Stefan Löfven.  Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Löfven: Slopad värnskatt var det mest smärtsamma

Att slopa värnskatten är den mest smärtsamma följden av samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med SvD:s Perfect Guide.

Han beskriver det som ett vägval för att stå upp mot högerextremismen.

– Jag hade inte valt att ta bort värnskatten eftersom det är en skattesänkning för de som har mest. Men ett avtal ska man titta på i sin helhet, säger Löfven.

I intervjun öppnar han också upp om uppväxten på barnhem och sedan i fosterfamilj, och även om att han själv aldrig skaffade barn.

– Det är klart att jag tänkt att det vore mysigt att ha en liten som kommer och säger ”pappa”. Det är ingen sorg som plågar mig, men jag har funderat på det.

Toppnyheter

Eric Torell / Åklagaren Martin Tidén. TT
Dödsskjutningen av Eric Torell

Just nu: Eric Torell-domen överklagas inte av åklagare

Åklagaren Martin Tidén kommer inte att överklaga domen mot de tre poliser som friades för dödsskjutningen av Eric Torell, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Tingsrätten har gjort en bevisvärdering och ogillat åtalet om vållande till annans död och tjänstefel. Jag bedömer att hovrätten inte kommer att göra en annan bedömning. Domen överklagas därför inte, säger Martin Tidén.

Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts till döds i Vasastan i Stockholm under förra sommaren när han bar ett låtsasvapen och polisen uppfattade det som en hotfull situation.

Torells familj har sagt att de inte kommer att driva en överklagan själva om åklagaren inte vill göra det.

15 min
Katarina Söderberg.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eric Torells mamma: Får inte riktigt kläm på nödvärn

Eric Torells mamma Katarina Söderberg förklarar för P4 Stockholm varför hon och familjen vill överklaga domen där tre poliser frikändes för brott i samband med dödsskjutningen av hennes son.

– Om man får skjuta någon i ryggen, då är det ju helt legalt att skjuta medborgare i ryggen. Man får inte riktigt kläm på det här med nödvärnsrätten, säger Katarina Söderberg till radion.

Hon berättar samtidigt att det känns skönt att ett antal luckor om vad som hände den 8 augusti förra året när hennes son sköts ihjäl har fyllts i.

Familjen kommer att överklaga domen om åklagaren också är intresserad av det, men man kommer inte att driva en överklagan på egen hand.

14 okt
Läs mer om Dödsskjutningen av Eric Torell
Brexit Storbritanniens framtid
Dominic Raab/ Boris Johnson / Mark Spencer. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Ministrarna kärleksbombar – rebeller uppges ge stöd

Boris Johnson har inlett en intensivt kärleksbombande riktat mot 21 toryledamöter i parlamentet som sitter som politiska vildar. Johnsons ministrar försöker nu övertyga dem om det nya brexitavtalet, skriver The Times. Regeringen uppger att mellan 15 och 17 av dem kommer att backa brexitavtalet.

Det ser också ut som att majoriteten av ledamöterna i ”hårdbrexitgruppen” kommer gå med på avtalet, rapporterar The Independent.

Enligt tidningen är det Tories gruppledare Mark Spencer som fått i uppdrag att bearbeta Labours ledamöter men uppskattningen om hur många han fått med sig varierar stort.

Utrikesminister Dominic Raab säger att man inte gett upp hoppet om att vinna över nordirländska unionistpartiet DUP som hittills inte vikt från sin ståndpunkt att avvisa förslaget.

1 tim
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. KENZO TRIBOUILLARD / AFP
undefined

Nu inleds Johnsons kamp – måste övertyga om avtalet

Efter segern i Bryssel står Boris Johnson inför sin största batalj någonsin, skriver Bloomberg i dag efter att EU och Storbritannien enats om ett brexitavtal under torsdagen.

Han måste övertyga sina egna konservativa ledamöter i parlamentet så väl som oppositionspolitiker om att det framförhandlade avtalet är rätt väg att gå. Redan i Bryssel började telefonsamtalen, sa en regeringskälla till Politico i går.

Johnson väntas rikta sitt fokus på Labours ledamöter från områden som är för brexit, en grupp av Torybrexitörer, samt de politiska vildar som uteslutits från hans eget parti, skriver BBC.

Samtal med unionistpartiet DUP väntas också fortsätta, trots att partiet i går fortsatte att motsätta sig avtalet.

Idag 04:41
EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. OLIVIER MATTHYS / POOL
undefined

Ledare: Änglalikt tålamod med den brittiska cirkusen

Opinion Överenskommelsen mellan EU och Storbritannien om ett nytt brexitavtal står i fokus på åtskilliga ledarsidor i dag. Enligt Expressens ledarsida har ”EU-länderna visat ett änglalikt tålamod med den pågående cirkusen i brittisk politik”. Ledaren menar att den linjen bör hållas även om det brittiska parlamentet röstar nej till avtalet på lördag. ”Om Storbritannien begär ytterligare en förlängning borde det accepteras.”

Folkbladets Widar Andersson skriver att avtalet kan visa sig vara ännu ett i raden av fåfänga försök att få till ett utträdesavtal. Men om det håller är det en stor gärning av Boris Johnson och EU:s ledare, menar han. ”I dessa tider när inget knappt någonstans tycks vara beständigt eller på riktigt i politiken så tar politikerna sig samman i elfte timmen och kompromissar ihop sig om ett avtal i en stor och mycket besvärlig fråga.”

VLT:s Lars Ströman skriver i en ledare att freden på Nordirland kan räddas med det nya avtalet men att den brittiska ekonomin kommer att drabbas hårt.

5 tim
Läs mer om Brexit
Barcelonas Leo Messi och Reals Sergio Ramos. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Självständighetskampen i Katalonien

El Clásico-matchen skjuts upp på grund av oroligheter

Spaniens fotbollsförbund har beslutat att skjuta upp nästa veckas match mellan FC Barcelona och Real Madrid. El Clásico-matchen skulle spelats på Barcelonas hemmaarena Camp Nou nästa lördag men på grund av de pågående oroligheterna i Katalonien kommer den att spelas vid ett senare tillfälle.

Protester pågår i flera delar av Katalonien efter att flertalet separatistledare som vill ha självständighet för regionen i söndags dömdes till fängelsestraff.

26 min
Puigdemont (tv), arkivbild/protesterna i Barcelona i dagarna. TT
undefined

Puigdemont överlämnar sig till belgiska myndigheterna

Den katalanske ex-ledaren Carles Puigdemont har överlämnat sig till belgiska myndigheter, skriver AP. Efter att flera av hans tidigare självständighetskollegor dömts till långa fängelsestraff har Spanien förnyat en arresteringsorder mot Puigdemont.

Av ett uttalande framgår att Puigdemont motsätter sig alla utlämningsförsök till Spanien. Det är inte känt om han frågas ut eller har frihetsberövats, enligt nyhetsbyrån.

De senaste dagarna har protesterna eskalerat i Barcelona. Under fredagen väntas tiotusentals människor gå ut på gatorna. Stora protestmarscher närmar sig också huvudstaden, flera vägar har stängts av och flyg har ställts in.

2 tim
Protester i Barcelona på torsdagskvällen. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barcelona rustar inför stora protester under fredagen

Oroligheterna har eskalerat i Barcelona och i dag väntas stora demonstrationer. Ilskan har blossat upp efter att framträdande politiker dömts till långa fängelsestraff för sina roller i självständighetskampen för Katalonien.

Tiotusentals människor väntas demonstrera i staden under dagen och polisen rustar för kravaller, skriver flera medier.

Efter ett tillfälligt lugn blev gårdagskvällen våldsam med bråk och brända kafémöbler på det populära stråket Las Rambla. 58 personer uppges ha skadats i det området, och ytterligare 38 ska ha skadats i andra städer där protester utbrutit.

Idag 04:24
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Ulf Kristersson invigningstalade på M-stämman på fredagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-stämman i Västerås

”Svårt för moderater när alla låter som moderater”

Opinion Det går bra för moderata idéer – men sämre för Moderaterna. Det skriver Barometerns ledarskribent Martin Tunström med anledning av den pågående M-stämman i Västerås. Enligt Tunström tävlar S om att vara tuffast i kampen mot exempelvis gängkriminalitet. ”Motvinden för Moderaterna beror inte minst på att nästan alla i dag låter som Moderaterna alltid gjort.”

Henrik L. Barvå, ledarskribent på Nya Wermlands-Tidningen, skriver att Moderaterna är vilsna tillsammans. När Ulf Kristersson talar om klassresor är det statens ansvar M-ledaren talar om, enligt Barvå. ”Alla talar om statens ansvar och om inte ens Moderaterna kan frammana engagemanget att tala om individens ansvar lär ingen göra det.”

Inte heller Aftonbladets ledarskribent Jenny Wengberg tycker att Moderaternas väg framåt är tydligt utstakad. I stället ser hon ”symbolpolitiskt trams” och en vilsen Kristersson.

4 tim
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssel, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att fler topsas: ”Lätt lösning, begå inga brott”

Moderaternas partistämma väntas i dag säga ja till ytterligare skärpningar av partiets rättspolitik.

Det handlar bland annat om att ge polisen större möjligheter att samla in, registrera och analysera fingeravtryck, foto och DNA, skriver TT. Enligt partiets förslag ska det räcka med att fängelse ingår i straffskalan för ett brott som någon misstänks för – då ska polisen få topsa. Det skulle exempelvis inkludera skadegörelse, olovlig körning och ringa stöld, brott som i normalfallet ger böter men där fängelse finns i skalan.

– Vi landar i att när så många brott inte klaras upp, då är det rimligt att ta det här steget. Har du problem med att finnas i polisens register, så begå inga brott. Det är en enkel lösning, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

5 tim
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringen får inte vårt stöd i migrationsfrågan”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror inte att de blocköverskridande samtalen om migrationspolitiken kommer att leda till ett resultat, skriver Dagens Nyheter.

– Om regeringen vill ha stöd för sin politik så får de inte det av oss, sa han till tidningen när partiets stämma i dag inleddes i Västerås.

Han tror även det kan bli svårt att få till en bred överenskommelse i migrationsfrågan då regeringspartierna S och MP står långt ifrån varandra.

M-ledaren säger att frågan om att minska invandringen till Sverige är den enskilt viktigaste inom migrationspolitiken, där ett rimligt riktmärke är att ta in lika många som de nordiska grannländerna gör.

Igår 16:26
Läs mer om M-stämman i Västerås
Bernice King. Annie Rice / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen kring Facebook

Dottern: Luther King dog på grund av desinformationen

Medborgarrättsaktivisten Martin Luther Kings dotter Bernice King säger att hennes far mördades på grund av desinformationskampanjer. Det säger hon som svar på Facebook-vd:n Mark Zuckerbergs tal om att sociala medier inte bör faktagranska politiska annonser.

Två gånger i talet, som livesändes på plattformen och till stor del handlade om vikten av yttrandefrihet, hänvisade Zuckerberg till Martin Luther King. Han sa att plattformen bör ge utrymme för minoritetsröster och uppgav att det juridiska stödet för yttrandefrihet – även vid faktafel – baseras på ett rättsfall med en kampanj från medborgarrättsrörelsen.

Den 39-årige Nobelpristagaren Martin Luther King mördades i Memphis 1968. James Earl Ray dömdes till 99 års fängelse för mordet. Han erkände men tog sedan tillbaka medgivandet, varpå han fick stöd av Martin Luther Kings son Dexter Scott King.

2 tim
Nick Wass / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Zuckerberg livesände långt tal om yttrandefrihet

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg livesände igår ett långt tal på Facebook där han redogjorde för sina åsikter om yttrandefrihet. Zuckerberg sade bland annat att han övervägt att förbjuda politiska annonser på det sociala nätverket, och förklarade varför man valt att inte göra det.

– Politiska annonser kan vara en viktig röst, speciellt för lokala politiker, nya utmanare och för grupper som jobbar med sakfrågor som media normalt sett inte bevakar, sade Zuckerberg.

Zuckerberg menade vidare att det skulle vara mycket svårt att veta var man skulle dra gränsen för vad som anses vara politiska annonser.

– Det förekommer fler annonser om sakfrågor än om val. Ska vi bannlysa annonser om vård, immigration eller om att stärka kvinnors ställning?

Zuckerbergs livesända tal kom kort efter att Facebook kritiserats hårt för att man tillåtit politiker att använda sig av felaktig information i annonser.

Idag 04:42
Läs mer om Turbulensen kring Facebook