Ulf Kristersson (M) t.v. och Stefan Löfven (S) t.h. TT
Gängkriminaliteten

Ledare: Politikerförakt att vänta om våldet ignoreras

Opinion Skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet dominerar på flera ledarsidor efter en intensiv nyhetsvecka på området.

Under onsdagens riksdagsdebatt nämnde statsminister Stefan Löfven (S) bara gängkriminaliteten i förbifarten, skriver Sydsvenskan. Detta precis efter att Sveriges tredje största stad har upplevt ett osedvanligt våldsamt dygn med en dödsskjutning, en polisskjutning, två ytterligare skjutningar och två detonationer inom 24 timmar.

”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare”, skriver tidningens ledarredaktion, som samtidigt ger beröm åt Ulf Kristerssons fokus på området.

Dalademokratens Göran Greider reagerar också på våldet. Men han beklagar att den politiska debatten enbart handlar om hårdare tag. Själv tror han på en annan lösning: ”Man kan spetsa till det genom att hävda att valet står mellan mer välfärd – eller fortsatta skjutningar”, skriver Greider.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Smålandsposten (moderat):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Bostadsminister Megan Woods. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

1 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är Ebola och Sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Kvinnor med skydd för ansiktet handlar i Tel Aviv på söndagen.  Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Pandemin sprider sig” – Israel återinför restriktioner

Israel återinför ett antal restriktioner efter att antalet smittade av coronaviruset skjutit i höjden, rapporterar Reuters.

De nya restriktionerna innebär att bland annat barer, nattklubbar och gym stängs ner, och att maxgränsen för antalet besökare i synagogor sätts till 10 personer.

– Pandemin sprider sig, det är tydligt. Den stiger brant varje dag och den drar med sig, tvärtemot vad som har sagts, kritiskt sjuka patienter i sitt kölvatten, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Igår 14:38
Läs mer om Coronaviruset