna menar att de utvisas till fångenskap, tortyr och död – vilket ingen av de som skrivit under debattexten accepterar.

De tar även upp att trots att jurister, frivilligorganisationer och hbtq-rörelsen riktat skarp kritik är det vanligt att Migrationsverket avslår ansökan om uppehållstillstånd för att personernas hbtq-identitet inte är trovärdig nog.

”Migrationsverket, ompröva ert beslut och låt Abdolah och alla hbtq-flyktingar stanna”, skriver debattörerna och syftar till en man som nyligen fick beskedet att han ska utvisas till Afghanistan.

Om debattörerna

Opinion Reclaim Pride
Alexander Goldmann, grundare Musiker mot Rasism
Maxida Märak, artist
Vakna Sverige
Ahmad Rahimi, människorättsaktivist
Tess Asplund, människorättsaktivist
Caique Silverio, fotograf och grundare av Prideupproret
Mikael M Karlsson, förbundsordförande Tillsammansskapet
Mina Dennert, journalist & grundare av nätverket #jagärhär
Tobias Lohse, människorättsaktivist
Jesper Petersson, regnbågsaktivist
Erik Toro, eventansvarig Songlines, arkitekt
EvaMärta Granqvist, journalist och konstnär
José González, artist
Ammi Johansson, verksamhetsutvecklare Sensus
Kristin Amparo, artist
Fredrik Engström, Songlines och grundare av Integration på riktigt
Segal Mohamed, scenkonstnär
Aminah Al Fakir, sångerska och skådespelare
Beatrice Eli, artist
Jasmine Kara, artist
Ingen Människa är Illegal GBG
Emma Knyckare, komiker och programledare
Rickard Söderberg, artist
Matilda Brinck-Larsen, frivilligorganisationen Agape Gbg
Black Queers Sweden

Toppnyheter

Hultqvist, Sjöstedt, Björk. Arkivbilder. TT
Erdogans styre

Toppolitiker stämplas som PKK-sympatisörer

I en omfattande rapport från en turkisk tankesmedja stämplas försvarsminister Peter Hultqvist (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt som PKK-sympatisörer. Det rapporterar Expressen. Andra som nämns i rapporten är V-politikerna Malin Björk och Amineh Kakabaveh.

Bakom rapporten står tankesmedjan SETA. Den beskrivs som landets största med tydliga band till Recep Tayyip Erdogans regim.

Hultqvist anklagas i rapporten för att han ska ha lovat vård till kurder som sårats i strider mot IS. Jonas Sjöstedt stämplas för att V krävt att terrorstämpeln på PKK upphävs.

”Det är helt oacceptabelt att en turkisk regeringsnära organisation på detta sätt har kartlagt och åsiktsregistrerat en rad svenska politiker, inte minst från Vänsterpartiet”, kommenterar Sjöstedt på Facebook.

2 tim
Erdogan, Sjöstedt. Arkivbilder. TT
undefined

Sjöstedt: ”Vi tänker inte skrämmas till tystnad”

På Facebook kommenterar V-ledaren Jonas Sjöstedt nyheten att han själv och flera andra svenska politiker pekas ut som PKK-sympatisörer i en rapport från en turkisk tankesmedja med kopplingar till regimen.

”Det är helt oacceptabelt att en turkisk regeringsnära organisation på detta sätt har kartlagt och åsiktsregistrerat en rad svenska politiker (...) vi tänker inte låta oss skrämmas till tystnad”, skriver han.

Andra svenska politiker som pekas ut i rapporten är försvarsminister Peter Hultqvist (S), V:s EU-parlamentariker Malin Björk och riksdagsledamot Amineh Kakabaveh.

1 tim
Läs mer om Erdogans styre
Philip Manshaus/Styvsystern Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. TT
undefined

Philip Manshaus har erkänt attack och mord på systern

Den terrormisstänkte Philip Manshaus har erkänt attacken mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum samt mordet på sin 17-åriga styvsyster, rapporterar VG. Han förhördes på fredagen av polis i Oslo, efter att sedan gripandet ha totalvägrat att prata med dem eller en rättspsykiatriker.

I lördags förra veckan öppnade 21-åringen eld vid moskén, men övermannades av en äldre man som skadades lindrigt. Innan dess tros Manshaus ha mördat styvsystern i den bostad där de båda var skrivna.

16 aug
Läs mer om Moskédådet i Bærum