Jonas Sjöstedt när han valdes till partiledare för Vänsterpartiet i januari 2012.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i Vänsterpartiet

Ledare: Även motståndare gillar Jonas Sjöstedt

Opinion Flera av landets lokala ledarsidor tar i dag upp Vänsterledaren Jonas Sjöstedts sorti från svensk politik. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter inom ämnet.

E-kuriren: Verbalt finurlig men på villovägar i ekonomin

Opinion Jonas Sjöstedt har varit verbalt skicklig när han hanterat den nuvarande politiska situationen, skriver Eskilstuna-Kurirens ledarsida. Samtidigt anser ledarsidan att den avgående V-ledaren har fel om ekonomin. När Sjöstedt nu drar sig tillbaka till familjen i Hanoi kan han på nära håll begrunda hur ett kommunistiskt styre känns, skriver ledarsidan.

Susanne Sjöstedt: Alla gillar Sjöstedt – men det gör inte hans misslyckande mindre

Opinion Inte ens de som inte gillar Jonas Sjöstedt kan undvika att gilla Jonas Sjöstedt, skriver Susanne Sjöstedt i Tidningen Ångermanland. Samtidigt konstaterar hon att han misslyckats eftersom framgångarna i talarstolen inte räckt för att lyfta partiet i opinionen.

Fredrik Haage: Vad väntar Vänsterpartiet?

Opinion Vänsterpartiet har genomgått en transformering från klassisk vänster till identitetspolitisk sådan, skriver Smålandspostens Fredrik Haage. Han menar att en ny partiledare mycket väl kan leda till ett mer radikaliserat och aggressivt Vänsterparti som inte har något emot att öka polariseringen i Sverige.

Tomas Karlsson: Om efterträdaren radikaliserar V blir det svårt att locka missnöjesröster

Opinion Den viktigaste nyckeln till Jonas Sjöstedts framgång ligger hos Socialdemokraterna, skriver Tomas Karlsson i VLT. Han menar att Vänsterpartiet inte behövt inta någon extrem vänsterposition. Den politiska verkligheten har gjort att Socialdemokraterna har förflyttat sig mot mitten, vilket gjort det lättare för besvikna S-väljare att ta steget över till V.

Widar Andersson: Sjöstedt fick draghjälp av Januaripartister

Opinion Både V och SD fick draghjälp av ett verklighetsfrämmande politiskt etablissemang, skriver Widar Andersson i Folkbladet. ”Att skriva in i Januariavtalet att syftet med avtalet var att Vänstern och SD inte skulle ha något inflytande på politiken var så feltänkt och omoget att klockorna stannade”.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Illustration.  TT.
Stormen Dennis

Vattendjup på en meter i stormens spår: ”Gå inte ut”

Stormen Dennis har dragit in över delar av Sverige under söndagen och på flera håll har det kraftiga regnet orsakat översvämningar. GT rapporterar om stora mängder vatten i Västsverige tidigare under söndagen, bland annat vid en fotbollsplan i Borås kommun där vattendjupet ska ha varit en meter.

Dryga 2 000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, och SMHI har utfärdat flera varningar. Men problemen gäller inte bara för Västsverige. I både Uppsala län och i Västmanlands län rapporteras det om nedfallna träd som ställer till det i trafiken, och sent på söndagen uppmanas boende i Uppsala att stanna hemma.

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger ledningsbefälet Christer Wahlström till Aftonbladet.

Igår 22:09
Räddningstjänst undsätter folk i Wales.  Ben Birchall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En död i Wales – fyraåring allvarligt skadad i Danmark

En fyraårig flicka har skadats allvarligt efter att ett träd blåst ner över flickan och hennes mamma på Själland i Danmark, rapporterar danska medier.

I Storbritannien dog en man tidigare under söndagen i stormen Dennis när han ramlade ner i en flod i södra Wales. Regionen hör till de hårdast drabbade och nödställda undsätts med hjälp av båtar och helikoptrar.

I Sverige har ingen skadats i stormens framfart men översvämningar och nedblåsta träd har påverkat främst Västkusten under söndagen.

Igår 17:37
Planet på Heathrows flygplats. SPEEDBIRDTV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plan fick landa sidledes på Heathrow i stormen Dennis

Skickliga piloter hanterade en svår situation med bravur när stormen Dennis skapade extrema landningsförhållanden på Heathrows flygplats utanför London under söndagen.

I videon som The Independent och Sky News publicerat syns hur planet hovrar några meter ovanför landningsbanan likt en drönare innan hjulen till slut slår mot marken.

På grund av it-problem ställdes ett hundratal avgångar in från Heathrow under söndagen. Även vädret bidrog till indragna flygningar, rapporterar BBC enligt TT.

Igår 21:41
Läs mer om Stormen Dennis
Emmanuel Macron, Angela Merkel och Javad Zarif deltog alla på säkerhetskonferensen i München i helgen. CHRISTOF STACHE/ HANNIBAL HANSCHKE/ AFP/ Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
Europas säkerhetspolitik

Analyser: Säkerhetsmötets styrka också dess svaghet

Säkerhetskonferensen i Münchens styrka är också dess svaghet. Under 48 timmar samlas värdsledarna på samma ställe och under 48 timmar koncentreras alla världskriser dit, skriver Matthias von Hein i en analys i Deutsche Welle.

Dit hör konflikten mellan Iran och USA och utrikesministern Javad Zarif kritiserade som väntat Washington och meddelade att samtal med USA är uteslutna så länge inte sanktionerna mot Iran lyfts.

Judy Dempsey på utrikespolitiska tankesmedjan Carnegie Europe skriver om talen från Slovakiens president Zuzana Caputova och Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Macrons syn är att Europa behöver strategiska ambitioner, Caputovas att Europa måste försvara sina värderingar”, skriver hon.

Det handlar om värden som demokrati, frihet och tolerans – utan dem hade Caputova inte kommit till makten. Det är ett viktigt påpekande för att förstå de östliga medlemstaterna, menar Demspey och lyfter fram hur Ungern och Polen verkar för att försvaga rättstaten och medias oberoende.

Igår 20:50
Norges statsminister Erna Solberg. CHRISTOF STACHE / AFP
undefined

Erna Solberg trotsar USA om Kina: Inte konstruktivt

Norges statsminister Erna Solberg är kritisk mot USA:s senaste uttalande om Kina. Under säkerhetskonferensen i München sa USA:s försvarsminister Mark Esper att Kina är Pentagons största bekymmer just nu. Även utrikesministern Mike Pompeo riktade en känga mot Kina och mot Ryssland.

– Det är inte konstruktivt att prata om Kina som det största hotet. Vi andra får ta en mittenposition i förhållandet mellan Kina och USA, säger Solberg till norska VG.

Under konferensen tog även Frankrikes president Emmanuel Macron strid mot USA.

15 feb
Läs mer om Europas säkerhetspolitik
Båt med migranter på Medelhavet. Francesco Malavolta / TT NYHETSBYRÅN
Polisens mejlhaveri

Privatperson kunde läsa ur hemliga flyktingdokument

Sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om EU:s gränsbevakning har röjts till utomstående i samband med ett mejlhaveri hos Polismyndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

När EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex skulle ge en svensk polis tillgång till byråns interna plattform via mejl stavade en administratör fel på mejladressen. Därmed fick en person med en liknande domän som polisens tillgång att ladda ner känsliga dokument.

Dokumenten handlar bland annat om EU:s insatser på Medelhavet och om hur man avslöjar människosmugglare. I dokument som SVT tagit del av står det bland annat att migranters liv skulle sättas i fara om uppgifterna blev offentliga.

En säkerhetsexpert som SVT talat med säger att det är ”patetiskt” att sådana uppgifter bara skyddas av användarnamn och lösenord.

Igår 18:26
Arkivbild.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter sågar säkerheten: ”Är så fel det bara kan bli”

Flera experter är starkt kritiska till att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex använt mejl för att skicka inloggningsuppgifter till byråns interna plattform. I ett fall stavade en administratör fel på en mejladress till en svensk polis så att en utomstående person fick tillgång till sekretessbelagda dokument.

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till SVT Nyheter att det är ”så fel det kan bli” att skicka sådana inloggningsuppgifter via mejl.

– Och att sekretessbelagda uppgifter ligger i ett system som bara skyddas av användarnamn och lösenord, det är patetiskt, säger han.

Igår 18:25
Läs mer om Polisens mejlhaveri

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund