Jack Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

May varnar motståndare: Storbritannien kan splittras

Det vore bättre att Storbritannien lämnade EU utan ett avtal än på det sätt radikala brexitförespråkare argumenterar för. Det anser premiärminister Theresa May, enligt Sky News.

Bland annat har den tidigare brexitministern David Davies föreslagit att Storbritannien ska försöka emulera frihandelsavtalet mellan EU och Kanada. Enligt May skulle en sådan lösning riskera att splittra Storbritannien.

Toppnyheter

Mötesdeltagare på lördagen. KACPER PEMPEL / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

En fråga återstår: ”Kämpar på för beslut i kväll”

En fråga återstår att lösa innan FN:s klimatmöte i Katowice kan avrundas – och denna gång är det Brasilien som satt sig på tvären, skriver AP.

Landet har i sista minuten gått ut med krav på att regelverket för handel med utsläppsrätter ska förenklas. Andra länder har i stället drivit på för hårdare och tydligare regler, som ska minimera möjligheterna att hitta kryphål för fusk.

Det senaste budet var att mötet skulle avslutas vid 18-tiden.

”Kämpar på för beslut i kväll”, skriver klimatminister Isabella Lövin (MP) på Twitter.

10 min
Klimatminister Isabella Lövin (MP) TT
Valet 2018 FN:s klimatmöte i Katowice

Regeringskrisen försvagar Sveriges roll i klimatsamtal

Sveriges roll i förhandlingarna under FN:s klimatmöte Katowice har försvagats på grund av regeringskrisen, skriver Expressen. Orsaken är att Sverige har lovat mindre pengar än vad man normalt skulle ha gjort, på grund av läget med en övergångsregering.

Klimatförhandlingarna är inne på övertid och en orsak till segdragenheten är oenigheter kring finansiering. Det rör bland annat hur mindre utvecklade länder ska få stöd för att kunna klara av skador i klimatförändringarnas spår.

Enligt Expressen vill de fattigare länderna ha starka garantier om stöd från västvärlden – och Sverige beskrivs nu som ett av de länder som vill ge mer bistånd men som inte kan.

Samtidigt uppges Sverige ha en trovärdig position i förhandlingarna på grund av tidigare stora klimatbidrag.

4 tim
Gunhild Stordalen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Stordalen: Vi måste få med politikerna på banan

Filantropen och miljöaktivisten Gunhild Stordalen är på plats vid klimatmötet i Katowice i Polen där man ska besluta hur Parisavtalet ska implementeras, skriver Expressen.

Stordalen ska under mötet tala om klimat och miljö men är upprörd över att inte frågan om sambanden mellan mat och klimat tar plats på agendan.

– Matindustrin kan vara med och utveckla mer klimatsmarta produktionsmetoder och produkter, som också måste vara hälsosamma. Vi måste få med politikerna på banan, säger hon till NRK.

4 tim
Läs mer om FN:s klimatmöte i Katowice
Brexit Förhandlingarna
PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Parlamentet kan ändra sig om ny brexitomröstning

I korridorerna i det brittiska parlamentet viskas det nu om att en andra folkomröstning om brexit på allvar kan vara vägen ut ur den politiska låsning som Storbritannien försatt sig i, skriver Bloomberg.

Tanken hade inte tagits på allvar så sent som för ett par månader sedan. Men nu befinner sig landet i ett läge där inget utträdesavtal ser ut att kunna vinna stöd i parlamentet. Att då på nytt bolla frågan över till folket är det mest logiska, lyder det främsta argumentet för en ny omröstning.

Premiärminister Theresa May motsätter sig visserligen idén och anser att det riskerar att underminera förtroendet för den politiska processen. Men hon har lyft fram det som ett möjligt utfall – vilket enligt Bloomberg bör ses som ett viktigt skifte.

5 min
Geert Vanden Wijngaert / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Majoritet av ministrarna ser Mays avtal som ”dött”

En majoritet av de brittiska ministrarna ser Theresa Mays brexit-avtal som ”dött”. Detta redan innan det brittiska underhuset tagit ställning, erfar brittiska The Times.

Tidningen skriver att det finns flera rivaliserande grupper ministrar. En av dessa, med bland annat finansminister Philip Hammond och näringsminister Greg Clark, lutar mot att stödja en andra folkomröstning gällande det brittiska EU-utträdet.

Både miljöminister Michael Gove och inrikesminister Sajid Javid ingår i en grupp som kommer att vägra att acceptera möjligheterna att lämna EU utan avtal, skriver The Times.

Idag 11:10
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund