Hem
Arkivbild. Sprängning mot flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm. Anders Wiklund/TT

Mer än hälften av drabbade av sprängdåd är barn

Mer än hälften av dem som drabbats av de senaste årens sprängdåd i Sverige är barn, visar en granskning från Ekot. I flera fall har barn skadats eller riskerat att dö i samband med explosioner.

Ekot har gått igenom domar och förundersökningar från de 26 sprängningar som avgjorts i domstol sedan 2020. Trots att sprängdåd många gånger handlar om uppgörelser mellan kriminella visar det sig att de flesta offren är barn, eftersom dåden ofta riktas mot flerfamiljshus.

Johan Hedberg var målsägandebiträde för en familj där en handgranat slängdes in ett rum där en 3-åring och en 5-åring låg och sov bredvid sin barnvakt.

– Det är två små barn och de hade mycket väl kunna stryka med allihopa. Så som av ett mirakel så drabbades inga av barnen fysiskt, säger han.

Annons

Fallen där utomstående fallit offer

20 januari 2023, Solna. En man i 40-årsåldern skjuts ihjäl utanför en restaurang i Stockholmsförorten Huvudsta.

1 oktober 2022, Södertälje. En man i 40-årsåldern mördas med flera skott i närheten av en skola i Södertälje när han är ute och promenerar med en vän.

7 juni 2022, Kristianstad. En 25-årig man skjuts ihjäl på Lyckans höjd i Kristianstad.

28 mars 2022, Stockholm. En man i 55-årsåldern skjuts till döds på ett gym i centrala Stockholm när han försöker ingripa för att stoppa en skytt som stormat in i lokalen

4 mars 2022, Haninge. En man i 30-årsåldern skjuts till döds i sin bil som står parkerad tvärs över gatan från ett mc-gängs lokaler i Brandbergen söder om Stockholm.

12 oktober 2021, Stockholm. En 43-åring dödas och en 16-åring skadas allvarligt när en skytt öppnar eld utanför ett flerfamiljshus i Farsta strand i södra Stockholm.

30 juni 2021, Göteborg. Polisen Andreas Danman dödas med flera skott när han patrullerar i Biskopsgården på Hisingen.

2 augusti 2020, Botkyrka. Tolvåriga Adriana skjuts till döds vid ett McDonald's i Norsborg söder om Stockholm.

26 augusti 2019, Malmö. Den 31-åriga läkaren Karolin Hakim skjuts ihjäl på öppen gata i Malmöstadsdelen Ribersborg. I famnen håller hon sitt nyfödda barn.

28 augusti 2019, Stockholm. Ndella Jack ligger i sängen i lägenheten i Råcksta när kulorna börjar vina genom fönstret. Hon träffas av 19 skott och avlider.

14 november 2018, Göteborg. En 24-åring sitter på en bänk i Biskopsgården när han avrättas med flera skott från nära håll.

21 oktober 2018, Stockholm. En 22-årig lärarstudent mördas på öppen gata i Segeltorp.

Källa: TT

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons