Hem
(Shutterstock)

Morgondagens bonde bor mitt i storstan

Vertikala odlingar i stadsmiljö är med stor sannolikhet framtidens melodi. Morgondagens bonde kan med andra ord bo mitt i storstan.

Australiska ABC News hälsar på hos cityodlaren Peter Handy i tasmanska Hobart, som har en vertikal odling i sin trädgård i den centralt belägna stadsdelen Battery Point.

– Det är kul, för folk undrar var jag har min odling. Och så blir de helt perplexa när jag säger att den finns vid Battery Point, konstaterar Handy.

Det handlar inte om något kufiskt litet projekt, utan om en fullfjädrad affärsverksamhet. Kockar och restauranger i hela staden – där en bra bit över 200 000 personer bor – är kunder.

Tanken med odlingen är att kapa transporterna till ett minimum och samtidigt tjäna en hacka. Med hjälp av LED-belysning och hydroponisk näring kan Handy bland annat odla sallad, örter och rotfrukter.

Anläggningen använder 95 procent mindre vatten än en klassisk odling och Handy behöver aldrig oroa sig över vind, översvämningar eller vilda djur som saboterar skörden.

Forbes skriver i en artikel om fenomenet om en vertikal stadsodling i Kuwait City som anses vara en av de mest revolutionerande i hela världen. Den ägs av företaget Kalera och består av 3 000 kvadratmeter odlingsyta i omedelbar närhet till konsumenterna.

Produktionen hanteras helt och hållet via affärsmjukvaran SAP Business Technology Platform och allt från sådd till temperatur och luftfuktighet kontrolleras digitalt med hjälp av internet of things-sensorer som samlar in all nödvändig data.

Forbes konstaterar att odlingar av det här slaget förvisso bjuder på fördelar som överväger nackdelarna, men att det samtidigt finns en hel del att ta i beaktning för den som vill dra igång verksamhet på området: Stora investeringar, höga operativa omkostnader och IT-kompetens är bara några av de faktorer som kan göra det kostsamt.

I USA har bolaget Upward Farms planer på att bygga en vertikal odling som ska bli den största i världen. Anläggningen kommer att ha en odlingsyta på hela 76 200 kvadratmeter när den står klar 2023, och här kommer man även att odla fisk. Syftet med det är just att sänka omkostnaderna.

Det är nämligen fiskens avföring som kommer att användas i stället för konstgödsel, något som i någon mån ska kompensera för de i övrigt förhållandevis höga kostnaderna.

”Med den här anläggningen når vi flera av USA:s mest tätbefolkade områden, och nära 100 miljoner amerikaner finns inom en dags distributionsavstånd”, skriver bolagets vd Jason Green.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen