Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Löfven om mötet: Ser fram emot en bra diskussion

Global säkerhet och handel står på dagordningen när statsminister Stefan Löfven (S) om två veckor möter USA:s president Donald Trump i Vita huset.
– Vi ska värna och utveckla ett bra förhållande med USA och den amerikanska administrationen, och det är min avsikt att göra det, säger Stefan Löfven till TT.
På frågan om det finns några känsliga frågor han tänker ta upp med Trump, som ju är mycket omstridd även utanför USA, svarar Löfven att han i så fall tar upp det med presidenten, men att han värnar om att utveckla ett bra förhållande.
De båda har tidigare träffats kort i New York och talat i telefon vid två tillfällen.
– Han ringde vid terrorattacken i Stockholm förra året och beklagade det, det uppskattade jag väldigt mycket.
När TT frågar om Trump kommer ta upp ”Last night in Sweden” svarar Löfven:
– Mja, jag tror att han refererade till något han sett på tv. Jag kan berätta om ett Sverige där det går väldigt bra i många avseenden, men vi har våra utmaningar också. Jag ser fram emot en bra diskussion med presidenten.

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

S-löfte: Två miljarder till närakuter och vårdcentraler

Socialdemokraterna lovar sammanlagt 2,3 miljarder kronor för att förbättra den nära vården, skriver TT. Två miljarder ska gå till mer personal och längre öppettider på vårdcentraler och närakuter och till att starta mobila vårdteam.
– Vi behöver se till att vården kommer närmare medborgarna på olika sätt, säger socialminister Annika Strandhäll vid en pressträff på en familjecentral i Vårby gård på måndagen.
Ytterligare 300 miljoner ska satsas årligen på vårdguiden 1177.

1 tim
Illustrationsbild.  JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Experter: Nu ökar risken för utländsk valpåverkan

Påverkansaktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet i höst och ju närmare valet vi kommer desto större blir risken. Det säger Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.
– Det är viktigt att inte släppa garden, säger han.
Att ryska nättroll opererar på forum som Flashback, Facebook och Twitter kan man vara säker på, enligt Mikael Tofvesson. Men hotet mot valrörelsen kommer inte bara utifrån, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan och expert på påverkansoperationer.
– Den största utmaningen på lång sikt är en normalisering av en populistisk argumentationsteknik som inte är baserad på verkligheten eller fakta, säger han.

Igår 11:10
Läs mer om Valrörelsen
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Marcus Berg. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Fifa: Ett missförstånd – Berg kommer inte straffas

Marcus Berg kommer inte att straffas av Fifa efter anklagelserna om att han ska ha avbrutit en dopningkontroll för att i stället göra intervjuer. Det säger Fifas mediechef Hans Hultman till Fotbollskanalen.
– Enligt reglerna så har en spelare rätt till att göra intervjuer så länge spelaren är under övervakning av en kontrollant, säger Hultman som kallar händelsen för ett missförstånd.
Det var efter matchen mot Tyskland som Berg valde att göra intervjuer i stället för att bege sig omedelbart till dopningkontrollen, vilket han blev anmäld för av Fifas dopningkontrollant.

3 min
Marcus Berg inför matchen mot Tyskland. PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Marcus Berg anmäld till Fifa efter dopningbråk

Marcus Berg har anmälts till Fifa efter att han valt att göra intervjuer i stället för att bege sig till en dopningskontroll, rapporterar Fotbollskanalen.
Det var efter förlustmatchen mot Tyskland som Berg kallades till en dopningkontroll och diskussion uppstod mellan Fifas dopningskontrollant och Sveriges landslagschef Lars Richt. Richt står fast vid att det var helt i sin ordning att göra klart intervjuerna först. Men Fifas kontrollant var av annan uppfattning.
– Det slutade med att hon skrev sin version och vi skrev vår version, säger Lasse Richt.
Fifa meddelar under måndagen att ärendet lagts ner och att Berg inte kommer att straffas, skriver Fotbollskanalen.

3 tim
Herrlandslaget i en gemensam markering mot rasism JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Ledare: Ursprung ska varken ge hat eller hyllning

Opinion Den markering som svenska herrlandslaget gjorde mot rasism efter hatet och hoten mot spelaren Jimmy Durmaz uppmärksammas på flera ledarsidor.
Årets världsmästerskap i fotboll sker i skuggan av en politisk verklighet med Donald Trump, Vladimir Putin och nationalistiska partier på frammarsch i Europa, enligt Dagens Nyheters ledarsida. Men den öppna rasismen i sportsammanhang är ingen nyhet. Ramsorna var värre på 1980-talet och motreaktionerna mot hatet mot Durmaz var många gånger starkare än den supporterminoritet som ”framkallade bilden av en storm”, skriver tidningen.
I Svenska Dagbladet skriver Tove Lifvendahl att de starka motreaktionerna på hatet mot Durmaz visar på ryggrad. Men samtidigt som en människas ursprung inte ska leda till hat eller hot menar hon att det inte heller får leda till hyllningar.
Hon skriver att de som till exempel talar om en särskild mångfaldskompetens som är kopplad till ursprung ”spelar i samma liga” som de som angriper Durmaz ursprung. ”När omsorgen om minoriteten tippar över i välmenande tankar om särbehandling, hamnar vi tankemässigt i samma utgångspunkt som rasisterna”, skriver hon.

6 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
Erdogans supportrar viftar med flaggor i Istanbul.  YASIN AKGUL / AFP
Valet i Turkiet

Analys: Turkiets hjärta har återigen splittrats i två

Spekulationer om valfusk lär inte tystas lätt, trots president Recep Tayyip Erdogans försök att måla upp sina motståndare som dåliga förlorare. Det skriver SVT:s Tomas Thorén i en analys efter Erdogans seger i det turkiska presidentvalet.
Thorén skriver att Turkiet nu har delats upp i två läger av ”hysterisk glädje och avgrundsdjup besvikelse”.
BBC:s korrespondent Mark Lowen beskriver ett liknande scenario: att Turkiets hjärta återigen splittrats i två. Han skriver att valresultatet innehöll två överraskningar: det gick mycket bättre än väntat i parlamentsvalet för Erdogans högerextrema allianspartner MHP, och det kombinerade stödet för de två oppositionella presidentkandidaterna Muharrem Ince och Meral Aksener blev lägre än väntat.
Måhända kan det vara en liten tröst för Erdogans kritiker att presidenten inte lyckas få mer stöd än 53 procent, trots att 90 procent av alla medier i Turkiet är regeringstrogna och i stort sett ignorerat oppositionen under valrörelsen, skriver Lowen och citerar oppositionspolitikern Selin Sayek Boke:
”Vi lever i en fascistregim. Men fascistregimer brukar inte vinna val med 53 procent, de vinner med 90 procent. Så det här visar att det fortfarande finns progressiva värderingar här och att de kan blomstra”.

1 tim
Muharrem Ince.  UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Oppositionsledare erkänner sig besegrad

Den turkiska oppositionsledaren Muharrem Ince meddelar att han accepterar valresultatet, skriver AFP.
Enligt valmyndigheten fick den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan stöd av 52,5 procent av väljarna och går därmed segrande ur valet utan att behöva gå igenom en andra omgång.
Ince, som leder partiet CHP och sågs som Erdogans huvudmotståndare, varnar samtidigt för att Turkiet har gett sig in på en farlig väg. Han kallar det nya systemet en ”enmansregim” och säger att upptakten till valet präglats av orättvisa. Ince, vars exponering i medier varit minimal i jämförelse med Erdogans, säger också att partikamraterna i CHP framgångsrikt bekämpat försök till valfusk.
– Det förekom fulspel med röster, men våra vänner som såg detta bekämpade det. I mitt eget och Turkiets namn tackar jag dem, säger han.

3 tim
Margot Wallström (S).  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Wallström: Erdogan kan inte ge demokratilektioner

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) reagerar starkt på uttalandet som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjorde efter valet på söndagen.
Erdogan sa bland annat att Turkiet levererat en ”uppläxning i demokrati för omvärlden” eftersom valdeltagandet låg på 87 procent.
– De kan inte säga att de ska ge andra länder lektioner i demokrati, säger Wallström till SVT Nyheter.
Hon pekar särskilt på att oppositionsledare i Turkiet har fängslats och hur landet hanterat kurdfrågan.

3 tim
Läs mer om Valet i Turkiet
Ola Sigvardsson/Illustrationsbild TT
#metoo-uppropet

Flera tidningar fälls efter me too-publiceringar

Allmänhetens Pressombudsman, PO, fäller flera tidningar för tio publiceringar i samband med me too. Det meddelar PO Ola Sigvardsson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Tidningarna har brutit mot god publicistisk sed.
De flesta fällningarna gäller Expressen. Även Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Hänt i veckan och Arbetaren fälls. Publiceringarna gäller Fredrik Virtanen, Martin Timell, en medarbetare på Sverige Radio och en icke namngiven person.
PO skriver att anklagelserna som riktats mot de berörda personerna är mycket allvarliga och rör integritetskänsliga frågor där ord ofta står mot ord. ”För den som offentligt anklagas för sexualbrott – oavsett sanningshalt – kan konsekvenserna bli livsavgörande”, skriver han.

4 tim
Thomas Mattsson Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

”Kärleksförklaring” till konkurrenten får kritik

En lång text om Aftonbladet som skrevs av Expressens chefsredaktör Thomas Mattsson, ”Kärleksförklaring till Aftonbladet”, tillhör en av de tio publiceringar som klandras av Allmänhetens pressombudsman, skriver Medievärlden. Bland annat skriver PO att Expressen har passerat gränsen för vad som är ”pressetiskt acceptabelt” när tidningen antyder att namngivna anställda på Aftonbladet ”kanske begått ’rena övergrepp’”.
Den allvarligaste kritiken från PO riktas mot en publicering i tidningen Arbetaren som anses ha ”brutit grovt” mot god publicistisk sed. Anklagelserna som förts fram i tidningen saknar belägg, enligt PO. Samma publicering har tidningen tidigare försvarat med att man ville föregå anklagelser om mörkning från alternativa medier, skriver Resumé.

2 tim
Läs mer om #metoo-uppropet