Liberalernas Karin Karlsbro, partiledare Jan Björklund (L), och Said Abdu (L). Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Liberalerna balanserar på spärren – lågt väljarstöd

EU-valet ser ut att bli en rysare för Liberalerna, som tre dagar innan valet får ett väljarstöd på 4,5 procent, visar en mätning från DN/Ipsos. Förra EU-valet fick partiet 9,9 procent av rösterna, men nu riskerar partiet att bli utan mandat.

– Eftersom Liberalerna har brutit med de forna Allianspartierna M och KD så finns det mindre möjligheter att locka brinnande EU-vänner från de partierna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Samtidigt visar mätningen att Kristdemokraterna får 12,5 procent av stödet, jämfört med 5,9 procent i EU-valet 2014. Även Sverigedemokraterna ser ut att göra ett bra val på söndag med en uppgång från 9,7 procent till 16,9 av stödet.

Om undersökningen

Totalt 3 155 röstberättigade har intervjuats mellan den 16 och 23 maj i år. Siffrorna inom parentes är jämförelse med EU-valet 2014.

• SD: 16,9 (+7,2)
• KD: 12,5 (+6,6)
• C: 8,5 (+2,0)
• V: 7,2 (+0,9)
• M: 13,6 (-0,1)
• S: 23,9 (-0,3)
• Fi: 0,9 (-4,6)
• L: 4,5 (-5,4)
MP: 9,9 (-5,5)
• Övriga: 2,1 (-0,9)

Källa: DN/Ipsos.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset