Nyamko Sabuni och Annie Lööf  TV4
Reaktioner på höstbudgeten

Lööf och Sabuni nöjda: Fortsätter liberala reformer

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gästade under morgonen TV4 Nyhetsmorgon för att prata om höstbudgeten som presenteras i dag.

Budgetpropositionen är till viss del ett resultat av januariavtalet som förhandlades fram av regeringspartierna, C och L i vintras. Både Sabuni och Lööf uppger att de är nöjda med de satsningar som de fått igenom i budgeten.

– I ett samarbete ska alla partier känna att de är nöjda, säger Sabuni i programmet.

Hon lyfter speciellt fram budgetsatsningar på försvar och välfärd samt den slopade värnskatten som Liberalerna menar behövs för att stärka den svenska konkurrenskraften.

– Vi tycker att det är viktigt att forstsätta den liberala reformagendan, säger Lööf och pekar på satsningar på sänkta skatter och mer pengar till klimat och landsbygd.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Illustrationsbild Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Fler än 10 000 döda i USA – men färre vårdas i New York

Totalt har nu över 10 000 dödsfall i covid-19 registrerats i USA, rapporterar Reuters som hänvisar till sina egna beräkningar.

Samtidigt kommer flera mer positiva tecken från New York.

– Antalet intagna på sjukhus minskar liksom antalet intensivvårdspatienter, säger guvernören Andrew Cuomo som menar att detta kan vara tecken på att kurvan börjat plana ut.

– Det kan fortsatt gå åt båda hållen. Det beror på vilka åtgärder vi vidtar.

Cuomo varnade för att alltför tidigt återgå till det normala. Tidpunkten för när skolor och förskolor åter ska öppna sköts fram till 29 april.

Under måndagen hade 4 758 dödsfall i covid-19 registrerats i delstaten.

2 tim
Kvinna i en av New Yorks parker. Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”New York kan behöva begrava döda i parkerna”

New York har drabbats hårt av coronaepidemin i USA – så pass att det kan bli tal om att gräva ner döda i New Yorks parker. Det skriver demokratiske politikern Mark Levine, som sitter i stadens fullmäktige, på Twitter.

”Gravar kommer grävas med plats för tio kistor i rad. Åtgärden kommer vara värdig, ordnad och temporär, men det kommer vara svårt för New York-borna”, skriver han.

Hela New Yorks delstat har i nuläget 123 000 bekräftade fall och över 4 000 dödsoffer.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Hallengren bjuder in till samtal om nya krislagen

Socialminister Lena Hallengren (S) bjuder in samtliga riksdagspartier till samtal om regeringens förslag om utökade befogenheter för att bekämpa coronavirussmittan. Det säger hon till TT.

Både KD och M har under dagen öppnat för att rösta mot förslaget i dess nuvarande form, och även Lagrådet har önskat att det förtydligas på en del punkter.

Förslaget innebär bland annat att regeringen ska kunna begränsa folksamlingar och flytta sjukvårdsresurser mellan regionerna.

26 min
Illystrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vissa betänkligheter” från Lagrådet mot nya lagen

Lagrådet anser att det finns ”vissa betänkligheter” i regeringens förslag om utökade befogenheter under coronakrisen och att en del saker behöver förtydligas. Det skriver rådet i sitt yttrande.

Bland annat påpekas att det med anledning av förslagets ”extraordinära karaktär” är viktigt att riksdagen ska få möjlighet att pröva de beslut regeringen fattar samma eller senast nästa dag. Rådet vill också att det tydligare definieras vad regeringen får besluta om.

Dock delar rådet regeringens bedömning att det finns ett behov av ”ytterligare normgivningsbemyndiganden”.

Enligt förslaget skulle regeringen bland annat få möjlighet att tillfälligt begränsa folksamlingar, stänga köpcentrum, nattklubbar och restauranger och omfördela sjukvårdsmaterial mellan regionerna.

2 tim
Tomas Eneroth. Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen säkrar visst inrikesflyg – inför trafikplikt

Regeringen inför en temporär allmän trafikplikt, 105 miljoner avsätts för att vissa kritiska flyglinjer ska fungera. Det meddelade Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

Syftet är att samhällsviktiga transporter av bland annat sjukvårdsmaterial och viss personal ska upprätthållas.

Beslutet gäller linjer från Arlanda till norra Sverige, samt Gotland och trafiken ska nu skyndsamt upphandlas av Trafikverket.

Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Vård av covid-19-sjuka i Barcelona. PAU BARRENA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Symptomfria tros kunna smitta några dagar

Även personer som ännu inte uppvisar symptom tros kunna sprida det nya coronaviruset, uppger Världshälsoorganisationen (WHO) enligt NBC. Organisationen bedömer att smittan i vissa fall kan spridas en till tre dygn före det att den smittade själv uppvisar några symptom.

WHO säger också att ansiktsmasker inte är någon magisk lösning för att stoppa spridningen, men att det kan vara motiverat på platser där social distansering eller god handhygien kan vara svårt att upprätthålla, skriver AFP.

Organisationen varnar också för att en allmän användning av olika munskydd kan leda till brist inom vården där de gör störst nytta.

1 tim
Sjukvårdare i Kina. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter elva veckor avslutas Wuhans karantän

Karantänen i kinesiska mångmiljonstaden Wuhan, där coronaviruspandemin startade för snart tre månader sedan, kommer att avslutas på onsdag. Men invånare får bara vistas ute om de kan bevisa att hälsan är god och att man bor i ett ”epidemifritt” område. Det skriver South China Morning Post.

I nuläget bedöms 99 procent av stadens 7 000 bostadsområden vara just ”epidemifria”. Myndigheterna i Wuhan kommer fortsättningsvis att uppmana invånarna att endast gå ut om det är absolut nödvändigt.

Elva veckor har gått sedan invånarna i staden från förbjöds att lämna hemmet för att förhindra spridning av coronaviruset.

3 tim
Kvinnor i Iran som tillverkar munskydd. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Kan se gradvis minskning av smittan

Irans regering säger att antalet nya smittofall ser ut att följa en nedåtgående trend, rapporterar AFP. Antalet nya bekräftade fall, 2 274 stycken, är lägre än föregående dygn för sjätte dagen i rad.

– Tack vare restriktionerna kring social distansering kan vi se en gradvis och långsam nedgång i antal nya fall de senaste dagarna, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för regeringen.

Samtidigt varnar regeringen för att coronaviruset är ”långt från under kontroll”.

136 nya dödsfall har rapporterats det senaste dygnet i Iran.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Ursula von der Leyen. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Röster om viruset

EU-toppen: Vi kommer på fötter igen – tillsammans

Opinion EU:s samlade insats mot coronakrisen är den största i hela världen, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en debattartikel i Expressen.

Hon skriver att de miljarder som spenderas i dag för att avvärja en större katastrof är en investering för att skydda Europa även i framtiden och att de kommer att påverka generationer av européer.

Hon liknar satsningen vid en Marshallplan, som på sikt kommer att leda till ett mer modernt, hållbart och motståndskraftigt Europa.

”Och jag tvivlar inte på att vi i Europa inom kort kommer att vara på fötter igen. Tillsammans”, avslutar hon.

1 tim
Merkel MARKUS SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Coronakrisen är EU:s största prövning hittills”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskriver coronakrisen som EU:s största prövning sedan unionen bildades. Det rapporterar AFP och Bloomberg.

– Den stora hälsoutmaningen påverkar samtliga medlemsländer, men på olika sätt, säger hon vid en pressträff och betonar att den viktigaste uppgiften är att EU kommer stärkt ur den ekonomiska krisen.

Bland medlemsländerna finns motsättningar om hur ländernas lånevillkor ska utformas. Minst 14 euroländer, främst i södra Europa, vill att de villkoren för de åtgärdspaket som planeras från EU-håll ska vara lika för alla länder, oavsett hur bra skick deras ekonomi var i innan krisen bröt ut. Mer stabila euroekonomier, som Tyskland och Nederländerna, är kritiska till det förslaget.

Vid pressträffen sa Merkel också att Europa behöver bli självförsörjande vad gäller produktion av skyddsmasker.

2 tim
Arkivbilder TT
undefined

Ledare: Brottsligheten kan öka i coronakrisens spår

Opinion Coronakrisen fortsätter att dominera de svenska ledarsidorna på måndagen.

Både Expressen och Svenska Dagbladet tar upp det lagförslag som ska ge regeringen kraftigt ökade befogenheter.

”Regeringen stärker sin makt – ett decennium försent”, skriver Expressen och syftar på att Grundlagsutredningen redan 2008 föreslog att regeringen i en allvarlig kris skulle kunna fatta beslut som i vanliga fall kräver riksdagsbeslut.

SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson är av en annan åsikt och skriver att ”regeringens önskan om oinskränkt makt är grotesk”.

Den tillfälliga lagen som ska ge regeringen utökad makt är tänkt att gälla i tre månader, men Ludvigsson frågar sig vad det är som säger att det kommer bli just så. ”Om det tillfälliga är bekvämt för dem som beslutar om det, finns överhängande risk att tillfälligheten blir lång”, skriver hon.

Göteborg-Postens Håkan Boström fokuserar i stället på coronakrisens mer långtgående ekonomiska och politiska följdverkningar. ”Om vi går mot en ekonomisk nedgång efter coronastoppet riskerar brottsligheten att växa ytterligare”, skriver han.

Idag 07:01
Läs mer om Röster om viruset
Coronaviruset Smittans effekter
Anders Tegnell/Håkan Hellström. TT
Coronaviruset Smittans effekter

Anders Tegnell tror inte att Hellströms konserter blir av

I juni är det tänkt att Håkan Hellström ska göra storstilad comeback på Ullevi i Göteborg med tre konserter. Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror att sannolikheten är låg att konserterna blir av på grund av den pågående coronaepidemin i landet.

– Det vore förstås trevligt, men jag tror inte det är lämpligt med så stora folksamlingar så tidigt i juni, speciellt inte när det lär komma folk från hela Sverige och kanske angränsande länder också, säger han till GP.

Han framhåller att det inte är omöjligt att konserterna blir av och att man kan göra en bättre prognos ju närmare man kommer datumen.

27 min
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Räkna med att semestra i Sverige i år

Man ska inte räkna med att kunna resa utomlands på semester i sommar – det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han säger att det blir ”problematiskt” att resa i världen, med inställda flyg och mycket gränskontroller.

– Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Tegnell.

Han tror till och med att det kommer att bli svårt att resa till Sveriges grannländer. Så sent som i fredags förlängde UD sin avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Bent Høie. Arkivbild. Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norges hälsominister: Epidemin under kontroll

Coronavirusepidemin i Norge är nu under kontroll. Det menar hälsominister Bent Høie under en presskonferens på måndagen, enligt norska Dagbladet.

Norrmän som har viruset överför det nu till 0,7 personer, ett tecken på att smittspridningen alltså är under kontroll. Innan landets stränga åtgärder infördes smittade varje person ytterligare 2,5 personer.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått tillsammans, säger Bent Høie.

3 tim
Köer vid norsk fruktmarknad Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya beräkningar från Norge visar upp en positiv trend

Varje coronasmittad norrman smittar nu i genomsnitt färre än en person, enligt beräkningar från landets hälsomyndigheter som nättidningen Filter Nyheter tagit del av.

Den positiva trenden med en nedgång i antalet smittade bekräftas av assisterande hälsodirektör Espen Nakstad i en intervju med NRK. Han vill dock inte blåsa faran över.

– Hela 2020 måste vi tänka på att hålla avstånd till varandra, att vi måste testa oss om vi blir sjuka och att vi inte skickar barn till skola och förskola eller går till jobbet om vi är sjuka, säger Espen Nakstad till NRK.

På onsdag väntas den norska regeringen ta beslut om huruvida man ska lätta på någon av restriktionerna efter påskhelgen.

Idag 11:41
Mette Fredriksen/illustrationsbild.  TT
undefined

Danska polisen kontrollerar sommarstugor i påsk

Danmarks polis kommer att skickas ut till sommarstugeområden på Syd- och Sønderjylland för att kontrollera att fritidshusen verkligen står tomma i påsk, rapporterar TT och danska nyhetsbyrån Ritzau.

Även på andra håll spänner polisen musklerna inför storhelgen.

– Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.

Enligt Danmarks statsminister Mette Fredriksen är den följande veckan avgörande för om landet gradvis kommer att kunna lätta på restriktionerna eller inte.

Idag 09:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Anders Tegnell vill se fler tester på äldreboenden

Det största bekymret när det gäller coronaviruset i Sverige just nu är situationen på äldreboenden. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell på sin presskonferens på måndagen, skriver TT.

Att smittan tagit sig in på många äldreboenden är huvudorsaken bakom många dödsfall. Enligt Tegnell är problemet mindre i Norge där fler ur personalen testats.

– Så vår linje är absolut att så fort vi kan testa fler, så är testning av personal och patienter på äldreboenden högt prioriterat, sa Tegnell enligt Expressen.

Däremot anser att han de åtgärder som införts i samhället i övrigt, framför allt i form av uppmaningar om vikten av att tänka på hygienen, tycks ha effekt. Ett tecken på detta är att utbrotten av såväl årets säsongsinfluensa som vinterkräksjukan stannat av.

4 tim
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kylrum för mat används som bårhus: ”Inte värdigt”

Det är trångt på landets bårhus under coronautbrottet, då många begravningar skjuts upp. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har ett oanvänt kylrum för mat öppnats upp för att provisoriskt förvara kroppar, skriver Aftonbladet. ”Detta är inte värdigt”, säger en anonym anställd till tidningen.

Sjukhusets funktionschef Claes Ruth bekräftar för tidningen att de står inför en svår situation.

– Vi ser att inflödet av kroppar är större än utflödet. Det här gäller på alla sjukhusen, säger han och tillägger att man gör allt för att säkerställa en värdig hantering av de avlidna.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Ambulanshelikoper i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Uppsala hjälper vården i Stockholm under krisen

Region Uppsala kommer att ställa upp med resurser för att hjälpa den hårt belastade Region Stockholm under coronakrisen. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommer bland annat att bidra med helikoptertransporter, samt intensivvårspersonal under transporterna. Dessutom kommer Uppsala att dirigera sina ambulanser att ta hand om patienter även utanför regiongränsen.

– Vi har en stigande trend med allt fler som behöver sjukhus- och intensivvård i Region Uppsala, men vi är ännu inte i samma svåra läge som Region Stockholm. Det är självklart att vi hjälper till med det vi kan, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

4 tim
Infarten till fältsjukhuset. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu inga patienter till fältsjukhuset i Älvsjö

Tanken var att det nya fältsjukhus som uppförts vid Älvsjömässan skulle ha börjat användas under måndagen. Men än så länge har sjukhuset inte behövt tas i bruk. Behovet har helt enkelt inte uppstått ännu, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

"Både under söndagskvällen och måndag morgon kan vi konstatera att vi har gott om platser för både intensivvård och slutenvård. Vi arbetar hårt för att fortsätta öka kapaciteten ytterligare vid våra akutsjukhus", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i pressmeddelandet.

På måndagen var över 50 intensivvårdsplatser och flera hundra vanliga slutenvårdsplatser lediga vid akutsjukhusen i Region Stockholm. Under dagen har 127 nya fall konstaterats i regionen.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset