Stefan Löfven.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendeförklaringen mot Johansson

Löfven: Har fullt förtroende för Morgan Johansson

Statsminister Stefan Löfven (S) har fortsatt förtroende för justitieminister Morgan Johansson. Det meddelar han sedan SD sagt att de tänker väcka misstroende mot Johansson.

– Jag har fullt förtroende för justitieministern, ja, säger han till Studio Ett.

Löfven pekar på att hans regering initierat flera straffskärpningar och skjutit stora resurser till polisen, men säger att problemet med våld och skjutningar kommer att ta tid att lösa.

– Den organiserade brottsligheten kommer inte att vinna. Men det går inte att lösa ett långsiktigt problem kortsiktigt, säger Löfven.

S gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson kallar misstroendet ”politiskt spel”.

"Nu skramlar de igen. M och SD verkar på allvar vilja utnyttja mord på barn och oskyldiga för att ta billiga politiska poänger”, skriver hon till TT.

Läs mer

Toppnyheter

Brexit Valet i Storbritannien
Brexit Valet i Storbritannien

Jordskredsseger för Boris Johnson i det brittiska valet – vinner en egen majoritet

Boris Johnson tar hem en storseger i det brittiska nyvalet där Torypartiet får egen majoritet. När 642 av 650 valkretsar har räknats får partiet 358 mandat, klart över de 326 som krävs för majoritet.

Resultatet innebär att Storbritannien ser ut att lämna EU före den 31 januari, något som premiärminister Boris Johnson lovat att driva igenom.

Redan när den första vallokalundersökningen publicerades stod det klart att Torypartiet gick mot en storseger.

Labour gör ett katastrofval och har just nu tagit hem 203 mandat. Under natten sa partiledare Jeremy Corbyn att han inte kommer att leda partiet i nästa val men att han gör det i en ”tid av reflektion” framöver.

1 tim
SNP:s partiledare Nicola Sturgeons segervrål. Sky News / TT
undefined

Sturgeon vråljublade i tv när SNP tog Swinsons plats

Liberaldemokraternas ordförande Jo Swinson tappar sin plats i det brittiska parlamentet till Skotska nationalistpartiet SNP:s Amy Callaghan. I ett tv-klipp som fått stor spridning ses SNP:s partiledare Nicola Sturgeon med knutna nävar ge ifrån sig ett segervrål.

Callaghan vann valdistriktet Dunbartonshire East med 19 672 röster mot Swinsons 19 523. Därmed tar Callaghan en av de största politiska skalperna i valet, skriver Reuters.

Den stora segraren i valet är Boris Johnson vars Toryparti tar hem en tydlig majoritet i parlamentet. Labour gör ett katastrofalt dåligt val.

38 min
Jeremy Corbyn. Arkivbild. Owen Humphreys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Katastrofval för Labour – Corbyn säger att han inte leder partiet i nästa val

Labour går mot ett katastrofval. På fredagsmorgonen hade partiet tappat från 262 mandat till 198 i det brittiska parlamentet, enligt vallokalundersökningen.

Det gör Jeremy Corbyn till en av de minst framgångsrika Labourledarna, enligt Sky News valanalytiker Michael Thrasher och Will Jennings. Om valresultatet står sig är det partiets sämsta sedan 1935.

När Corbyn talade under natten mot fredagen antydde han att han att han är på väg att lämna sin post, men när det ska ske är oklart.

– Jag kommer inte att leda partiet i nästa val, säger Corbyn.

Han säger att han nu kommer att leda partiet under en ”tid av reflektion”.

2 tim
Läs mer om Brexit
Brexit Röster om brittiska valet
Boris Johnson TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Röster om brittiska valet

Johnson i natt: Det ger oss ett starkt mandat att få igenom britternas vilja

Torypartiets partiledare Boris Johnson stormar mot seger i det brittiska nyvalet. När han talade vid 04.40-tiden svensk tid kallade han det för ett ”historiskt val”.

Han ville inte ta ut någonting i förskott innan ett slutgiltigt resultat finns på plats, men han konstaterade att Torypartiet ser ut att få nog med mandat för att driva igenom ”det brittiska folkets vilja” att lämna EU.

– Det jobbet börjar i dag, säger han.

Boris Johnson vann sin egen valkrets med stor marginal.

2 tim
LISI NIESNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Brexit blir av under ordnade former

Strax efter klockan 06 på Luciamorgonen stod det klart att Boris Johnson får egen majoritet i det brittiska parlamentet, vilket innebär att han nu kommer att kunna leverera på sitt vallöfte om att få brexit gjort.

Catherine Barnard, professor i EU-rätt , är inte förvånad över valresultatet men över hur massiv Johnsons seger blev.

– Det innebär att brexit kommer att levereras definitivt den 31 januari, jag tror under ordnade former, eftersom regeringen har tillräckligt antal stolar i parlamentet för att driva igenom WAB-lagen.

WAB står för Withdrawal agreement bill och är den lag som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.

Nu återstår, enligt Barnard, att se om Johnson kommer att utnyttja sin starka position för att be om en förlängning av övergångsperioden gentemot EU, trots att han tidigare sagt att det inte kommer att ske.

18 min
Boris Johnson på en chipsfabrik under valrörelsen. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Kan bli slutet för ett enat Storbritannien

Valet är en stor framgång för Boris Johnson men för Storbritannien är läget mer osäkert, skriver Independents politiska kommentator John Rentoul i en analys.

Segern för Konservativa partiet innebär att brexit är ett faktum. Det kommer att leda till att Nordirland distanseras från Storbritannien och kommer närmare Irland. Samtidigt gör Skotska nationalistpartiet ett succéval och siktar på en ny självständighetsomröstning.

”Boris Johnson kanske är premiärminister länge, men han kan också bli Storbritanniens sista premiärminister”, skriver Rentoul.

The Guardians Martin Kettle är också inne på att valet kommer att förändra brittisk politik i grunden. Han nämner bland annat Labours katastrofval och frågar sig om partiet kan komma tillbaka.

”Det tyngsta budskapet från väljarna är Labours episka kollaps. Labour har nu förlorat fyra val i rad”, skriver han.

Igår 22:32
Läs mer om Brexit
Brexit Brittiska valets effekter
Brexit Brittiska valets effekter

Brittiska medier: Johnson tar en förkrossande seger

Boris Johnsons troliga storseger i det brittiska nyvalet är det naturliga fokuset på de brittiska tidningarnas förstasidor, som blev offentliga en stund efter att vallokalsundersökningingen presenterats.

”Förkrossande seger för Bojo”, skriver konservativa The Sun med en bild på Johnson med sin valp. ”The dog’s bollox”, skriver tidningen – ett brittiskt idiom som betyder ungefär ”den bästa”.

Labourtrogna Daily Mirror uppmärksammar att oppositionspartiet går mot sitt sämsta val sedan 1935 och kallar det en ”mardröm”. The Independent noterar att Konservativa partiet gör sitt bästa val sedan Margaret Thatchers tid som partiledare.

Idag 00:19
EU-ledarna på toppmötet i Bryssel. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-ledarna lättade efter Boris Johnsons storseger

Nyheten om Konservativa partiets storseger togs emot med lättnad av EU-ledarna på toppmötet i Bryssel, skriver Financial Times.

Valresultatet innebär att brexit är ett faktum, troligen redan tidigt nästa år. Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin säger att landet har krävt klarhet i processen i flera månader.

– Den klarheten verkar vi nu ha fått, säger hon till tidningen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven säger till TT att det är ”ett väldigt tydligt resultat”.

– Det innebär att då kommer vi att kunna påbörja den här separationen nu den 1 februari, säger han.

5 tim
Läs mer om Brexit
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel på en pressträff. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Klimatmötet i Madrid

26 av 27 länder säger ja till klimatneutralt EU 2050

EU:s medlemsländer har enats om att unionen ska vara klimatneutral år 2050, uppger Europeiska rådets ordförande Charles Michel på Twitter.

Under toppmötet i Bryssel pågick förhandlingar in i sen kväll om den nya EU-kommissionens förslag om ”en grön giv” som har målet att lagstifta om att EU ska ha nollutsläpp 2050.

Till slut landade överenskommelsen i att 26 av 27 länder ställer sig bakom målet – och att Polen står utanför, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Igår 23:59
Ursula von der Leyen och Viktor Orbán. TT
undefined

Hård strid om klimatmål: ”De fattiga ska inte betala”

Polen, Ungern och Tjeckien vänder sig emot EU:s mål om att vara en klimatneutral union år 2050, skriver AFP. De östeuropeiska länderna är beroende av kolet och menar att EU borde ta kostnaden för övergången till förnybart.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán menar att länderna måste få finansiella löften och att villkoren bakom dessa måste förhandlas fram, enligt Reuters.

– Vi kan inte tillåta att byråkrater i Bryssel får fattiga människor och fattiga länder att betala kostnaden för klimatförändringarna, säger Orbán.

Igår 17:48
Ursula von der Leyen.  TT
undefined

EU:s gröna giv riskerar att skjutas ned vid toppmötet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens utlovade ”gröna giv” kring EU:s klimatpolitik riskerar att stöta på patrull när unionens stats- och regeringschefer möts i dag, skriver TT.

Den permanente rådsordföranden Charles Michel hoppas att länderna ska kunna enas om att unionen ska vara klimatneutral till år 2050. Han hoppas att länderna ska komma med ett gemensamt uttalande kring detta vid klimatmötet i Madrid, men länder som Ungern, Polen och Tjeckien ser ut att streta emot.

Flera länder uttrycker oro för att det skulle bli svårare att klassificera investeringar i till exempel kärnkraft och kolkraft som gröna i framtiden.

Igår 09:09
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Trumps USA Riksrättsprocessen
Lindsey Graham i mitten. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Senaten uppmanas ändra strategi för riksrättsåtalet

Senaten borde byta strategi kring riksrättsåtalet, skriver republikanen Jim Banks i ett brev till topprepublikanen Lindsey Graham. Det rapporterar Politico som har läst brevet.

Riksrättsutredningen är för närvarande kvar i det demokratledda representanthuset. Men om punkterna mot Trump får stöd där går de vidare för omröstning i senaten, som är republikanernas starka fäste.

Graham, som är ordförande för senatens justitieutskott, har sagt att han vill genomföra en snabb utredning. Men det är viktigt att ”vi bekämpar eld med eld och säger till dem att nog är nog”, menar Jim Banks, som vill att Demokraternas granskning av Trump utreds noggrant. Han hänvisar till den granskning som har gjorts av utredarna bakom Rysslandsutredningen.

”Med största respekt, herr ordförande. Jag uppmanar dig att använda samma filosofi under det kommande riksrättsåtalet”, skriver han.

I en intervju med Fox News kallar Graham riksrättsutredningen för ”nonsens”.

Igår 21:19
Representanthusets justitieutskott sammanträder. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Republikanerna vill stryka åtalspunkter mot Trump

Republikanerna och demokraterna som ingår i representanthusets justitieutskott drabbar i kväll samman i en debatt som blir helt avgörande för fortsättningen i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Efter flera timmars debatt röstades utskottets medlemmar nej till ett tilläggsförslag som syftade till att stryka åtalspunkten om maktmissbruk. Punkten grundar sig i att Trump ska ha hållit tillbaka militärt stöd i syfte att utpressa Ukraina att utreda den politiska rivalen Joe Bidens son. Alla politiker röstade efter partilinjen. De 23 demokraterna röstade nej till tillägget och de 17 republikanerna röstade ja.

Republikanerna har därefter lagt fram ytterligare ett tilläggsförslag. Det handlar om att referensen till Joe Biden ska strykas ur de officiella dokumenten och att fokus i stället ska ligga på sonen Hunter Biden.

Efter debatten kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, skriver CNN. Om det sker så kommer representanthuset att rösta om punkterna nästa vecka.

Igår 18:24
Jerry Nadler under dagens debatt. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ukrainas president hade pistol riktad mot huvudet”

Ordförande för representanthusets justitieutskott, demokraten Jerry Nadler, har kommenterat anklagelserna mot Donald Trump under den pågående debatten. Nadler menar att det är självklart att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Trump inte pressade honom att utreda den politiska motståndaren Joe Bidens son.

– Han hade en pistol mot huvudet, säger Nadler.

Han syftar på att Trump hotat att hålla tillbaka det militära stödet till Ukraina om Zelenskyj inte spelade med kring ”presidentens personliga politiska mål”.

Debatten handlar om hur punkterna mot Trump ska utformas. Senare i kväll kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, vilket kommer att leda till att hela representanthuset röstar om Trumps framtid nästa vecka. Om representanthuset röstar ja till ett riksrättsåtal går frågan vidare till senaten.

Igår 18:48
Läs mer om Trumps USA