Jättebränderna har härjat i Sibirien i åtminstone tio dagar. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Jättebränderna i Sibirien

Miljöaktivister: Bränderna kan påskynda uppvärmning

Skogsbränderna som just nu härjar i Sibirien är så stora att de kan snabba på den globala uppvärmningen, varnar miljöaktivister enligt AFP.

Enligt en rysk avdelning för miljöorganisationen Greenpeace kommer nästan 12 miljoner hektar skog att brinna upp bara i år, vilket orsakar betydande koldioxidutsläpp samt minskar skogens framtida kapacitet att ta upp koldioxid.

Rysslands president Vladimir Putin har kallat in armén för att bekämpa bränderna, men enligt en talesperson för Greenpeace kommer det inte att leda till någon ”dramatisk förändring” av läget.

Toppnyheter

Brexit Omröstningen i parlamentet
Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Omröstningen i parlamentet

Johnson har skickat brevet – men inte undertecknat

Efter lördagens turer har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skickat brevet till EU där landet ber att datumet för brexit skjuts fram från den 31 oktober till den 31 januari.

”Begäran om förlängning har just anlänt. Jag kommer nu att rådgöra med EU-ledarna om hur vi ska agera”, skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Twitter.

Enligt uppgifter till BBC och Sunday Times skickade Johnson brevet utan att signera det. Han skickade också ytterligare ett brev där han skrev att en förlängning vore ett misstag. Det brevet var undertecknat, skriver BBC med hänvisning till källor.

42 min
Emmanuel Macron under EU-toppmötet. JOHN THYS / AFP
undefined

Allt tyder på att EU säger ja till brexitförlängning

Om Boris Johnson ber om en förlängning av brexit kommer EU att säga ja. Det är många analytiker eniga om.

The Guardian har talat med källor inom EU som har insyn i hur snacket gick under torsdagens toppmöte med stats- och regeringscheferna. Enligt dem var det ingen tvekan om att EU var beredda att skjuta fram utträdesdatumet.

– Inte ens Macron sa emot, säger en källa.

Johnson är enligt lag tvungen att skicka ett brev där han ber om en förlängning före midnatt svensk tid.

3 tim
Oliver Letwin i parlamentet i dag. - / AFP
undefined

Analyser: Han spolierade Boris Johnsons stora dag

Lördagen skulle bli en triumfens dag för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Men den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin har skjutit ner regeringens brexitplaner och nu är fortsättningen återigen mycket oviss, skriver Sky News Rob Powell i en analys.

Letwins tilläggsförslag som tvingar Johnson att be EU om mer tid för brexit gör att Storbritanniens framtid återigen ligger i EU:s händer. Den brittiska regeringen hoppas nu att EU bara förlänger i ett par veckor, vilket skulle sätta press på parlamentet att rösta igenom Johnsons brexitavtal.

Telegraphs Stephen Pollard skriver i en analys att det inte var förvånande att det var Letwin som sköt Johnsons planer i sank. Den tidigare Toryparlamentarikern har en historia av att ”skapa kaos”, skriver Pollard.

”Det förvånar nog ingen att det var han som låg bakom förslaget som har lett till att brexitutgången nu är mycket oviss igen.”

5 tim
Läs mer om Brexit
Apotekstjänst/Börje Wennberg (S). TT/PRESS
Materielbristen på sjukhusen

Han skrev på avtalet: ”Kan finnas skäl att häva det”

Börje Wennberg (S), före detta regionråd i Region Uppsala, var den som skrev under avtalet med Apotekstjänst, företaget som ligger bakom den materielbrist som lamslagit sjukhus i fem regioner, skriver Aftonbladet.

– Det här beslutet togs första halvåret 2018. Det är inte så enkelt att veta att ett företag ska fallera ett och ett halvt år senare, säger han.

Wennberg säger att det kan finnas skäl att överväga att häva avtalet med Apotekstjänst, men att huvudfokus ligger på att säkerställa att operationer kan genomföras.

– Någon måste leverera varorna. Det finns inget företag som sitter och väntar och kan leverera det här med omedelbar verkan, säger han.

2 tim
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppsala hoppar krisövning: ”Redan övat i 14 dagar”

Region Uppsala står över den nationella krisövningen Havsörn nästa vecka på grund av den pågående materielkrisen på Akademiska, rapporter P4 Uppland.

– Vi har övat skarpt i 14 dagar, säger Monique Holmgren, säkerhetschef på Region Uppsala till SVT Uppland.

Regionen är en av 75 olika aktörer som i två dagar ska öva på att leda viktiga samhällsfunktioner i krissituationer, men hoppar nu av.

– I den situationen vi är i nu har regional ledning och regional stab varit i gång under så lång tid. Så de delarna kommer vi inte öva, säger Monique Holmgren.

Idag 13:09
Illustrationsbild. TT
undefined

Hon förutsåg krisen – bunkrade materiel i veckor

På flera sjukhus i Sverige råder det brist på materiel på grund av sena leveranser. Men inte på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tack vare undersköterskan Margareta Sandback.

Hon är materielansvarig på akuten och berättar för Aftonbladet att hon redan i somras, när det stod klart att sjukhuset skulle byta leverantör, förstod att det behövdes en plan.

– Jag kunde inte beställa allt på en gång, så under flera veckor gjorde jag extra stora beställningar, säger Sandback till tidningen.

I början av oktober, när den nya leverantören tog över, stod det fyra, fem pallar med materiel i korridoren på akuten och när en vaktmästare sa att det var trångt så svarade hon:

– Vänta du bara, det här kommer vi behöva sen. Och jag hade rätt.

Idag 06:48
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
En demonstrant ger en militär fingret i Santiaho. MARTIN BERNETTI / AFP
Protesterna i Chile

Våldsamt i Santiago trots undantagstillståndet

För andra dagen i rad blev det våldsamt i Chiles huvudstad Santiago på lördagen, trots att regeringen infört undantagstillstånd.

Demonstranter och kravallpolis drabbade samman och återigen sattes bussar i huvudstaden i brand. Den konservativa presidenten Sebastián Piñera utfärdade undantagstillståndet efter att demonstranterna stängt ner all kollektivtrafik under fredagen.

Protesterna startade för två veckor sedan, efter att regeringen höjt priserna för kollektivtrafiken. De har sedan kommit att handla om frustration över samhällsutvecklingen och de ökade klassklyftorna, skriver AFP.

– Det är sorgligt, men vandaliseringen är folkets sätt att få sin röst hörd. Chile var en tryckkokare, och den exploderade på värsta möjliga sätt, säger Santiago-bon Maria till nyhetsbyrån.

1 tim
En kvinna skriker åt polisen under protesterna mot höjda priser på tunnelbanebiljetter i Santiago under fredagen. Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Undantagstillstånd i Chile efter t-baneupproret

Chiles president Sebastián Piñera har utfärdat undantagstillstånd i Santiago efter våldsamma protester i huvudstaden under fredagskvällen.

Samtidigt ger han militären ansvar för säkerheten under demonstrationerna som pågår i protest mot de höjda priserna för tunnelbanebiljetter.

Hela tunnelbanesystemet har stängts ner efter de våldsamma protesterna, där demonstranter bland annat satt eld på ingångar till stationerna.

– Det här är inte protester, det är ren brottslighet, säger Piñera, enligt TT.

Idag 04:42
Läs mer om Protesterna i Chile
Jack Hughes jublar. Ed Mulholland / TT NYHETSBYRÅN
NHL 19/20

Draftettan bröt måltorkan och sänkte Vancouver

Efter en trög start har Jack Hughes, som gick först i sommarens NHL-draft, öppnat målkontot. 18-åringen gjorde det enda målet när hans New Jersey Devils slog Elias Petterssons Vancouver hemma i Prudential Center.

Målet kom med sex minuter kvar av första perioden, då Hughes fick en fin passning och tryckte in 1–0 i numerärt överläge.

Pettersson var nära att kvittera med sju minuter kvar men skottet tog i ribban.

1 tim
Robin Lehner. MIKE DINOVO / BILDBYRÅN
undefined

Chicago vann med Lehner i mål: ”Fantastisk känsla”

Robin Lehners Chicago Blackhawks segrade i natt mot Columbus Blue Jackets och svenskens insats i mål bäddade för framgången.

Lehner räddade 37 av 39 skott på mål men är ändå självkritisk och kallar första målet för oacceptabelt i en kommentar till NBC Sport.

Efter matchen hyllade han lagkamraterna.

”Fantastisk känsla att vinna med grabbarna. Fantastisk stämning i kväll! Så här ska vi fortsätta”, twittrar Lehner.

Idag 05:27
Läs mer om NHL 19/20
Ulf Kristersson/Alice Teodorescu. TT
Svenska brottsbekämpningen

M åker på krogturné till städer med problem

Borlänge och Eskilstuna blir de två första stoppen när M-ledaren Ulf Kristersson och Alice Teodorescu Måwe, huvudsekreterare för partiets idéprogram, drar ut på krogturné, rapporterar Aftonbladet. Tanken är att möta allmänheten i utsatta delar av Sverige, där man upplever att staten inte gör det som förväntas.

– Vi ska prata om vad staten ska göra för att ta tillbaka kontrollen, säger Ulf Kristersson.

– Medborgarna gör till stor del sin del, staten har börjat fallera. Då är det viktigt att möta de människor som betalar skatt och upplever problemen, säger Alice Teodorescu Måwe.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nära 900 kopplade till kriminella gäng i Göteborg

Mellan 750 och 865 personer uppskattas ha koppling till kriminella nätverk i Göteborg, hälften av dem i nordost. Det visar en klartläggning som GP gjort.

– Jag kan inte säga att alla är gängkriminella, men de håller på med kriminalitet och är aktiva och man kan gå ut och in i de olika nätverken, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef för nordost, till tidningen.

Gängen gör att polisen måste prioritera bort mindre allvarliga brott som trafikbrott, brottsförebyggande arbete och vardagsbrott. Merlander säger att flera utredningar ligger på hög för att så många väljer den kriminella banan.

Idag 05:47
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen