Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (tv) och statsminister Stefan Löfven (th) planterar skog tillsammans med Olof Norgren, skogsskötselchef vid Holmen.  Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: ”Landsbygden kan avgöra valet”

Regeringens förslag för en ny landsbygdspolitik är ett återkommande tema på dagens ledarsidor.
Aftonbladets Daniel Swedin menar att konfliktlinjen mellan centrum och periferi kan göra frågan om landsbygden till en avgörande valfråga. Han menar att skillnaderna i service, medellivslängd och välfärd blir tydliga när stad jämförs med landsbyggd. I det läget är det ”inte så konstigt att boende i glesbygden har lägre förtroende för politiker och är mer missnöjda med demokratin än folk som bor i städer”, skriver Swedin.
DI:s Lotta Engzell-Larsson ser en socialdemokrati som agerar utifrån valstrategi. Enligt en Novusundersökning från förra året har partiet tappat 9 procentenheter av väljarna på landsbygden jämfört med valet 2014. ”Problemet med förslagen är att de riskerar bli rena verksamhetsbidrag”, skriver Engzell-Larsson och menar att det redan i dag finns en ”uppsjö av bidrag för företag”.
Det krävs mer än bara de förslag som regeringen presenterade i går för att jämna ut de regionala klyftorna, menar Olov Abrahamsson i Piteå-Tidningen. Men den socialdemokratiska ledarsidan är hoppfull och lyfter bland annat fram regeringens beslut om att utlokalisera statliga myndigheter. ”Det går åt rätt håll även om mycket återstår att göra”, skriver Abrahamsson.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Barometern (moderat):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Skånska Dagbladet (center):

Smålandsposten (moderat):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen
Tobé. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

M: Betald utbildning ska locka fler att bli poliser

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé har presenterat nya förslag för att göra polisyrket mer attraktivt.
Moderaterna vill vända utvecklingen med att allt fler poliser lämnar yrket, säger de på pressträffen. Totalt vill de göra satsningar på 5,6 miljarder kronor för fler polisanställda och en mer attraktiv polisutbildning:
Bland förslagen:
• Riktad lönesatsning. Moderaterna höjer anslagen med 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att möjliggöra en höjning av polisernas löner med i snitt 3 000 kronor per månad
• Den som blir polis ska få sina studielån avskrivna. Under de första fem åren som polis skrivs en femtedel av lånet av varje år.
• Polisutbildningen ska anpassas med särskilda inriktningar mot utredningsverksamhet och ingripandeverksamhet.
• Personer med erfarenhet från andra områden, som IT-specialister, psykologer, beteendevetare och ekonomer ska anställas i högre grad.

1 tim
Kristersson. Arkiv.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenska brottsbekämpningen

”Vi är beredda att tillföra de resurser som krävs”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att regeringen inte satsar tillräckligt för att nå målet om 10 000 fler polisanställda till 2024. Enligt Polismyndighetens egna beräkningar kommer det år 2021 att fattas hela 2,5 miljarder kronor med regeringens politik, menar han.
I dag meddelade Moderaterna att de vill satsa 5,6 miljarder kronor för att få fler polisanställda och en mer attraktiv polisutbildning.
– Till skillnad från regeringen är vi beredda att tillföra de resurser som faktiskt krävs för att polisen ska kunna anställa fler och höja polislönerna, säger Ulf Kristersson.

1 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen. Nikolai Linares / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Åklagaren: ”Denna ohyggliga sak är helt unik”

Att det rör sig om ett planerat mord och inte en spontan handling är tydligt. Det säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen i sin slutplädering i fallet om Kim Wall.
Han anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året.
Specialåklagaren berättar bland annat om de många kvinnor som blivit inbjudna till ubåten, kvinnor som vittnat under förhandlingen.
– Denna ohyggliga sak är helt unik, antingen ska Peter Madsen dömas till livstids fängelse eller förvaring, sammanfattar åklagaren, efter att ha gått igenom en lång rad tidigare domar om förvaring.

1 tim
Försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till Köpenhamns byret. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Psykologens bedömning: ”Trovärdig och pervers”

Det finns stor risk att Peter Madsen, som misstänks för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, kommer att återfalla i liknande kriminalitet framöver. Det slår den så kallade sinnesundersökningen fast, rapporterar TT.
Även rättsläkarrådet konstaterar att risken för framtida sexualbrott är hög och att Madsen utgör en fara för andras liv.
Teamet som genomfört undersökningen menar att Madsen sammanfattningsvis framstår som högst trovärdig och pervers. Han är en begåvad man utan tecken på psykos, men med narcissistiska och psykopatiska drag.
De rättspsykiatriska experterna konstaterar att Madsen framstår som välbegåvad, men att han visar på patologisk lögnaktighet och manipulation.
Läkarna och psykologen ser därför att det finns förutsättningar för att han ska dömas till förvaring, det vill säga ett tidsobestämt straff.

5 tim
Mordmisstänkte Peter Madsen som står åtalad på mordet på journalisten Kim Wall i Köpenhamns byret Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Osannolikt att Madsen släpps på fri fot

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen anser sig kunna bevisa att Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt natten mellan den 10 och 11 augusti förra året.
Oavsett vad domstolen kommer fram till är det osannolikt att Madsen släpps på fri fot efter rättegången, enligt TT.
Peter Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet. Därmed kommer han att dömas för brott mot griftefriden, vilket enligt den danska stjärnadvokaten Mette Grith Stages bedömning betyder att han åtminstone kommer att dömas till mellan ett och två års fängelse.
Om han också ska dömas för mord är upp till Köpenhamns byret, motsvarande tingsrätten, att avgöra – och då kan straffet bli upp till livstid eller förvaring.

4 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Parisattackerna Rättsprocessen
Rättegångsteckning förställande Salah Abdeslam från februari. BENOIT PEYRUCQ / AFP
Parisattackerna Rättsprocessen

Paristerroristen Abdeslam får fängelse i första dom

Just nu meddelas en dom mot Salah Abdeslam, den enda överlevande gärningsmannen från terrorattackerna i Paris i november 2015. En domstol i Belgien konstaterar att han är skyldig till terrorrelaterat mordförsök, efter att ha skjutit mot poliser. Han döms, tillsammans med en medåtalad, till 20 års fängelse.
Rättegången gäller händelser i samband med att han greps i Bryssel i mars 2016. Han hade då befunnit sig på flykt sedan attackerna i Paris ett halvår tidigare.
Skottlossningen, i Brysselkommunen Forest, slutade med att polisen hittade spår av Abdeslam och hans medåtalade, Soufien Ayari, samt den döda gärningsmannen Mohamed Belkaid, tidigare boende i Sverige.
Tre dagar senare greps Abdeslam i Molenbeek, även det en Bryssel-kommun.
Rättegången för själva Parisattackerna kommer att hållas i Frankrike.

3 tim
Arkivbild: Skärmdump från en film som uppges visa gripandet av Salah Abdeslam TT / NTB Scanpix
Parisattackerna Rättsprocessen

Rättegång för Parisdåden ska hållas i Frankrike

Salah Abdeslam, som tros vara den enda överlevande terroristen från attackerna i Paris i november 2015, har befunnits skyldig för terrorelaterade brott i samband med att han greps i Bryssel.
Abdeslam själv är, likt hans medåtalade, inte på plats i rättssalen när domen mot honom förkunnas. Han befinner sig på ett fängelse i Frankrike. Där kommer han också att ställas inför rätta för själva Parisattackerna, rapporterar BBC.

3 tim
Läs mer om Rättsprocessen
Daniel Rahimi och resten av Lakers-spelarna hyllas vid Vida Arena. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
SHL 17/18

Kritiken mot Växjös slutna fest: ”Divalater”

Sedan Växjö Lakers återvänt från Skellefteå med SM-guld så fick hemmafansen möjlighet att hylla dem på flygplatsen och vid Vida Arena. På stadshotellet arrangerades sedan en sluten guldfest för laget, rapporterar Aftonbladet.
– Vi kom hit för att fira med laget och hela Växjö, men då har laget valt att stänga in sig (...) Jag tycker det är divalater, säger Växjö-supportern Jessica Ovesson till tidningen.
Den slutna festen antas vara en konsekvens av guldfirandet 2014 då sportchefen Henrik Evertsson hamnade i slagsmål och polisanmäldes för misshandel. Han friades senare.

5 tim
Elias Pettersson (höger). PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
SHL 17/18

Krönikor: Pettersson mer dominant än Forsberg

Elias Pettersson hyllas av alla efter att Växjö säkrat SM-guldet i dag. Med sina två mål låg 19-åringen bakom segern i Skellefteå Kraft Arena.
Sportexpressens Magnus Nyström är nykär.
”Det var väldigt länge sen jag hade det här pirret i magen. Det är få förunnat att på nära håll så uppleva en spelare av den här klassen”, skriver han i sin matchkrönika.
Sportbladets Mats Wennerholm skriver att Pettersson dominerade det här slutspelet mer än Peter Forsberg eller Mats Sundin någonsin gjorde. Enligt DN:s Malin Fransson är spelintelligensen Petterssons främsta tillgång.
”Han ligger ofta ett steg före motståndarna i tanken, vilket gör att han ser ytorna före alla andra”, skriver hon.

Igår 16:27
Läs mer om SHL 17/18
James Shaw jr på en presskonferens. Jason Davis / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dödsskjutningen i Nashville

Slet vapnet ur skyttens händer: ”Pipan var het – men jag brydde mig inte”

James Shaw Jr flydde in bakom en dörr på restaurangen i Nashville när skytten stormade in. Vid ett uppehåll i skjutandet rusade han fram, brottade ner skytten och slet vapnet ur händerna på honom.
– När jag tog i pipan på vapnet var den het, men jag brydde mig inte. Det var på liv eller död, säger han på en presskonferens enligt AP.
Han säger att han inte betraktar sig själv som en hjälte, även om han är glad att andra räddades.
– Jag brottade inte ner den där mannen för att rädda alla andra. Det kanske inte är så populärt, men jag tog vapnet för att ta mig själv ur situationen.
Restaurangkedjans vd, Walter Ehmer, håller inte med.
– Man träffar inte allt för många hjältar i livet. Vi står för evigt i skuld till dig.
Skytten, som pekas ut som Travis Reinking, är fortfarande på fri fot på måndagsmorgonen svensk tid. Minst fyra människor dödades vid dådet.

4 tim
Sheriffen talar med en man i jakten på skytten på söndagen. Fred Zwicky / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Nashville

Polisjakt efter skytten – säkerheten höjs vid skolor

Den man som misstänks ha skjutit ihjäl fyra personer på en restaurang i staden Nashville i USA är fortfarande på fri fot. Nu höjs säkerheten runt skolorna inför skolstarten, rapporterar Reuters.
Skytten, som pekats ut som 29-årige Travis Reinking, flydde från restaurangen efter att en kund slet vapnet ur händerna på honom medan han laddade om. Ett stort polisuppbåd har sökt honom sedan dess.

5 tim
Travis Reinking misstänks för dödsskjutningen på Waffle House i Nashville.  TT
Dödsskjutningen i Nashville

Misstänkte skytten greps utanför Vita huset 2017

29-årige Travis Reinking jagas för dödsskjutningen på ett våffelkafé i Nashville i Tennesee på söndagen. Samtidigt framkommer att Reinking greps utanför Vita huset i juli förra året för att ha varit på förbjudet område, rapporterar AP.
Anledningen till att Reinking var på förbjudet område var för att han ville träffa och få prata med Donald Trump.
Reinkings vapenstillstånd upphävdes då på begäran av FBI och fyra vapen togs in, ett av dessa var det vapen av modellen AR-15 som Reinking använde vid dödsskjutningen på våffelkaféet tidig söndag. Vapnen ska ha lämnats till den misstänkte skyttens pappa som erkänner att han gett tillbaka dem till sin son. Det säger polisens talesperson Don Aaron till AP. Polisen har hittat två av vapnen under söndagen.
Fyra människor dödades och fyra människor skadades i attacken.

Igår 20:01
Läs mer om Dödsskjutningen i Nashville

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.