Illustrationsbild. Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYR N
Utrikes

Massiv polisinsats på skola i Köpenham – ung man gripen

Polisen ska ha gjort en stor insats på en skola i Köpenhamn under måndagseftermiddagen, rapporterar Kvällsposten. En ung man ska ha gripits.
Enligt danska TV2 ska polisen ha misstänkt en skolskjutning efter att en elev blivit avvisad från gymnasiet:
– Vi arresterade eleven vid hans hem utan dramatik Samtidigt spärrade vi av gymnasiet, meddelade polisen i Köpenhamn på måndagseftermiddagen vid en presskonferens.

Toppnyheter

Häktningsförhandling i Västmanlands tingsrätt efter att mannen i tjugo års åldern som misstänks för skottlossning mot en polisman bostad i Västerås. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Efter skott mot polisbostad – bevisen räcker inte för åtal

Bevisen mot den 21-årige man som misstänks för att ha skjutit mot en polis villa i Västerås räcker inte, skriver TT. Han kommer alltså inte att åtalas för mordförsök.
"Förundersökningen är inte avslutad och mannen är inte avförd som misstänkt, men på det material som finns nu kommer åtal inte att kunna väckas" skriver åklagaren Birgitta Fernlund i ett pressmeddelande.
Mannen är fortsatt misstänkt för flera andra brott, bland annat grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, och kommer därför fortsatt sitta häktad.

4 min
Beslagtagna vapen. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen vill ha hårdare straff för vapenbrott

Regeringen vill skärpa straffen för vapenbrott ytterligare, rapporterar SR Ekot. Den pågående vapenutredningen har fått i uppdrag att ta fram förslag på ny lagstiftning. Syftet är att mängden illegala vapen ska minska i samhället.
– Vi måste se till att stoppa fler vapen från att komma in i Sverige, och då måste det vara förenat med en rejäl konsekvens om man för in illegala vapen i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio Ekot.
De senaste åren har antalet fall av dödligt våld där skjutvapen använts ökat. Riksdagens justitieutskott har redan tidigare krävt ytterligare straffskärpningar.

4 tim
Illusstrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ingen skjuten till döds i Stockholm på tre månader

Ingen person har skjutits till döds i Stockholm på tre månader. Men samtidigt pågår 135 utredningar om mord eller mordförsök, rapporterar SvD.
Trots att inledningen av året dominerades av rapporteringar om skottlossningar har bara två personer dött i skjutningar i år, jämfört med sex personer under samma tid förra året.
Stockholmspolisen arbetar aktivt med att få bort vapen och minska våldet i gängmiljöer. Men kriminalkommissarie Gunnar Appelgren vill inte dra för stora växlar av siffrorna.
– Vi vet att det kan komma bakslag, vilket skedde i Göteborg. Det kommer nog ta 3–5 år innan vi kan prata om trender, säger han.

Igår 19:33
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

Kindberg lämnar jobbet som vd för Östersundshem

Östersunds FK:s klubbordförande Daniel Kindberg säger upp sig från sin post som vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, rapporterar Expressen.
Kindberg anhölls i tisdags, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han släpptes i går men misstankarna mot honom kvarstår.
– Mot bakgrund av det som har skett har ansökan accepterats och Daniel Kindberg avgår med omedelbar verkan, säger Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor till tidningen.

2 tim
Daniel Kindberg. Arkivbild. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

Kindberg tar timeout som ordförande i Östersunds FK

Daniel Kindberg tar timeout som ordförande i Östersunds FK, skriver klubben på sin hemsida. Bakgrunden är brottsmisstankarna mot honom.
– Det går inte att sitta i styrelsen eller på annat sätt företräda klubben så länge nuvarande misstankar kvarstår. Det gemensamma beslutet gäller under utredningstiden, säger vice ordförande i Östersunds FK, Hasse Carlsson.
Kindberg anhölls i tisdags, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han släpptes i dag men misstankarna mot honom kvarstår. Han har valt att inte kommentera situationen i nuläget, skriver klubben i pressmeddelandet.

Igår 19:41
Daniel Kindberg. Arkivbild. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstankarna mot Kindberg

Daniel Kindberg släppt – misstankarna har stärkts

Östersunds FK:s brottsmisstänkte ordförande Daniel Kindberg har släppts av polisen, skriver SVT Nyheter Jämtland. Brottsmisstankarna mot honom kvarstår.
– Det som har framkommit i förhören har varit tillfredställande och har stärkt misstankarna, säger Niklas Jeppsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, i ett pressmeddelande.
Jeppsson har valt att inte begära Kindberg häktad.
– Jag bedömer risken för att de ska kunna förstöra bevisning eller på andra sätt försvåra utredningen som marginell, säger han.
Kindberg anhölls på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Igår 15:35
Läs mer om Misstankarna mot Kindberg
Valet 2018 Valrörelsen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Om vi åker ur riksdagen borde jag bytas ut”

I en stor intervju med Dagens Nyheter säger KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon inte har någon strategi för hur partiet ska agera om det åker ur riksdagen. Hon konstaterar att det bildas en ”svår psykologi runt ett parti som har legat så lågt så länge”. Däremot är hon inte säker på att hon själv kommer att sitta kvar.
– Då tror jag nog att man ska tänka om, säger Busch Thor till tidningen.

4 tim
Björklund. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna”

Liberalerna fortsätter pressas av låga opinionssiffror. Partiledaren Jan Björklund säger till Aftonbladet att ledarstriden med Birgitta Ohlsson påverkat väljarnas uppfattning om partiet:
– En ledarstrid är ju en intern fråga men väljarkåren märker det och de funderade på vart vi var på väg.
Björklund säger vidare att han inte funderar på om han ska avgå vid en valförlust.
– Jag tänker 24 timmar om dygnet på att vi ska vinna, säger han.
Under helgen arrangeras Liberalernas riksmöte i Västerås.

4 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi (S). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Shekarabi (S): SD hotar våra svenska värderingar

Opinion Sverigedemokraterna utgör ett reellt hot mot de svenska värderingarna om jämställdhet, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en debattartikel i Aftonbladet.
Shekarabi varnar för vad som kan hända om SD:s politik får inflytande efter valet i höst. Som exempel nämner han flera förslag som han menar drabbar kvinnor extra hårt, bland annat att partiet vill avskaffa de så kallade pappamånaderna och sänka gränsen för fri abort.
”Sverigedemokraterna pratar ofta om svenskt kulturarv och svenska värderingar. Samtidigt som de bedriver en politik som står i bjärt kontrast till svenska värderingar om jämställdhet”, skriver Shekarabi.

3 tim
Läs mer om Valrörelsen
Dag Hammarskjölds Backåkra på Österlen och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.  TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Syrien väntas bli fokus för FN-möte i Skåne

Syrienkriget väntas bli fokus när de 15 FN-ambassadörerna i säkerhetsrådet och generalsekreteraren António Guterres kommer till Skåne i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
USA:s och Rysslands relation är på fryspunkten efter den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien den 7 april och efter svarsanfallet mot Syrien förra helgen från USA, Storbritannien och Frankrike.
Även om läget är dåligt är det inte omöjligt att komma ur krisläget, anser Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.
– Någonstans har vi nu testat det och nått vägs ände. Då är det kanske dags att ta ett steg tillbaka och fundera på vad är det vi alla kan vara överens om, säger han.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Lund första anhalten för FN:s säkerhetsråd

I dag inleder FN:s säkerhetsråd sitt Sverigebesök på ESS i Lund, skriver TT. Ett halvfärdigt bygge med en budget på 1,8 miljarder euro.
– ESS är ett väldigt bra exempel på internationellt samarbete för att lösa vetenskapliga problem, säger ESS generaldirektör John Womersley till TT och konstaterar samtidigt att tidpunkten är perfekt.
ESS kan beskrivas som ett gigantiskt mikroskop, som kommer att kunna användas för att studera olika material, från plast och läkemedel, till motorer, molekyler och nanoteknologi.
Bygget inleddes 2014 och först 2023 kommer verksamheten att vara i full gång.

1 tim
Dag Hammarskjölds Backåkra Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

”Ambitioner för FN-insatser på historiskt låg nivå”

Opinion FN:s säkerhetsråds möte i Skåne är ämnet på flera ledarsidor under fredagen. FN:s generalsekreterare António Guterres besöker Dag Hammarskjölds släktgård Backåkra för ett årligt arbetsmöte med rådets 15 medlemsländer. Aftonbladets Daniel Swedin ser en stark symbolik i att mötet sker på en plats som förknippas med den tidigare generalsekreteraren, en av de viktigaste krafterna bakom FN:s omfattande inflytande.
”Vad är alternativet till FN? Sällan har väl en global ordning präglad av regler snarare än den starkes rätt behövts lika väl som nu”, skriver han.
Smålandsposten konstaterar att Sveriges medverkan i FN:s väpnade insatser är lägre än på många år.
”Samtidigt som Sverige är värd för säkerhetsrådet är de egna ambitionerna för FN-missionerna på historiskt låg nivå och försvarsmakten vill av resurs- och säkerhetsskäl prioritera dem till ett minimum” skriver tidningen.

3 tim
Läs mer om FN-mötet i Skåne

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.