Klimatminister Isabella Lövin och utbildningsminister Gustav Fridolin.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Ledare: Helt rätt av MP att fokusera på klimatet

Opinion När Gustav Fridolin steg upp i talarstolen på kongressen i Västerås i går var det nästan exakt fyra år sedan MP firade sina framgångar i EU-valet 2014, men språkröret såg ut att ha åldrats åtta år, skriver Aftonbladets ledarskribent Kalle Sundin.

Sedan dess har det gått utför i opinionen för partiet. Kompromisserna som partiet tvingats till i regeringsställning har varit svåra för många väljare att smälta.

”Gårdagens tal antydde att Fridolin nu kommer skala undan det andra och lägga sin tid på klimatet. Det gör han rätt i”, skriver Sundin.

Sydsvenskan är inne på en liknande linje i sin ledare och skriver att MP har ”helt rätt i att klimatfrågorna måste tas på större allvar”.

Tidningen skriver bland annat om en studie som visat att en begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 i stället för 2 grader till slutet av seklet skulle ge en ekonomisk vinst på över 20 000 miljarder dollar.

Nya Wermlands-Tidningen lyfter i stället fram att MP lidit av att fokus i den svenska debatten skiftat till områden som migration och lag och ordning, där partiet inte har särskilt stort förtroende hos väljarna.

”Fridolin må låta hur peppad som helst när han på kongressen föreslår straffskatter och förbud för topspinnar och sugrör, men det lär inte många gå i gång på”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagen (obunden på kristen grund):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Nya Wermlands-Tidningen (konservativ):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Östersunds-Posten (centerpartistisk):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Södermanlands Nyheter (centerpartistisk):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Till vänster: Två av de grupper som enligt en tidigare utredning skapats av ryska troll för att påverka amerikanska väljare. Till höger: Byggnad i St Petersburg där en så kallad trollfabrik tros sitta TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Amerikaner grupperades – fick målinriktad påverkan

Ryssland har försökt påverka amerikansk inrikespolitik genom sociala medier sedan år 2013. Det framkommer i en rapport till den amerikanska senaten som Washington Post tagit del av.

Enligt rapporten ska den ryska så kallade trollfabriken ”Internet Research Agency” ha delat upp amerikaner i intressegrupper och skickat målinriktade budskap till dem. Mängden ska ha varierat över tid, men varit särskilt intensiv vid viktiga politiska skeenden som presidentvalsdebatter eller partiernas konvent.

Rapporten visar hur nästan alla de stora sociala medieplattformarna använts både för att stödja Trumps kampanj och för att distrahera eller avskräcka Trumps motståndare, konstaterar Axios i en analys.

34 sek
Vladimir Putin och Donald Trump, presidenter. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Rapport: Ryssar duperade för Trump i alla sociala medier

Ryssland använde ”samtliga betydande sociala mediekanaler” för att stödja Donald Trump med propaganda inför presidentvalet 2016, enligt en färsk rapport som snart lämnas in till den amerikanska senatens underrättelsekommitté, rapporterar Washington Post.

I rapporten framgår att miljontals poster på bland annat Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Tumblr, Pinterest, Google, Yahoo nyttjades för att sprida budskap som främjade Trumps kampanj. Samtidigt pågick kampanjer med målet att få väljargrupper som antogs kunna gynna Demokraternas kandidat Hillary Clinton att inte gå och rösta.

Bolagen kritiseras för att ha reagerat ”okoordinerat och alldeles för långsamt” mot de riktade påverkansoperationerna.

7 min
Rudy Giuliani. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Giuliani: Mueller frågar ut Trump över min döda kropp

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani har inga planer på att låta Donald Trump intervjuas i Rysslandsutredningen, säger han i Fox News söndagsprogram.

– Lycka till, lycka till. Över min döda kropp, lyder advokatens kommentar.

Presidenten lämnade i november in skriftliga svar på frågor till utredningen men enligt uppgifter i veckan ska den särskilde åklagaren Robert Mueller fortfarande vara intresserad av att intervjua honom.

I en annan intervju med ABC News på söndagen säger Giuliani att han inte kan diskutera huruvida Mueller kommit med nya krav på att få prata direkt med Trump.

Igår 18:12
Läs mer om Trumps USA
Arkivbild: En kvinna tillhörande den nomadiska folkgruppen Fulani samlar vatten till sin familjs boskap vid en brunn i Gadabeji, i Nigerias grannland Niger. SUNDAY ALAMBA / TT / NTB Scanpix
Jordbrukskonflikten i Nigeria

Ändrat klimat och växande jordbruk ökar spänningar

Våldet mellan jordbrukare och boskapsskötande herdar i Nigeria målas ofta upp som en etnoreligiös konflikt mellan de huvudsakligen muslimska herdarna och de huvudsakligen kristna jordbrukarna. Men många experter och politiker menar att det är klimatförändringar och ett expanderande jordbruk som ligger bakom konflikten, rapporterar Reuters.

Den slutsatsen dras också i en ny rapport från Amnesty International.

”Grunden till denna konflikt har inget att göra med religion eller etnicitet, det handlar i stor utsträckning om mark och tillgång till bete. Men på grund av säkerhetsstyrkornas misslyckanden används konkurrens om resurser på vissa ställen som förevändning för att döda i enlighet med etniska eller religiösa grupperingar”, säger Nigerias Amnesty-chef Osai Ojigho i ett pressmeddelande.

44 min
Arkivbild: Offer för en attack som skylls på boskapsskötare begravs i staden Makurdi.  AP / TT / NTB Scanpix
Jordbrukskonflikten i Nigeria

Eskalerande konflikt i Nigeria – över 3 600 döda

Konflikter mellan jordbrukare och herdar i Nigeria har eskalerat på senare tid. Sedan 2016 har över 3 600 människor dödats, enligt en rapport från Amnesty International.

Attackerna uppges ofta vara välplanerade och i vissa fall ska automatvapen ha använts.

Konflikterna mellan jordbrukare och boskapsskötare har pågått i årtionden, men den har blivit mer våldsam på senare tid på grund av att försämrade förhållanden tvingat boskapsägare att röra sig söderut för betesmarker, rapporterar TT.

1 tim
Läs mer om Jordbrukskonflikten i Nigeria
Valet 2018 Budgetstriden
Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered TT
Valet 2018 Budgetstriden

Minskat stöd till solenergin nästa år i M+KD-budget

Som en effekt av den nya M+KD-budgeten kommer det statliga investeringsstödet för solceller att nästan halveras under nästa år, skriver Ekot.

Om en villaägare sätter upp solceller på taket i dag kan staten stå för 30 procent av kostnaden, men från och med nästa år halveras detta till omkring 15 procent.

Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered säger till Ekot att det är roligt att enskilda och företag har investerat mer än någonsin i solceller - men att alla energislag måste klara sig på sina egna meriter.

2 tim
Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Budgetstriden

Oro på Naturvårdsverket – lägre anslag i nya budgeten

I den M/KD-budget som röstades igenom i riksdagen i veckan minskar anslagen till Naturvårdsverket med 40 procent, skriver TT.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt stora nedskärningar, säger generaldirektören Björn Risinger.

Enligt honom kan konsekvenserna bli att det så kallade Klimatklivet och elfordonspremien stängs ner och att anslagen för skydd och skötsel av naturområden som myndigheten hanterar halveras.

Igår 19:23
Bild från manifestationen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Protest mot M/KD-budget: ”Den gynnar bara de rika”

Politiker, organisationer och väljare samlades på söndagen på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot M:s och KD:s budget, skriver TT.

Bland talarna fanns bland andra Jonas Sjöstedt (V), Alice Bah Kuhnke (MP) och företrädare för organisationer som Fältbiologerna och Jordens vänner.

– Jag är här för att visa mitt missnöje mot budgeten. Det är en tillbakagång på olika plan vad gäller klimatet och välfärden och den gynnar bara de rika, säger demonstranten Agnes Lansrot.

Liknande demonstrationer hålls under dagen även i Lund och Visby – och på onsdag i Göteborg, Umeå och Örebro.

Igår 15:03
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund