Hem
Fish and chips (Kirsty Wigglesworth / AP)

Matbrist hotar Englands fish and chips–ställen

Upp till var tredje fish and chips-restaurang i Storbritannien kan tvingas stänga till följd av brist på flera av maträttens huvudingredienser, rapporterar Sky News.

– Jag tror att det här är den största utmaningen fish and chips-industrin någonsin har ställts mot, säger George Morey som driver en restaurang i den engelska staden Glastonbury.

Storbritannien är till stor del beroende av Ukraina, där de köper solrosolja till friteringen, och av Ryssland, där de importerar fisken till rätten. Men det pågående kriget i Ukraina har lett till ökade priser som gör det svårt att behålla lönsamheten.

bakgrund
 
Fish and chips
Wikipedia (sv)
Fish and chips (engelska för "fisk och friterad potatis") är en maträtt bestående av vit fisk som doppas i frityrsmet och friteras för att sedan serveras med tjocka bitar av friterad potatis (chips på brittisk engelska). Ofta blandas öl i frityrsmeten. Traditionellt användes ister vid friteringen men senare istället vegetabiliska oljor. Flera typer av vit fisk används och ger rätten olika karaktär men vanligast är torsk. Som tillbehör till rätten serveras ofta salt, maltvinäger, grönt ärtmos (mushy peas), ägg i ättikslag (pickled eggs) och tartarsås, en tjock sås baserad på majonnäs. Maträtten kommer ursprungligen från Storbritannien men är populär i stora delar av världen. Traditionellt serverades rätten i tidningspapper. Trycksvärtan kunde föras över på maten. I Storbritannien instiftades ett förbud mot att sälja livsmedel i tidningspapper eftersom det inte ansågs hälsosäkert. Däremot finns godkända behållare med snarlika tidningsmotiv.I Sverige serveras fish and chips ibland med panering av ströbröd istället för frityrsmet. Maträtten blev populär i Storbritannien under 1860-talet och kan ses som ett tidigt exempel på snabbmat. I andra världskrigets Storbritannien var det en av få rätter som man inte behövde kuponger för att få köpa. År 1935 fanns omkring 35 000 försäljare av fish and chips i Storbritannien.I England används ibland slanguttrycken chippy eller chipper för den som anrättar maträtten. Det är inte ovanligt med vitsiga namn på affärerna som säljer rätten som till exempel "The Codfather" och "Frying Nemo". År 1913 bildades National Federation of Fish Friers (Riksorganisationen Fiskstekare), en organisation som verkar för rättens kvalitet och popularitet. I Storbritannien kallas rätten "the undisputed national dish of Great Britain" ("den obestridda nationalrätten i Storbritannien") och där har begreppet Fish & Chip Friday (Fish and chips-fredag) etablerats och rätten blivit vanlig att avsluta veckan med.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen