Hem
Ann Linde skakar hand med Turkiets president Erdogan på Natomötet Bernat Armangue / AP

Linde: Avtalet med Kakabaveh gäller inte längre

Den överenskommelse som Socialdemokraterna ingått med Amineh Kakabaveh om att stödja den kurdiska gruppen PYD är inte längre aktuell, uppger utrikesminister Ann Linde (S) för Aftonbladet.

Linde säger att överenskommelsen med Kakabaveh gällde under riksdagsåret 2021/2022, som avslutas i september, riksdagen stängde för sommaruppehåll förra veckan.

Samtidigt menar ministern att regeringen inte vikt sig för Turkiet och att avtalet med Turkiet inte förändrar Sveriges inställning till de kurdiska grupperna och vilka man anser vara terrorister.

– Det har inte förändrats. Vi anser att PKK är terroristklassat. Vad det gäller PYD, YPG och det som i Turkiet kallas FETO (Gülenrörelsen), så handlar det om att vi inte ska stödja dem när det gäller något som direkt kan hota Turkiets säkerhet, det vill säga vapen och pengar och så vidare. Det gör vi inte heller idag, nu är det tydligt utskrivet, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons